Sitruunatartaletti & italialainen marenki – kevään täyteläisin herkku
Ruoka
Sitruunatartaletti kuorrutetaan täyteläisellä marengilla, ja kokonaisuuden annetaan yhdistyä suussa täyteläiseksi makuelämykseksi. Tässä on ikimuistoinen järkiruoka kevään juhlapöytään.
MAINOSMAINOS LOPPUU
26.3.2024
Sitruunatartaletti on yhtä aikaa makea, kermainen ja kirpeä! Huolitellun leivonnaisen ohut muropohja ja täyteläinen sitruunatäyte kruunataan italialaisella marengilla – kuinka kukaan voisi vastustaa tätä herkkua.
Tarteletti tai ranskalaisittaintartaletteon yleisnimitys pienelle leivonnaiselle tai piiraalle, joka tehdään voi- tai murotaikinasta.
Piiraan taikina muotoillaan vuokaan sen reunoja myöten. Jos haluaa varmistaa, että kuppimainen muoto säilyy paiston ajan eikä taikina pääse pullistumaan, vuoan voi täyttää esimerkiksi kypsentämättömällä riisillä tai kuivatuilla herneillä paiston ajaksi.
Paistamisen jälkeen kuoreen lisätään lopullinen täyte, joka voi olla makea tai suolainen.
Tällä kertaa tartaletti saa sisälleen makean sitruunatäytteen ja hunnukseen italialaista marenkia. Täytteisiin käytetään monta kananmunaa, joiden keltuaiset käytetään sitruunatäytteeseen ja valkuaiset kätevästi marenkiin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Sitruunatartaletti & italialainen marenki
muropohja
120 g voita
90 g sokeria
50 g (noin 1 kpl) kananmunaa
220 g vehnäjauhoa
sitruunatäyte
200 g sokeria
60 g vehnäjauhoa
280 g vettä
170 g sitruunamehua
8 keltuaista
sitruunankuoriraastetta
30 g voita
italialainen marenki
8 valkuaista
2 dl vettä
5 dl sokeria
Näin tehdään sitruunatartaletti
Valmista ensin torttupohja
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kananmuna ja vehnäjauhot.
Sekoita tasaiseksi ja muotoile palloksi.
Laita taikina hetkeksi kylmään.
Kaulitse taikina, ja muotoile se pieniin annosvuokiin.
Laita jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi.
Pistele torttupohjiin reikiä.
Paista pohjia 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia tai kunnes ne saavat hieman väriä.
Valmista seuraavaksi sitruunatäyte
Yhdistä sokeri ja jauhot kattilassa.
Lisää sokeri-jauhoseokseen vesi ja sitruunamehu. Sekoita.
Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset ja hiukan sitruunankuoriraastetta.
Kuumenna liedellä koko ajan voimakkaasti sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa.
Lisää joukkoon voi.
Sekoita tasaiseksi ja täytä torttupohjat heti.
Valmista lopuksi italialainen marenki
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Kaada vesi kattilaan ja lisää sokeri.
Kuumenna vesi-sokeriseos 120-asteiseksi. Varmista oikea lämpötila lämpömittarilla.
Kaada kuuma sokeriliemi ohuena ja tasaisena nauhana valkuaisvaahtoon ja sekoita koko ajan.
Vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se paksuuntuu.
Jatka vatkaamista pienellä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Pursota italialainen marenki sitruunatäytteen päälle ja polta pinta kaasupolttimella kauniin ruskeaksi.
Helmeilevä matala-alkoholinen valkoviini (12,49 €) tuo kevätpöytään kepeät terveiset Italian Piemontesta. Se on nappivalinta sitruunaa ja marenkia sisältävälle jälkiruualle.