Sitruunatartaletti & italialainen marenki – kevään täyteläisin herkku

Ruoka
Sitruunatartaletti, italialaista marekia ja valkoviiniä katettuna pöytään.
Sitruunatartaletti kuorrutetaan täyteläisellä marengilla, ja kokonaisuuden annetaan yhdistyä suussa täyteläiseksi makuelämykseksi. Tässä on ikimuistoinen järkiruoka kevään juhlapöytään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
26.3.2024

Sitruunatartaletti on yhtä aikaa makea, kermainen ja kirpeä! Huolitellun leivonnaisen ohut muropohja ja täyteläinen sitruunatäyte kruunataan italialaisella marengilla – kuinka kukaan voisi vastustaa tätä herkkua.

Tarteletti tai ranskalaisittain tartalette on yleisnimitys pienelle leivonnaiselle tai piiraalle, joka tehdään voi- tai murotaikinasta.

Piiraan taikina muotoillaan vuokaan sen reunoja myöten. Jos haluaa varmistaa, että kuppimainen muoto säilyy paiston ajan eikä taikina pääse pullistumaan, vuoan voi täyttää esimerkiksi kypsentämättömällä riisillä tai kuivatuilla herneillä paiston ajaksi.

Paistamisen jälkeen kuoreen lisätään lopullinen täyte, joka voi olla makea tai suolainen.

Tällä kertaa tartaletti saa sisälleen makean sitruunatäytteen ja hunnukseen italialaista marenkia. Täytteisiin käytetään monta kananmunaa, joiden keltuaiset käytetään sitruunatäytteeseen ja valkuaiset kätevästi marenkiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Sitruunatartaletti halkaistuna

Sitruunatartaletti & italialainen marenki


muropohja

  • 120 g voita
  • 90 g sokeria
  • 50 g (noin 1 kpl) kananmunaa
  • 220 g vehnäjauhoa


sitruunatäyte

  • 200 g sokeria
  • 60 g vehnäjauhoa
  • 280 g vettä
  • 170 g sitruunamehua
  • 8 keltuaista
  • sitruunankuoriraastetta
  • 30 g voita


italialainen marenki

  • 8 valkuaista
  • 2 dl vettä
  • 5 dl sokeria

Näin tehdään sitruunatartaletti

Valmista ensin torttupohja

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää kananmuna ja vehnäjauhot.
  3. Sekoita tasaiseksi ja muotoile palloksi.
  4. Laita taikina hetkeksi kylmään.
  5. Kaulitse taikina, ja muotoile se pieniin annosvuokiin.
  6. Laita jääkaappiin ainakin 20 minuutiksi.
  7. Pistele torttupohjiin reikiä.
  8. Paista pohjia 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia tai kunnes ne saavat hieman väriä.

Valmista seuraavaksi sitruunatäyte

  1. Yhdistä sokeri ja jauhot kattilassa.
  2. Lisää sokeri-jauhoseokseen vesi ja sitruunamehu. Sekoita.
  3. Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset ja hiukan sitruunankuoriraastetta.
  4. Kuumenna liedellä koko ajan voimakkaasti sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa.
  5. Lisää joukkoon voi.
  6. Sekoita tasaiseksi ja täytä torttupohjat heti.
Sitruunatartaletti kuorrutetaan marengilla, joka poltetaan päältä.
Marengin pinta poltetaan kauniin ruskeaksi ennen tarjoilua. Italialaisen marengin valmistuksessa tarvitaan kaasupolttimen lisäksi myös lämpömittaria.

Valmista lopuksi italialainen marenki

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  2. Kaada vesi kattilaan ja lisää sokeri.
  3. Kuumenna vesi-sokeriseos 120-asteiseksi. Varmista oikea lämpötila lämpömittarilla.
  4. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena ja tasaisena nauhana valkuaisvaahtoon ja sekoita koko ajan.
  5. Vatkaa seosta voimakkaasti, kunnes se paksuuntuu.
  6. Jatka vatkaamista pienellä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
  7. Pursota italialainen marenki sitruunatäytteen päälle ja polta pinta kaasupolttimella kauniin ruskeaksi.
Sitruunatartaletti & italialainen marenki tarjoillaan helmeilevän viinin kera.

Sitruunatartaletti marengilla tarjoillaan helmeilevän valkoviinin kera

Helmeilevä matala-alkoholinen valkoviini (12,49 €) tuo kevätpöytään kepeät terveiset Italian Piemontesta. Se on nappivalinta sitruunaa ja marenkia sisältävälle jälkiruualle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää herkullisia jälkiruokia