Ekorakentaminen osa 30: Huussi kaupunkipihaan

Piha Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. 30. osassa pohditaan huussin rakentamista kaupunkipihaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Nyt viikon verran on rakennustyömaalla ollut käytössä huussi. Kyllä, halusin kuivakäymälän pienelle kaupunkipihalleni. Kesällä ulkohuussi palvelee pihan monipuolista käyttöä. Pihapeleistä, grillipaikalta tai puutarhapuuhista on helppoa piipahtaa asioille ulkohuussiin.

Kuivakäymälä säästää vettä ja rahaa. Se mahdollistaa paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Siksi uskon käyväni huussissa ahkerasti.

 

 Huussi-kasvihuone rakennuksen seinät hahmottuvat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saako kaupunkipihaan rakentaa huussin?

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki. Se mahdollistaa käymäläjätteen käsittelyn myös taajamassa. Lisäksi saattaa olla kuntakohtaisia tiukennuksia jätteenkäsittelyyn. Siksi kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jätehuoltoviranomaiseen jo ulkohuussin suunnitteluvaiheessa.

Täällä Valkeakoskella asia hoitui helposti: Lupaa kysyessäni asia kohtasi vain ihastuneita kommentteja, että mahtava asia, että joku edistää kuivakäymäläkulttuuria myös taajamassa! Tosin rakennusvalvonnassa olin jo luvannut, että kuivakäymälä sijoitetaan sille reunalle tonttia, joka rajoittuu puistoon. Käymäjätekompostori tai ulkohuussi on sijoitettava vähintään viiden metrin päähän rajasta, ellei asiasta ole erikseen sovittu naapurin kanssa.

Valitsin Biolan Kompostikäymälän

Varsinaisen käymälälaitteen valinta oli helppo. Minulla on kesämökillä ollut 15 vuotta Biolan Kompostikäymälä, joka on toiminut moitteetta. Siksi en edes harkinnut muita käymälämalleja.

Kompostikäymälän säiliö on kauttaaltaan lämpöeristetty, joten se ihan oikeasti kompostoi kaikki jätökset. Tyhjennysvaiheessa alaosan luukusta saa lapioida täysin hajutonta ja multamaista kompostia. Tämä on myös siksi superhyvä kuivakäymälämalli, että samassa säiliössä voi kompostoida keittiön biojätteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 Savirappauksen jälkeen tulikin pakkasyö. Seinään ikuistui kuurankukat.

Huussin stailaus

Huussi on samassa rakennuksessa kasvihuoneen kanssa. Huussin sisäseinät rapattiin ruskealla pohjasavella. Halusin, että jossain on nähtävillä karkea ja luonnollinen ruskea savi – sitten vaikka huussissa!

Kieltämättä tuo ruskea savi näyttää hieman tunkkaiselta. Seuraavaksi pitääkin alkaa miettiä huussin stailausta. Jospa sisäkatto ja lattia olisivatkin valkoiset, niin saataisiin hieman valoisuutta. Viimeistään kesälomalla paneudun huussin sisustamiseen – nyt riittää, että siellä voi käydä asioimassa maalaustöiden lomassa.

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >