Evan kanssa pihalla – Kukkaloistoa koko kasvukaudeksi

Piha
Keväästä syksyyn kukkiva piha on upea kokonaisuus. Koko pihan ei kuitenkaan tarvitse olla kukassa kaiken aikaa, vaan yksikin kaunis yksityiskohta voi vangita katseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Moni toivoo pihalleen kukkivia kasveja koko kasvukaudeksi. Silloin suunnitteluun otetaan sipulikasveja, perennoita, kukkivia lehtipensaita ja puita.

Jotta kokonaisuudesta ei tule liian kirjava, on hyvä käyttää kohtuullista värimäärää. Voidaan esimerkiksi pitäytyä väriympyrän samalla puolella olevissa väreissä tai valita vastavärejä.

Värivalinnoissa kannattaa huomioida kukkien lisäksi lehdet. Purppuran sävyjä pihalle saadaan esimerkiksi purppuraheisiangervoista tai kääpiöpurppurahappomarjoista.

Kukintaa koko ajaksi

Värimaailman valinnan jälkeen on aika pohtia, millä kasveilla kukintaa saadaan mahdollisimman kattavasti koko kasvukauden ajaksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sipulikasvit aloittavat kauden. Ensimmäisinä lumen seasta pilkistävät pienet valkoiset lumikellot tai talventähdet, ja piha on pienten sipulikukkien ansiosta täydessä kukassa jo ennen, kuin ensimmäiset perennat valtaavat alaa.

Toukokuussa on perennoiden vuoro. Perennat peittävät kasvustollaan sipulikasvien versot, jotka jäävät kellastumaan niiden alle. Perennoilla istutusalueille saadaan kukintaa kesän kaikille kuukausille. Osa perennoista kukkii kuitenkin harmittavan lyhyen ajan, mikä on hyvä ottaa huomioon suunnittelussa.

Kukkivat lehtipensaat tuovat värin lisäksi pihalle runsautta ja korkeuseroja. Niistäkin osa kukkii vain lyhyen aikaa. Toisaalta esimerkiksi pallohortensia ilahduttaa runsaalla kukinnallaan heinäkuusta syyskuulle asti.

Evan löytö

Muista vihreän eri sävyt kukkivan pihan kasvillisuudessa. Ne luovat rauhallisen taustan muille kasveille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kiinnitä kukinnan lisäksi huomiota kasvien syysväriin. Upeita ruskan sävyjä saat pallesorvarinpensaasta, mongolianvaahterasta tai rusokirsikasta.

Varjon kasveilla lehdet ovat usein kasvin koristeellisin osa, mutta moni lehtiperenna tuo varjoon myös kaunista kukintaa. Tuoksumatara, rotkolemmikki, tarhavarjohiippa ja kevätkaihonkukka ovat kokeilemisen arvoisia.

Kukintaa hempeissä sävyissä keväästä syksyyn

  • Maalis-huhtikuu: lumikello sekä valkoiset ja violetit krookukset.
  • Touko-kesäkuu: valkoiset ja violetit ukkolaukat, alppiruusu, syreeni, lumipalloheisi, tuoksumatara, sammalleimu, patjarikko ja grönlanninhanhikki.
  • Heinä-elokuu: pallohortensia, kameliajasmike, neidonkurjenpolvi, sinipiikkiputki, kangasajuruoho, jaloangervo ja isotähtiputki.
  • Syys-lokakuu: syyshortensia, komeamaksaruoho, tähkäkimikki ja syysvuokko.

Kukintaa vahvoissa väreissä keväästä syksyyn

  • Maalis-huhtikuu: talventähti sekä keltaiset ja violetit krookukset.
  • Touko-kesäkuu: oranssit, tumman violetit ja mustat tulppaanit, violetit ukkolaukat, atsalea, onnenpensas, kullero, tulikellukka ja idänunikko.
  • Heinä-elokuu: pensasruusu, verihanhikki, väriminttu, keltamaksaruoho ja loistosalvia.
  • Syys-lokakuu: kultapallo, sädepäivänhattu ja kaunopunahattu.

Tervetuloa lukijailtaan upeaan puutarhamyymäläämme!

Tiistaina 29. kesäkuuta 2021 klo 18–20.GardenLiving OySinimäentie 6, 02630 Espoo

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Illan teemana on pihan kukkivat kasvit perennoista pensaisiin. Maisemasuunnittelija Eva Wuite on paikalla antamassa vinkkejä. Ilta on ilmainen, ja osallistujat saavat normaalihintaisista tuotteista 10 prosentin alennuksen.

Tutustu myös muihin tuotteisiin ja palveluihin osoitteessa www.gardenliving.fi. Puutarhamyymälässä on myytävänä sekä monivuotisia että yksivuotisia kasveja omalle pihalle, parvekkeelle ja terassille.

Ilmoittaudu pian osoitteessa: info@gardenliving.fi

100 nopeinta ilmoittautunutta pääsee mukaan. Noudatamme ajankohtaisia viranomaismääräyksiä ja järjestämme tapahtuman koronarajoitusten mukaisesti. Sydämellisesti tervetuloa!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Eva Wuite, kuvat: Eva Wuite, iStockphoto