Evan kanssa pihalla – Tunnelmallinen talvipiha

Piha
Syksyn väriloiston jälkeen piha ja maisema muuttuvat yhä harmaammiksi. Pihakausi ei pääty kasvukauden loppumiseen, vaan sitä kannattaa jatkaa läpi talven.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Näillä leveysasteilla saamme onneksi nauttia neljän eri vuodenajan vaiheista. Kevät, kesä ja syksy tuovat pihoillemme suurimmat muutokset ja kauneimmat värit.

Liian usein unohdamme pitkän talven ja keskitymme vain joulunajan koristeluun. Loka- ja marraskuun ei kuitenkaan tarvitse olla yksitoikkoinen tai tylsä ajanjakso.

Somista vaikka oksilla

Talvet ovat nykyään monin paikoin hyvin lämpimiä. Ruukussa kasvaneet syyskukat ovat ehkä jo lakastuneet ja tilalle etsitään jotain muuta koristamaan sisäänkäyntejä, parvekkeita ja terasseja.

Perinteisiin havu- ja callunaistutuksiin kyllästyneille on vaihtoehtoja ulkoruukkujen koristeeksi. Esimerkiksi koristeheinä japaninsara pysyy vihreänä, kuten myös pienikokoiset alppiruusut, lännenpursu, suokukka ja puolukan taimet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Luonnosta löytyy paljon kaunista, jolla voi koristaa pihaa myös syksyn jälkeen tarvitsematta odottaa jouluun asti. Kaislat, heinät ja varvut maljakoissa tai ämpäreissä ovat hyvä vaihtoehto ruukkukasveille.

Ruukkuihin voi koota käpyjä, havunoksia tai sammalta. Niistä voi myös tehdä asetelmia vanhaan vatiin terassin tai parvekkeen pöydälle lyhdyn seuraksi.

Valoista tunnelmaa

Luonto on tulvillaan materiaalia myös talvikranssien tekoon. Niillä voi koristaa sisäänkäynnit ja pöydät. Todellisia tunnelmanluojia ovat kynttilät, jotka astellaan kranssien sisään.

Pihan valaiseminen on erityisen tärkeää talvikaudella. Nykyään pihan tunnelmavaloja kutsutaan kausivaloiksi, eikä enää puhuta jouluvaloista. Ne ilahduttavatkin pitkälle kevättalveen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pian tulee taas kevät

Joulunajan jälkeen, heti tammikuussa, mieli siirtyy kevään odotukseen. Silloin kotiin tuodaan tulppaaneita, joita voi käyttää hyvin myös pihan jäälyhdyissä.

Pakkaskeleillä tehdyt jääkoristeet ja lyhdyt kimmeltävät upeasti kevättalven auringossa.

Kun päivät lämpenevät, kevään ensimmäiset sipulikukat, kuten narsissit ja helmihyasintit, aloittavat uuden kevään ja lopettavat talven.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talvipihan somistajan muistilista

Kerää kranssitarpeet syksyllä talteen hyvissä ajoin. Pohjaksi sopii esimerkiksi taipuisa villiviini tai koivu. Kuivakukkakimppuihin kelpaa kaikki kuivahtanut, sillä vain mielikuvitus on rajana.

Istuta talvikauden kausikasvit, ennen kuin ruukut multineen jäätyvät. Käytä ruukuissa myös sammalta ja oksia.

Viritä talven kausivalot pimeän vuodenajan alkaessa.

Nosta lyhdyt esiin luomaan tunnelmaa sisäänkäynteihin, terasseille ja parvekkeille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sisusta lasitetut ulkotilat tyynyillä, vilteillä, kuivakukkakimpuilla ja havunoksilla. Joulun aikaan ulkotiloissa pärjäävät myös skimmiat, hyasintit ja jouluruusut.

Tee talven kylmimpinä aikoina perinteisiä lumipallo- ja jäälyhtyjä. Voit hyödyntää tulppaanit ja muut leikkokukat jäälyhtyjen koristeena.

Istuta kevään ensimmäiset sipulikukat ulos ilmojen lämmetessä. Ne kestävät pientä pakkasta ja viihtyvät parhaiten viileässä.

Evan vinkki

  • Voit jättää kesäkukkaruukkujen koristeheinät paikoilleen myös talvikaudeksi. Sarat pysyvät vihreinä läpi talven, ja monet muut koristeheinät kuivahtavat ruukkuun talventörröttäjiksi.
  • Keijunkukat pysyvät kauniina pitkälle syksyyn ja jopa talveen asti. Talvella voit korvata ne ja muut pakkasen puraisemat kasvit havunoksilla.
  • Jouluruusu on upea talviajan ruukku-kasvi. Leutoina talvina se kukkii läpi kauden.

 

Tervetuloa upeaan puutarhamyymälään!

Tiistaina 12.10. klo 18–20 GardenLiving Oy Sinimäentie 6, 02630 Espoo

Illan teemana on tunnelmallinen talvipiha. Maisemasuunnittelija Eva Wuite on paikalla antamassa vinkkejä. Ilta on ilmainen, ja osallistujat saavat normaalihintaisista tuotteista 10 prosentin alennuksen.

Puutarhamyymälässä on myytävänä sekä monivuotisia että yksivuotisia kasveja pihalle, parvekkeelle ja terassille. Tutustu myös muihin tuotteisiin ja palveluihin osoitteessa www.gardenliving.fi.

Ilmoittaudu pian sähköpostilla: info@gardenliving.fi

100 nopeinta ilmoittautunutta pääsee mukaan. Noudatamme ajankohtaisia viranomaismääräyksiä ja järjestämme tapahtuman koronarajoitusten mukaisesti. Sydämellisesti tervetuloa!

Teksti: Eva Wuite, kuvat: iStockphoto, Shutterstock