Flank steak – koko täydellinen ateria grillistä

Ruoka
flank stake lisukkueilla ja viinillä
Flank steak on kesän varma grillattava, koska siitä tulee lähes takuuvarmasti herkullista. Parhaimmillaan naudan kuve on, kun sen jättää keskeltä punaiseksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.6.2024

Flank steak eli naudan kuve on herkullinen liharuoka ja helppo valmistettava. Pihvistä tulee erittäin herkullinen pannulla ja grillissä – ja kesäänhän kuuluu grilli.

Flank steak on hyvä kypsentää kokonaisena, jotta se ei kuivahda, ja leikata kypsänä poikkisyin ohuiksi siivuiksi.

Liha kannattaa jättää keskeltä punaiseksi eli noin 55-asteiseksi, sillä täysin kypsänä se sitkistyy.

flank stake ja lisukkeita

Grillattu flank steak

  • flank steakiä eli naudan kuvaetta n. 200–250 grammaa ruokailijaa kohden saatavuuden ja koon mukaan
  • mustapippuria ja suolaa.

Näin grillaat flank steakin

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti–kaksi tuntia ennen grillausta (lihan paksuuden mukaan).
  2. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla.
  3. Nosta liha kokonaisena kuumaan grilliin ja grillaa nopeasti (pari minuuttia per puoli) niin, että kummallekin puolelle muodostuu kaunis pinta.
  4. Nosta liha kypsymään epäsuoralle lämmölle. Mediumin flank steakin sopiva sisälämpö on 55 astetta.
  5. Anna vetäytyä hetki.
  6. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  7. Leikkaa viipaleiksi poikkisyin.

Huom! Flank steak on usein melko ohut, joten se kypsyy nopeasti. Liha kannattaa grillata kokonaisena ja leikata viipaleiksi vasta grillauksen jälkeen, jolloin liha pysyy mehevämpänä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Yrittiöljy sopii flank steakin kanssa

Yrttiöljy

  • 1 dl laadukasta oliiviöljyä
  • 3–4 dl erilaisia yrttejä, kuten esimerkiksi lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria ja minttua
  • 1–2 valkosipulin kynsi
  • 1 pieni salottisipuli
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • suolaa, mustapippuria.

Näin valmistat yrttiöljyn

  1. Huuhtele yrtit ja kuivaa talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
  2. Kuori valkosipulinkynsi ja salottisipuli. Silppua hieman.
  3. Yhdistä ainekset korkeaan kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Lisää öljyä tarpeen mukaan, jotta syntyy sopiva koostumus.
  5. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Tarkista lopuksi maku.
grilliperunat

Grilliperunat

  • pienikokoisia uusia perunoita
  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa.

Näin valmistat grilliperunat

  1. Pese perunat ja laita ne kulhoon. Halkaise isot perunat.
  2. Lisää oliiviöljy ja pyörittele perunat öljyssä.
  3. Grillaa perunoita miedolla lämmöllä välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Mausta suolalla.
kirsikkatomaatit ja sydänsalaatti grillattuna

Grillatut terttukirsikkatomaatit

  • kirsikkaterttutomaatteja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl basilikaa, oreganoa, timjamia, meiramia tai muita yrttejä maun mukaan
  • 1 valkosipulinkynsi.

Näin valmistat grillatut terttukirsikkatomaatit

  1. Huuhdo kirsikkatomaatit ja nosta ne terttuineen uunivuokaan.
  2. Pirskottele tomaattien päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla sekä yrteillä.
  3. Kuori valkosipulin kynsi ja purista sekin tomaattien päälle.
  4. Nosta vuoka kuumaan grilliin ja kypsennä tomaatteja noin 20 minuuttia. Ravista välillä vuokaa hieman.

Grillattu sydänsalaatti

  • ½-1 sydänsalaatti ruokailijaa kohden
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa.

Näin grillaat salaatin

  1. Halkaise salaatit ja huuhtele huolella.
  2. Valuta talouspaperiarkin päällä kuivaksi.
  3. Nosta salaatit kuumaan grilliin, kunnes ne saavat kauniin ruskeat raidat.
  4. Sivele päälle hieman oliiviöljyä ja ripauta suolaa.
  5. Tarjoile heti.
Flank stake ja viinipuollot

Flank stake ansaitsee särmikästä viiniä

Grillattu punainen liha vaatii viiniltä särmää ja luonnetta. Tämä kohtuuhintainen maremmalainen on riittävän ryhdikäs ja naurettavan edullinen laatuunsa nähden. Se svengaa mainiosti flank staken kanssa.

Itävallasta tulee hieman yllättävä – mutta todella kiinnostava – vaihtoehto, nimittäin Zweigelt. Tämä todella funky, tuhti, hilloinen ja mausteinen viini on kaikkea muuta kuin tavanomainen. Nyt herahti vesi kielelle!

Lue myös nämä grillausohjeet!

MAINOS
MAINOS LOPPUU