Grillin puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti läpi koko kevään ja kesän grillaussesongin. Grillin puhdistus on vähintään yhtä tärkeää kuin herkullinen grilliruoka.
Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen kieltämättä tylsempää, mutta putsaamattomissa ja huoltamattomissa kaasugrilleissä voi piillä suuri paloriski. Rasvapalo voi syttyä grillin pohjalle pudonneesta rasvasta ja ruuantähteistä. Rasva ja ruuantähteet kannattaakin poistaa jokaisen grillauskerran jälkeen. Lisäksi kaasugrilliä tulee huoltaa vuosittain.
– Palojen taustalla on rasvaisen lihan ja kalan grillaaminen sekä huollon laiminlyönti. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää, kertoo paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hiiligrilleissä rasvapalot ovat vähäisempiä, sillä rasva ja ruuantähteet palavat pois hehkuvien hiilien päällä toisin kuin kaasugrilleissä. Hiiligrilleissä rasvapalo voi tosin syttyä grilliritilän päältä.
MAINOSGrilliin kertyy rasvaa ja ruuantähteitä. Jos niitä ei poista, paloriski kasvaa. Suomalaisten pihoilla ja kesämökeillä syttyy vuosittain kymmenittäin vaarallisia kaasugrillipaloja, jotka aiheuttavat mittavia vahinkoja.
Grillin ritilät saa kätevimmin puhtaiksi teräsharjalla, kun grilli on vielä lämmin. Sen jälkeen tulee vielä poistaa ruuantähteet grillin sisältä.
Rasvapalo on aina sammutettava tukahduttamalla. Palavaa rasvaa ei saisi koskaan sammuttaa vedellä, sillä rasvaan sekoittuva vesi nostaa höyrynä ilmaan myös palavaa rasvaa ja palo voi levitä räjähdysmäisesti.
– Ilmoitettujen vahinkojen perusteella näyttää siltä, että joka kodissa välttämätön sammustuspeite ei riitä tukahduttamaan grillin rasvapaloa. Peite ei ole usein riittävän kookas peittämään koko grilliä, Määttänen sanoo.
– Parasta olisi pitää aina sammutin käsillä, kun grillaa. Kahden kilon sammutin on jo riittävä, mutta kuuden kilon sammutin olisi erittäin hyvä.
Kaasugrillin lähellä tulee säilyttää sammutinta, ja sen pitäisi olla vakiovaruste jokaisessa kodissa myös sisällä.
Grilliä ei pidä käyttää liian lähellä terassi- tai olohuoneen lasia, sillä lasi saattaa haljeta grillin kuumuudesta.
MAINOS– Parvekkeella grillatessa on syytä olla erityisen varovainen. Useassa vahinkoilmoituksessa on kerrottu parvekelasin tai muun ikkunan halkeamisesta grillin aiheuttaman lämmöstä. Parvekkeella oleva grilli on syytä olla pienitehoinen ja sen sijoittelussa on oltava erityisen huolellinen, Määttänen neuvoo.
Palojakin enemmän grillejä tuhoutuu myrskyissä ja raskaan lumen painosta. Ulkona säilytettävä grilli olisi hyvä suojata kunnolla ja sijoittaa paikkaan, jossa se ei myrkyissä pääse kaatumaan tai se ei uhkaa jää esimerkiksi katolta putoavan lumikuorman alle.
Lue myös: Grilliruoka kattaa kesän pöytään – Suomela
MAINOSLähde: Lähitapiola ja K-Ruoka
Kuvat: iStock ja Pexels.com