Kun järjestät grillijuhlat muualla kuin omalla mökillä, varmista etukäteen isänniltä, että paikalla on toimiva grilli ja varaa tarvittaessa hiiliä, sytytysnestettä sekä paperilautasia. Kannattaa myös kysellä vieraiden erityisruokavalioista.
Ruoka on hyvä räätälöidä henkilömäärän mukaan. Jos paikalla on paljon ihmisiä ja pieni grilli, ruuan kannattaa olla nopeasti kypsyvää tai jo esikypsytettyä, niin kukaan ei joudu odottelemaan. Hampurilaiset ja hot dogit toimivat aina grillissä, myös lapset tykkäävät! Parasta on kattaa pöydälle kaikki täytteet, niin syöjät saavat koota omat herkkunsa itse.
Mieti etukäteen, halutaanko grillijuhlista sellaiset, että kaikki syövät samaan aikaan pöydän ääressä vai hengaillaanko yhdessä ja syödään grillin tahtiin. Jos halutaan syödä saman pöydän ääressä, helppoa grilliruokaa ovat esipaistetut raakamakkarat tai ribsit, joita valmistuu samalla suurempi määrä. Voit ottaa myös uunin käyttöön ja pitää ruokia siellä hetken lämpimänä. Pihvit ja muut kuumana tarjoiltavat ruuat eivät odota ruokailijaa, joten niitä syödään grillistä valmistumisen tahtiin.
Jos haluat päästä helpolla, muista että grillijuhlia voi viettää myös grillaten salaatin raaka-aineita, kuten halloumijuustoa ja ohueksi viipaloituja kasviksia.
MAINOSKun käytät sitrushedelmiä boolin koristeena, älä kuori niitä, sillä kuorittuina hedelmät painuvat maljan pohjalle.
Maustecouscous
Lisäksi
Harissamajoneesi
Sekoita ainekset yhteen. Voit lisätä harissatahnaa aina välillä maistaen.
MAINOSJuomasuositukset
Täytä grillatut kasvikset mausteisella couscousilla ja tarjoile harissamajoneesin kanssa.
Osta munakoisojen seuraksi esimerkiksi raakamakkaroita. Ne kannattaa esikeittää vedessä, jotta grillatessa niihin ei mene liikaa aikaa. Hyviä makkaroita ovat erilaiset mausteiset makkarat, kuten marquez-, bratwursti- tai chorizo-makkarat. Makkaroita voi laskea n. 1–2/hlö. Toinen hyvä vaihtoehto munakoisojen seuraksi ovat bbq-kastikkeella maustetut ribsit tai possupihvit. Kalana toimii paahdettu lohi ja kasvisruokailijoille voi grillata bbq-kastikkeessa marinoitua tofua tai tempehiä.
Appelsiinisiirappi
Siirapin tekemiseen menee aikaa. Se kannattaakin tehdä etukäteen. Siirappi säilyy viikon kylmässä. Jälkiruokavartaiden menekiksi kannattaa laskea 1/hlö, varsinkin jos muuta ruokaa on runsaasti.
Kesäfiilistä ja rentoja makuja pursuava Ihan ulkona -keittokirja ottaa kaupungin ja sen lähitienoot haltuun – kirjassa tehdään fillarieväitä ja hiekkarantaherkkuja sekä vietetään samppanjailtaa, lastenkestejä ja siirtolapuutarhabileitä.
MAINOSKirjassa annetaan paljon käyttökelpoisia vinkkejä ja reseptejä syömiseen ja juomiseen muualla kuin kotikeittiössä. Juoma-asiantuntija antaa erinomaisia juomasuosituksia ja esittelee myös paljon raikkaita alkoholittomia mocktail-reseptejä.
Ihan ulkona -kirja saa odottamaan kesää ja innostaa lähtemään ulos viettämään aikaa ja viihtymään ystävien ja perheen kesken. Kesäkaupunki on vahvasti läsnä, mutta reseptit ovat toteutettavissa ympäri vuoden ja vaikka mökillä!
Upea kesäinen Ihan ulkona -kokkauskirja vie lukijan ulos syömään. Kokkaa, pakkaa, mene ulos, kohtaa kaverit, grillaa tai chillaa! Syö, juo ja nauti! Aloita alusta.
Ihan ulkona – syö, juo nauti -kirja (WSOY) ilmestyi huhtikuussa 2017. Voit ostaa sen esimerkiksi täältä >. Lue lisää Anikón blogista: www.punavuorigourmet.blogspot.fi
Anikó Lehtinen on juoma-asiantuntija, toimittaja ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa, Ihan ulkona, vie lukijan ulos syömään – eikä suinkaan ravintoloihin!
Teksti: Anikó Lehtinen, kuvat: Sami Repo
MAINOS