Grillijuhlat mökillä!

KeittiöMökki

Kokoa kaverit tai suku yhteen ja järjestä grillijuhlat mökillä! Booli toimii tervetuliaisjuomana tai tarjottavana koko juhlien ajan. Mausta grillatut kasvikset pohjoisafrikkalaiseen tyyliin ja kanna pöytään lisäksi ribsejä tai raakamakkaroita. Jälkkärikin valmistetaan grillissä!

Kun järjestät grillijuhlat muualla kuin omalla mökillä, varmista etukäteen isänniltä, että paikalla on toimiva grilli ja varaa tarvittaessa hiiliä, sytytysnestettä sekä paperilautasia. Kannattaa myös kysellä vieraiden erityisruokavalioista.

Ruoka on hyvä räätälöidä henkilömäärän mukaan. Jos paikalla on paljon ihmisiä ja pieni grilli, ruuan kannattaa olla nopeasti kypsyvää tai jo esikypsytettyä, niin kukaan ei joudu odottelemaan. Hampurilaiset ja hot dogit toimivat aina grillissä, myös lapset tykkäävät! Parasta on kattaa pöydälle kaikki täytteet, niin syöjät saavat koota omat herkkunsa itse.

Mieti etukäteen, halutaanko grillijuhlista sellaiset, että kaikki syövät samaan aikaan pöydän ääressä vai hengaillaanko yhdessä ja syödään grillin tahtiin. Jos halutaan syödä saman pöydän ääressä, helppoa grilliruokaa ovat esipaistetut raakamakkarat tai ribsit, joita valmistuu samalla suurempi määrä. Voit ottaa myös uunin käyttöön ja pitää ruokia siellä hetken lämpimänä. Pihvit ja muut kuumana tarjoiltavat ruuat eivät odota ruokailijaa, joten niitä syödään grillistä valmistumisen tahtiin.

Jos haluat päästä helpolla, muista että grillijuhlia voi viettää myös grillaten salaatin raaka-aineita, kuten halloumijuustoa ja ohueksi viipaloituja kasviksia.

Hunajainen booli

  • 2 dl sitruunalimpparia
  • 2 limen mehu
  • jäitä
  • limeviipaleita jäädytettyinä
  • 6–7 lehte. sitruunamelissaa
  • 1 l makeaa päärynälimpparia tai -siideriä (viilennettynä)
  • 5 dl kivennäisvettä (viilennettynä)
  1. Sekoita sitruunalimppari, limemehu ja jäät boolimaljaan. Lisää jäädytetyt hedelmät ja sitruunamelissan lehdet.
  2. Lisäälopuksi päärynälimppari ja kivennäisvesi. Näillä voit säädellä boolin makeutta.

Kun käytät sitrushedelmiä boolin koristeena, älä kuori niitä, sillä kuorittuina hedelmät painuvat maljan pohjalle.

Grillatut munakoisot ja paprikat maustecouscousilla

  • 2 munakoisoa, viipaleina
  • 4 (suippo)paprikaa, puolitettuina

Maustecouscous

  • 4 dl valmista couscousia
  • 20 oliivia
  • 1,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, pienittyinä
  • 1 dl mantelilastuja, paahdettuina
  • hyppysellinen kanelia
  • hyppysellinen palmusokeria
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi

  • kourallinen ruohosipulia, pieneksi hakattuna
  • 0,5 ruukkua minttua, pieneksi hakattuna
  • 0,5 ruukkua persiljaa, pieneksi hakattuna
  • oliiviöljyä
  1. Sekoita couscousin ainekset yhteen ja jätä viileään hetkeksi.
  2. Grillaa munakoisoviipaleet ja paprikat.
  3. Laita tarjolle ensin grillatut kasvikset ja couscous niiden päälle. Viimeistele yrteillä ja oliiviöljyllä, tarjoile harissamajoneesin kanssa.

Harissamajoneesi

  • 1 dl majoneesia
  • 2–3 tl harissatahnaa

Sekoita ainekset yhteen. Voit lisätä harissatahnaa aina välillä maistaen.

Juomasuositukset

  • Oluet: American Pale Ale, IPA tai hedelmäinen vehnäolut
  • Viini: Prosecco, savignon blanc -valkoviini tai viileänä tarjottava pinot noir -punaviini. Viinistä voit tehdä myös sangriaa!
  • Muista myös alkoholiton olut!

Täytä grillatut kasvikset mausteisella couscousilla ja tarjoile harissamajoneesin kanssa.

Osta munakoisojen seuraksi esimerkiksi raakamakkaroita. Ne kannattaa esikeittää vedessä, jotta grillatessa niihin ei mene liikaa aikaa. Hyviä makkaroita ovat erilaiset mausteiset makkarat, kuten marquez-, bratwursti- tai chorizo-makkarat. Makkaroita voi laskea n. 1–2/hlö. Toinen hyvä vaihtoehto munakoisojen seuraksi ovat bbq-kastikkeella maustetut ribsit tai possupihvit. Kalana toimii paahdettu lohi ja kasvisruokailijoille voi grillata bbq-kastikkeessa marinoitua tofua tai tempehiä.

Grillatut hedelmät ja appelsiinisiirappi

  • 1 ananas
  • 4 persikkaa
  • mansikoita
  • puisia grillivartaita, vedessä liotettuina

Appelsiinisiirappi

  • 1 l appelsiinilimpparia
  • 1 vaniljatanko
  1. Keitä siirappia varten appelsiinilimpparia ja vaniljatankoa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes neste on vähentynyt puoleen alkuperäisestä. Tähän menee noin 5 tuntia.
  2. Pilko ananakset ja persikat isoiksi paloiksi ja pujottele ne vedessä liotettuihin puisiin grillivartaisiin vuorotellen mansikoiden kanssa.
  3. Grillaa. Sivele vartaita grillauksen aikana muutaman kerran siirapilla.
  4. Tarjoile jälkiruokavartaat lopun appelsiinisiirapin kanssa.

Siirapin tekemiseen menee aikaa. Se kannattaakin tehdä etukäteen. Siirappi säilyy viikon kylmässä. Jälkiruokavartaiden menekiksi kannattaa laskea 1/hlö, varsinkin jos muuta ruokaa on runsaasti.

Ulos syömään, juomaan ja nauttimaan!

Kesäfiilistä ja rentoja makuja pursuava Ihan ulkona -keittokirja ottaa kaupungin ja sen lähitienoot haltuun – kirjassa tehdään fillarieväitä ja hiekkarantaherkkuja sekä vietetään samppanjailtaa, lastenkestejä ja siirtolapuutarhabileitä.

Kirjassa annetaan paljon käyttökelpoisia vinkkejä ja reseptejä syömiseen ja juomiseen muualla kuin kotikeittiössä. Juoma-asiantuntija antaa erinomaisia juomasuosituksia ja esittelee myös paljon raikkaita alkoholittomia mocktail-reseptejä.

Ihan ulkona -kirja saa odottamaan kesää ja innostaa lähtemään ulos viettämään aikaa ja viihtymään ystävien ja perheen kesken. Kesäkaupunki on vahvasti läsnä, mutta reseptit ovat toteutettavissa ympäri vuoden ja vaikka mökillä!

Upea kesäinen Ihan ulkona -kokkauskirja vie lukijan ulos syömään. Kokkaa, pakkaa, mene ulos, kohtaa kaverit, grillaa tai chillaa! Syö, juo ja nauti! Aloita alusta.

Ihan ulkona – syö, juo nauti -kirja (WSOY) ilmestyi huhtikuussa 2017. Voit ostaa sen esimerkiksi täältä >. Lue lisää Anikón blogista: www.punavuorigourmet.blogspot.fi 

Anikó Lehtinen on juoma-asiantuntija, toimittaja ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa, Ihan ulkona, vie lukijan ulos syömään – eikä suinkaan ravintoloihin!

Teksti: Anikó Lehtinen, kuvat: Sami Repo


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

booli grillaaminen grillatut hedelmät grillatut kasvikset Grillaus grillijuhlat Ihan ulkona jälkiruoka kirjavinkki Pientalon herkkusuut ruokakirja

Lisää samasta aiheesta