Härmä piinaa kasveja syksyisin – näin torjut sen

Piha
Härmän torjunta
Härmä on tuttu vieras puutarhassa aina syksyisin. Lue puutarhurin vinkit härmän ehkäisyyn ja torjuntaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.8.2023

Härmä on kasveilla tavallisesti loppukesällä ja syksyllä esiintyvä sienitauti, jonka tunnistaa parhaiten harmaanvalkoisesta pölykerroksesta kasvien lehdillä.

Härmä kasvien riesana syksyllä

Härmä on tuttu vieras puutarhoissa syksyisin ja jotkin kasvit ovat sille alttiimpia kuin toiset. Härmä on usein enempi kosmeettinen haitta kuin ”kuoleman vakavaa” kasveille.

Toki jos härmä iskee nuoreen kasviin oikein pahasti, se voi jopa tappaa sen. Ja ainahan on parempi, jos kasvit voivat hyvin ja kasvavat terveesti ilman tauteja.

Härmä voi iskeä puihin, pensaisiin, perennoihin, marjoihin

Härmäsieniä on useita erilaisia ja niiden ilmenemismuoto voi vaihdella, mutta sitä vastaan voi onneksi varautua ja toimia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Useimmiten härmää esiintyy nuorilla vaahteroilla, mansikalla, syysleimuilla ja heinillä. Käytännössä sitä voi esiintyä puilla, pensailla, perennoilla, marjoilla, kesäkukilla ja niin edelleen.

Härmä lisääntyy kostealla ja viileällä säällä

Lisääntyäkseen härmäsieni tarvitsee hyvin kosteat (ilmankosteus yli 80 %) ja viileät ilmat, mutta myös suvuttomassa lisääntymisvaiheessa lämpimät ja kuivat olosuhteet.

Eli kosteana kesänä on härmälle erittäin otolliset olosuhteet ja syksyn edetessä härmää saattaa esiintyä enemmänkin.

Härmäsieniä on paljon ja erilaisia, mutta yleisesti ottaen ehkäisy- ja torjuntakeinot ovat melko samoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Härmän torjunta – tee näin!

  • Pidetään puutarhan kasvusto ilmavana ja kastellaan aamuisin. Härmä viihtyy kosteassa ja viileässä ilmassa sekä varjoisilla kasvupaikoilla.
  • Vältetään liian typpipitoista (N) lannoittamista. Monivuotisille kasveille annetaankin enää syyslannoitetta, jossa typpeä ei ole lainkaan.
  • Aloitetaan torjuntaruiskutukset heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Luomutuotannossa käytetään puolukka-, karpalo- tai pihlajanmarjamehua (sokeroimatonta). Ruiskuta lehdet heti härmäoireiden ilmaannuttua bentsoehappoa sisältävällä, sokerittomalla pihlajanmarja-, karpalo- tai puolukkamehulla (1 osa mehua, 1 osa vettä). Ruiskuta seosta kahden viikon välein sinne, missä härmää esiintyy.

Eikä tosiaan kannata ottaa sen suurempaa stressiä, etenkään vanhempien ja isompien kasvien osalta, ne kestävät kyllä härmän hyvin.

Nuoret kasvit kannattaa ehdottomasti hoitaa, sillä ne saattavat jopa menehtyä härmän vaikutuksesta.