MAINOS

Härmä piinaa kasveja syksyisin – miten torjut sen?

Piha

Härmä on tuttu vieras puutarhassa näin syksyisin. Lue puutarhurin vinkit härmän ehkäisyyn ja torjuntaan. Kesäkomposti on hyvä loppusijoituspaikka kasvimaan ylijäämille sekä leikkaus- ja raivaustähteille. Syksyn valikoima on julkaistu, valitse parhaat päältä - kuvasto ilmestyy ensi viikolla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Härmä on yleinen ja haitallinen kasvitauti – miten sen voi torjua?

Härmä piinaa kasveja syksyisin – miten torjut sen?

Härmä kasvien riesana – keinoja torjuntaan

Härmä on tuttu vieras näin syksyisin ja jotkin kasvit ovat sille alttiimpia kuin toiset. Usein se on enempi kosmeettinen haitta kuin ”kuoleman vakavaa” kasveille. Toki jos härmä iskee nuoreen kasviin oikein pahasti, se voi jopa tappaa sen. Ja ainahan on parempi, jos kasvit voivat hyvin ja kasvavat terveesti ilman tauteja.

Härmäsieniä on useita erilaisia ja niiden ilmenemismuoto voi vaihdella, mutta sitä vastaan voi onneksi varautua ja toimia. Useimmiten härmää esiintyy nuorilla vaahteroilla, mansikalla, syysleimuilla ja heinillä. Käytännössä sitä voi esiintyä puilla, pensailla, perennoilla, marjoilla, kesäkukilla jne. Lisääntyäkseen härmäsieneni tarvitsee kosteat (ilmankosteus yli 80 %) ja viileät ilmat, mutta myös suvuttomassa lisääntymisvaiheessa lämpimät ja kuivat olosuhteet. Vaikka näiden esiintymisen ennustaminen on todella vaikeaa, niin hiukan minulla on sellainen olo, että tänä kesänä on ollut otolliset olosuhteet ja syksyn mittaa härmää saattaa esiintyä enemmänkin.

Härmäsieniä on siis paljon ja erilaisia, mutta yleisesti ottaen ehkäisy- ja torjuntakeinot ovat melko samoja.

  • Pidetään kasvusto ilmavana ja kastellaan aamuisin. Härmä viihtyy kosteassa ja viileässä ilmassa sekä varjoisilla kasvupaikoilla.
  • Vältetään liian typpipitoista (N) lannoittamista. Monivuotisille annetaankin enää syyslannoitetta, jossa typpeä ei ole lainkaan.
  • Aloitetaan torjuntaruiskutukset heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Sekoita 1 litraa vettä, 2 tl ruokasoodaa sekä 2 tl mäntynestesaippuaa ja ruiskuta seosta kahden viikon välein sinne missä härmää esiintyy. Luomutuotannossa käytetään puolukka- tai pihlajanmarjamehua (sokeroimatonta).

Eikä tosiaan kannata ottaa sen suurempaa stressiä, etenkään vanhempien ja isompien kasvien osalta, ne kestävät kyllä härmän hyvin. Nuoret kasvit kannattaa hoitaa, ne saattavat jopa menehtyä härmän vaikutuksesta.

Katetta kasvimaan tyhjiin kohtiin

Kasvimaan ihan perusjuttuja on laittaa korjatun sadon kohdalle ruoho- tai muuta katetta. Tämä on sinullekin varmasti ihan selkeä juttu, mutta näin viikolla sellaisen kasvimaan, jossa tätä ei oltu tehty ja multa pöllysi tuulessa. Suotta köyhdyttää maata ja samalla ”liata” kasvamassa olevat kasvit ja marjat. 

Kasvimaan ”ylijäämä” kesäkompostiin

Nyt kun leikkuu- ja raivaustähdettä syntyy, niin ns. kesäkomposti on niille loistopaikka laittaa. Kesäkomposti on niin helppo tehdä, ja palkaksi saat mehevät mullat! Ja näinhän se valmistui:

  • Laitetaan kompostin pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  • Tehdään kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5–2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei pidemmän päälle toimi.
  • Kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Kun sekaan laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin helposti ja varmasti.
  • Jatketaan lisäämällä kasvijätteitä 20–30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  • Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
  • Yleensä metrin verran kun alkaa olla korkeutta niin kannattaa tehdä jo toinen. Toki jotkut huimapäät ovat tehnyt jopa lähes 2 metrisiä rakennelmia, mutta siinä pitää olla sitten jo vähän ”hulluttelun halua” ja apurakenteita mukana.
  • Vuosi–pari kypsyttelyä ja musta kulta on valmista käyttöön. Ja onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot viihtyvät tuolla hyvin.

Härmä piinaa kasveja syksyisin – miten torjut sen?

Kukkahoroskoopissa vuorossa Kurjenkello 9.8.–4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa ”kimpussa” mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla… Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine ”kalkattavine” kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

Ps. Kiehtovasta kurjenkellosta voit lukea lisää täältä.

Härmä piinaa kasveja syksyisin – miten torjut sen?

Käärmekarkottimet saapuivat

Odotettujen käärmekarkottimien liserä saapui ja niitä saa nyt heti toimituksiin. Ne onkin hyvä laittaa ajoissa tontin reunoille, ettei talvipesäpaikkoja etsivät kyyt majoitu alueelle vaan menevät muualle. Käärmekarkottimet löydät täältä.

Iloisiakin uutisia – syksyn valikoima ilmestynyt!

Tätä en malta olla kertomatta sinulle nyt heti! Kurkkaa tänne ja katso mitä kaikkea kivaa nyt löytyykään – koko syksyn valikoima on nimittäin julkaistu kotisvuilleni ihan äsken. Kuvasto ilmestyy ensi viikolla, joten nyt pääset valitsemaan parhaat päältä täältä.

Täysikuun valloittamaa loppuviikkoa toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue myös: Ruusujen taudit ja tuhoeläimet, Ruusujen tavallisimmat tuhoeläimet, Satumainen puutarhaPuutarhatuotteita netistäPergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaaViherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

härmä härmän torjunta Juha Toikka kasvimaa kate kesäkomposti Kodin Kukat Kodinkukat


Lisää samasta aiheesta