Hedelmäpuiden syyslannoitus vahvistaa puuta selviämään talvesta. Kevätlannoituksella puolestaan autetaan puuta tuottamaan runsaasti hedelmää.
Syyslannoitteiden yhteydessä puhutaan usein PK-lannoitteista, sillä niissä on kolmesta pääravinteesta vain fosforia (P) ja kaliumia (K).
Kalium parantaa kasvin kylmänkestoa ja varmistaa talvehtimista. Fosfori edistää syksyllä kukkasilmujen muodostumista ja sen myötä komeaa kukintaa sekä hyvää hedelmä- ja marjasatoa seuraavana vuonna.
On tärkeä muistaa, että syksyllä käytetään typetöntä (N) lannoitetta myös hedelmäpuille.
MAINOS1. Puun aktiiviset juuret ovat latvuksen uloimpien oksien kohdalla, joten laita syyslannoite sinne, älä puun tyvelle.
2. Tee puun ympärille maahan noin 20 cm syviä reikiä syyslannoitetta varten. Pintaan ripoteltu lannoite hyödyttää vain puun alla kasvavaa nurmikkoa.
MAINOS3. Täytä maahan tehdyt kolot orgaanisella syyslannoitteella ja kastele lannoite tarvittaessa.
4. Lopuksi peitä syyslannoite mullalla.
Useat hedelmäpuut ovat eläimille suurta herkkua, joten puut tulisikin muistaa suojata syksyllä. Monin paikoin puut saattaa olla hyvä suojata ympärivuotisesti.
MAINOSYksi tehokkaimmista tavoista suojata hedelmäpuita jyrsijöiltä ja jäniksiltä on käyttää suojaverkkoja. Verkkoja voidaan kääriä puiden runkojen ympärille, jolloin ne estävät eläimiä puremasta kuorta tai kaivamasta puun juuria.
Verkkojen tulisi olla riittävän tiheästi kudottuja, jotta pienetkin jyrsijät, kuten hiiret ja myyrät, eivät pääse niiden läpi.
Lisäksi verkkojen on ulotuttava tarpeeksi korkealle, jotta jänikset eivät pääse yltämään niihin talviaikaan, kun lumikerros nostaa niiden ylettyvyyttä.
MAINOSTeksti Sonja Lumme
Kuvat Arne Nylander