Nurmikon leikkaaminen syksyllä – vältä virheet

Piha
Nurmikon leikkaaminen syksyllä on senttipeliä.
Nurmikon leikkaaminen kesän päättyessä kyllästyttää jo monia ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Oikea leikkauskorkeus onkin syksyllä paljon tärkeämpää kuin kesäleikkauksissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2024

Nurmikon leikkaaminen syksyllä kannattaa tehdä oikein: liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis talvituhoille.

Nurmikon leikkaaminen syksyllä on senttipeliä

Kesällä hyväkuntoinen nurmikko voidaan leikata hyvinkin lyhyeksi. Syksyllä nurmikko kuitenkin kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi leikkauskorkeus nostetaan 5 senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän.

Syksyllä nurmikon leikkaaminen kannattaa edelleen tehdä säännöllisesti, jotta kerralla tarvitsee leikata korkeintaan 1‒2 senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi.

Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis talvituhoille

Kun päivälämpötila laskee alle 5 asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden tulisi olla 5 senttiä.

− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt, kertoo Kerttula.

syyslehtien haravointi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Milloin puunlehdet pitää haravoida pois nurmikolta?

Yksittäiset pudonneet lehdet voi jättää nurmikolle haravoimatta. Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti. Jos nurmen peittää paksu yhtenäinen lehtipatja, se lisää erilaisten kasvitautien vaaraa ja lumen alta saattaakin paljastua pahoin kärsinyt nurmikko.

Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, opastaa Kerttula.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikon leikkaaminen syksyllä – vältä nämä 5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

  • Älä leikkaa syyskesällä nurmikkoa liian lyhyeksi − tavoiteltava korkeus on 5 cm.
  • Älä leikkaa kerralla enempää kuin 1‒2 cm nurmiheinän pituudesta.
  • Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta − mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
  • Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa − haravoi osa pois.
  • Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.

Muista huoltaa ruohonleikkuri säännöllisesti

Lue myös nämä puutarhaohjeet