Ikkunaremontti parantaa omakotitalon energiatehokkuutta

Talo
Ikkunaremontti parantaa omakotitalon energiatehokkuutta
Ikkuna- ja oviremontteja toteuttava Lämpölux on selvittänyt ikkunaremontin vaikutusta omakotitalon energiakulutukseen. Erityisesti vanhemmissa asuinrakennuksissa kustannushyöty on huomattu merkittäväksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mitä tapahtuu omakotitalon energiatehokkuudelle, kun vanhat ikkunat ja ovet vaihdetaan uusiin? Ikkuna- ja oviremontteja toteuttavan Lämpöluxin tekninen johtaja Kyösti Huhtala on selvittänyt ikkunaremontin vaikutusta omakotitalon energiankulutukseen.

– Näyttäisi sille, että jos vanhassa talossa on 2-lasiset ikkunat, jotka vaihdetaan uusiin, säästöä sähkölaskuun tulee jopa 500 euroa vuodessa. Jos taas vanhat ikkunat ovat 3-lasiset, lähtökohta on parempi ja säästö jää hieman pienemmäksi.

1980-luvulla rakennettujen talojen ikkunaremontin vuotuisen energiasäästöhyödyn Huhtala on laskenut olevan 200–300 euron luokkaa. 1990-luvun taloissa hyöty jää marginaaliseksi, noin sataseen vuodessa.

– Siihen, että ikkunaremontti maksaa itsensä takaisin, menee yleensä yli kymmenen vuotta, mutta takaisinmaksuaika on pitkä oikeastaan kaikissa energiaremonteissa, Huhtala toteaa. Säästölaskelmat ovat suuntaa antavia, eikä niissä ole huomioitu ikkunoiden kuntoa tai eristystä rakenteeseen. Näiden seikkojen vaikutus voi olla merkittävä ja lisätä vanhojen ikkunoiden kulutusta oleellisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Energiaremontti on myös ajoituskysymys. Jos esimerkiksi öljykattila on mennyt rikki, jollakin taloa pitää lämmittää. Silloin on luontevaa satsata energiansäästönäkökulmasta katsottuna edukkaampaan vaihtoehtoon. Sama se on ikkunoissa: jos ikkunat vuotavat tai vetävät, talossa ei voi asua, vaan ne pitää vaihtaa uusiin, jolloin mukana tulee myös energiansäästöhyöty.

↑ Monien kodinkoneiden tapaan myös ikkunoilla on oma energiankulutusluokituksensa.

Lähde: ePressi.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU