Industrial – tuo kiehtova sisustustyyli omaan kotiin

Sisustus
Industrial sisustustyyli syntyy tehdasmaisesta tunnelmasta.
Industrial eli teollisuusmainen sisustustyyli syntyi 1950-luvun New Yorkissa, mutta on nykyään jo valloittanut Euroopan ja myös suomalaisten sisustajien sydämet. Sisustussuunnittelija Anita Koponen neuvoo, miten tuot omaan kotiisi supertyylikästä industrial-sisustustyyliä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2024

Industrial-sisustustyyli sai alkunsa, kun käytöstä poistettuja vanhoja teollisuusrakennuksia, varastoja, tehtaita, tuotantolaitoksia ja halleja alettiin muuttaa asuintiloiksi sekä julkisiksi tiloiksi, kuten toimistoiksi, ravintoloiksi, kahviloiksi ja kuntosaleiksi.

Teollisuusmaista tyyliä on siis ollut olemassa niin kauan kuin teollisuuttakin, mutta sisustussuuntaus siitä syntyi vasta, kun teollisuushalleja jäi tyhjilleen ja tehdasrakennusten rouheaa tunnelmaa alettiin toistamaan asunnoissa.

Nykyään industrial on yksi halutuimmista sisustustyyleistä maailmalla.

Vanhoja kiinteistöjä etsitään sitkeästi, koska niihin voi toteuttaa industrial-tyyliä aidoimmillaan. Myös omaan kotiin voi loihtia industrial-sisustuksen, vaikka ei asuisikaan loft-asunnossa tai vanhassa tehdasrakennuksessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Industrial-tyylissä tiilisein ja putket saavat näkyä.
Vanha tiiliseinä ja betonipinta saavat näkyä industrial-sisustustyylissä samoin kuin talon rakenteet. Jalkavalaisimet voivat olla suuria ja huonekalut raskaita, mutta päästäkseen oikeuksiinsa ne tarvitsevat ympärilleen runsaasti tilaa.

Millainen on industrial-sisustustyyli?

Industrial-tyyli on uskollinen tehdasmaiselle tunnelmalle, jota ei yritetäkään pehmentää tai piilottaa. Se eroaa täysin niin kutsutusta klassisesta tyylistä.

Talon rakenteet, jopa ilmastointiputket, saavat näkyä sellaisenaan eikä niitä piiloteta koteloihin. Paljaina pidetään massiiviset parrut ja tukipilarit, joita on tehty niin puusta kuin metallistakin.

Isot ikkunat ovat teolliseen tyyliin ikoneita – monta suurta ikkunaa ja mieluiten vierekkäin.

Rouheat pinnat kuuluvat olennaisesti industrial-tyyliin. Sanavaltaa saavat kivi, betoni, tiili ja muut vanhat pintamateriaaliat, jota rakennuksessa on ollut alkujaankin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Industrial sisustus on rouhea.
Industrial-tyylisen sisustuksen suunnittelu alkaa omista toiveista ja siitä, millaisia rakenteellisia ratkaisuita tilaan voi ylipäänsä toteuttaa. Mikä industrial-tyylissä puhuttelee juuri sinua eniten? Pintamateriaalit ovat tärkeimmät elementit, joten suunnittelu alkaa niistä.

Näin tuot industrial-tyylin omaan kotiin

Industrial tyyli sopii täydellisesti loft-asuntoihin, mutta sen voi toteuttaa myös tavalliseen rivi- tai omakotitaloon, mikäli haluaa rohkeasti erilaisen tyylin sisustukseen.

Parittomuus ja rosoisuus ovat monen mielestä kaunista ja kiinnostavaa: Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle hiottua ja yhteensopivaa. Vastakohtaisuus ja epätäydellisyys luovat rennon vahvan tilan.

Industrial-tyyli korostaa huoneen avaruutta, selkeyttä ja tilan tuntua.

Keittiö, ruokailutila, oleskelutila ja takkanurkkaus voivat aivan mainiosti toimia samassa tilassa ilman väliseiniä. Aina väliseiniä ei toki voi kaataa, mutta voisiko tilan tuntua lisätä leventämällä oviaukkoja?

Mikäli toiveena on luonnonvalossa kylpevä tila, tilanjakajaksi voi rakentaa myös mustan ruutuikkunaseinän tai liukuoven.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Industrial-sisustustyylissä jopa ilmastointiputket saavat näkyä.
Industrial-sisustustyylissä jopa ilmastointiputket saavat näkyä! Suuret ikkunat mustilla ruuduilla, rouhea työvalaisin ja nahkasohva komeasta lankkulattiasta puhumattakaan ovat kaikki tärkeitä tehdasmaisuutta korostavia piirteitä sisustuksessa.

Pintamateriaalit kuin tehdashallista – pilareita, betonia ja tiiltä

Vain harvoissa asuintaloissa on aitoja vanhoja pintamateriaaleja näkyvillä, kuten tiili- tai betoniseiniä. Mutta mikäli sellaisia paljastuu, ne kannattaa jättää esille ilman käsittelyä – rouheisina, kuluneina vanhoina pintoina.

Materiaaleja voi myös jäljitellä, jos aitoja ei ole saatavilla.

Industrial-tyyliä voi toteuttaa verhoilemalla seinille vanhannäköistä tiiltä, asentamalla betonimaista tapettia tai maalaamalla betonimaista pintaa struktuurimaalilla.

Pystypilarit loihtivat tilaan tehdasmaista korkeutta, vaikka huone olisikin matala.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pystypilareita on helppo asentaa melkein mihin tahansa huoneeseen, ja ne voi verhoilla, maalata tai tuunata kuluneen näköisiksi. Loppusilauksen tekee tehdasmainen valaisin pilarin yläosassa.

Makuuhuoneissa halutaan yleensä yksityisyyttä, joten niitä ei välttämättä haluta liittää osaksi yhtenäistä tilaa Makuuhuonekin saadaan kuitenkin integroitua industrial-tyyliin sopiviksi vaikkapa vaihtamalla sisäovet vanhantyylisiksi liuku-puuoviksi, jotka kulkevat rautakiskoilla.

Tekstiilit tuovat kodin tehdastunnelmaan

Tekstiilit antavat sisustukseen loppusilauksen ja tuovat huoneisiin kodikkuutta, jota kaivataan myös industrial-tyyliseen asuntoon.

Nahka, pellava ja puuvilla sopivat perinteisesti industrial-tyyliseen sisustukseen.

Isot pehmeät matot kovilla pinnoilla pehmentävät akustiikkaa ja ovat tarpeellisia vastakohtaisia elementtejä rouheassa ja kylmänoloisessa kokonaisuudessa.

Industrial-tyylinen makuuhuone voi olla myös vaalea.
Harmaan eri sävyt luovat seesteisen tunnelman makuuhuoneeseen. Teollisuustyyliset valaisimit ovat isoja, rouheita ja metallisia, eivätkä mitään pienen huoneen lamppuja.

Selkeyttä lattiapintaan

Lattia on vahva yhdistävä elementti, joten lattian pintamateriaalin tulisi jatkua samana ja saman sävyisenä koko avoimessa tilassa.

Industrial-tyylin ytimeen päästään asentamalla kotiin leveä rouhea lankkumainen lattia esimerkiksi puun eri sävyissä tai tummanruskeana, mustana ja tummanharmaana.

Tehdastunnelmaan kuljettaa myös suuri laattakuvio, joka voi olla laattaa matkivaa materiaalia tai aitoa isoa betoni- tai kivilaattaa.

Myös mikrosementti tai hartsipinnoite toimivat lattiassa hienosti. Lattiaksi kelpaa upeasti myös pelkkä betonipinta, joka tuo riisuttuna materiaalina komean kontrastin matoille ja huonekaluille.

Tehdasmaista modernia tunnelmaa syntyy myös melko pienellä vaivalla ja kivoilla oivalluksilla. Osa valonlähteistä voi paistaa paljaana.

Industrial-tyyli vaatii värisävyjä

Seinämaalisävyt voivat industrial-tyylissä olla vaaleita, mutta kuitenkin sävytettyjä. Aivan vaaleat sävyt, esimerkiksi täysin valkoinen, korostuvat liiaksi vahvoista pintaelementeistä, esimerkiksi tummista pilareista ja betonilattiasta, ja rikkovat yhtenäistä tunnelmaa.

Hieman tummemmat maalisävyt, esimerkiksi harmaa, sopivat erittäin hyvin teolliseen tyyliin. Harmaan eri sävyt luovat tyylikkyyttä, tunnelmaa ja kodikkuutta, ja harmaaseen on helppo yhdistää muita sävyjä, korostuksia ja huonekaluja.

Korostuskohtina voi käyttää mustaa, tummanruskeaa ja jopa kuparia sekä pieniä pilkahduksia kirkkaita värejä, mikäli ne istuvat kokonaisuuteen.

Lopulta kuitenkin värien yhteensopivuus ja harmonia on sisustuksessa tärkeäintä, koska liian yltäkylläinen eri värien yhdistelmä tekee kodista levottoman oloisen.

Industrial-tunnelmaa jonkin verran, mutta ei liikaa.
Industrial-tunnelmaa voi tuoda kotiin maltillisesti valitsemalla pari kaunista metallista huonekalua, jotka sopivat sohvan metallijalkoihin, ja asentamalla ikkunoihin ruutukehykset. Seinävalaisimiksi kannattaa valita metallimaisia lyhtyjä, joissa on metallikehykset ympärillä.

Huonekalut tehdasmaiseen tapaan – kierrätettyjä aarteita

Vanhoja esineitä ja kiinnostavia materiaaleja kannatta etsiä kirpputoreilta, nettihuutokaupoista ja vanhojen tavaroiden liikkeistä.

Tummasävytteiset nahkasohvat, nojatuolit, rouheat sohvapöydät ja puiset sivupöydät juurruttavat kotiin industrial-tyyliä.

Sivupöydät voivat olla jopa vanhoja isoja puulaatikoita, jotka käännetään ylösalaisin, tai vanhoja arkkuja, joihin voi itse kiinnittää metallisia yksityiskohtia.

Metallielementtejä sopii suosia ja hankkia esimerkiksi metallisia hyllyköitä, pöytiä ja valaisimia. Niiden ohella eri materiaaleista syntyvä kerroksellisuus tekee sisustuksesta kiehtovan.

Vanhat ovet ovat aarteita – niistä saa tehtyä liukuovet mustilla metallikiskoilla tai ne voi asentaa seinälle sellaisenaan ja kiinnittää vaikka hyllyihin.

Vanhat kierrätetyt huonekalut, tavarat ja materiaalit sopivat täydellisesti teollisen tyylin sisustukseen.

Yksityiskohdat ovat kaikki kaikessa: metallitavarat, rautaesineet, isot taulut seinillä tai vaikkapa vanha metallinen kottikärry kukkalaatikkona.

Kokeile myös tee se itse -tuunaamista, sillä DIY-taitureilla vain mielikuvitus on rajana! Ruokapöytäryhmä syntyy vaikkapa vanhoista lattialankuista, jotka saavatkin näyttää kuluneilta.

Käsienpesualtaan takana betoniseinä.
Kylpyhuoneeseen syntyy industrial-tunnelmaa selkeydestä ja yksinkertaisuudesta.

Industrial-keittiö tarjoilee betonia ja metallia

Keittiöön industrial-tyyliä saa maalaamalla kaapin ovet tummemmalla sävyllä ja vaihtamalla valkoiset tasot puunsävyiseksi.

Välitilaan voi tuoda betonimaisuutta vaikkapa hartsipinnoitteella tai hyödyntämällä vanhoja tiiliä – tai tiiliä muistuttavia laattoja.

Välitilan yläpuolelle asennetaan umpinaisten yläkaappien sijaan metalli- tai puuhyllyt rautapidikkeillä.

Keittiön valaisimiin sopivat tyylikkäät metallikehykset. Ne valaisevat kauniisti keittiöön saarekkeen ja ruokapöydän yllä, mutta sopivat myös seinille.

Lue lisää kodin sisustuksesta ja remonteista