Klassikot sisustuksessa – kaunis koti & design

Sisustus
Klassikot sisustuksessa sopivat myös nykypäivään.
Klassikot sisustuksessa edustavat ajattomuutta ja upeita yksityiskohtia. Design-esineistöllä toteutetaan viimeistelty kokonaisuus, joka kestää aikaa ja katseita. Sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo kotia kaunistavasta designista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2024

Kaunis koti syntyy siitä, kun klassikot sisustuksessa yhdistyvät itselle mieluisiin huonekaluihin ja esineisiin.

Designklassikko voi olla esimeriksi valaisin, huonekalu tai vaikka maljakko, joka on aseteltu oikealle paikalleen tuomaan näyttävyyttä ja syvyyttä sisustukseen.

Käytettyjen tiettyjen klassikkotuotteiden etsimiseen voi mennä aikaa, mutta vaiva kannattaa, sillä samalla voi säästää rahaa – joskus klassikoita löytyy hyvin kohtuuhintaan.

Ajan patinoima pinta ei ole lainkaan huono asia, päinvastoin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhojen klassikoiden uusiokäyttö on ekologista. Klassikot nimittäin kestävät aikaa ja kulutusta. Ne säilyvät sukupolvelta toiselle ja niiden arvo kasvaa vuosi vuodelta.

Alvar Aallon suunnittelemia ja Artekin valmistamia tuoleja 1960-luvulta. (Kuva: Bukowski)

Sopiiko klassikko minun kotiini?

Ei ole väliä, onko kodin sisustus harmonisen klassinen, värikäs, persoonallinen, pelkistetty tai moderni – klassikko sopii jokaiseen kotiin ja tekee sen sisustuksesta paremman.

Koko kotia ei tarvitse sisustaa klassikkohuonekaluilla ja -esineillä, sillä muutama kaunis ja muuhun sisustukseen sopiva designtavara nostaa kodin ilmeen uudelle tasolle. Tyylikäs sisustus ei mene liiallisuuksiin.

Alvar Aallon signeeraama Aalto-maljakko jutussa klassikot sisustuksessa.
Tämä upea punainen Aalto-maljakko olisi upea yksityiskohta lähes mihin tahansa kotiin. (Kuva: Bukowski)

Väripilkkuja saa ja kannattaa toteuttaa valaisimien tai muiden pienten esineiden avulla, mutta saman värisävyn tai muotokielen olisi hyvä toistua jossain muussakin esineessä, jotta kokonaisuus olisi tasapainoinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yhdistävä tekijä voisi olla vaikka se, että valaisin ja maljakko ovat molemmat kirkkaan oransseja.

Suomalaisten suosimaan skandinaaviseen tyyliin – hillitty harmoninen värimaailma – sopivat hyvin suomalaisten ja pohjoismaisten suunnittelijoiden klassiset huonekalut ja esineet, joita esitellään seuraavissa kappaleissa.

Ilmari Tapiovaaran Pirkka-tuoli
Pirkka-tuoli on yksi Ilmari Tapiovaaran tunnetuimmista klassikoista. (Kuva: Artek)

Suomalaiset klassikot sisustuksessa: Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaaran upean ajattomat Pirkka-tuolit yhdistettynä erilaiseen ruokapöytään, luovat vahvan kontrastin ruokailuryhmään, ja juuri tuon kontrastin vaikutuksesta tuolit nousevat hienosti esille.

Sen ylle voi valita designvalaisimen, jonka muotokieli ja värimaailma vahvistavat yhteensopivuutta – ja taideteos on valmis!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tapiovaara suunnitteli vuonna 1946 Domus-tuolin, joka sopii edelleen suomalaisen kodin ruokailuryhmään ja istuu myös yksittäisenä tuolina muuhun sisutukseen.

Domus-tuoli on todellinen klassikkohuonekalu.
Artekin kauniin Domus-designtuolin materiaalina on käytetty puuta ja nahkaa – tämä on Tapiovaaran ajaton mestariteos. (Kuva: Artek)

Suomalaisten klassikot sisustuksessa: Alvar Aalto ja Eero Aarnio

Artekin klassinen kolmijalkainen jakkara 60, jonka suunnitteli Alvar Aalto vuonna 1934, ilmentää yksinkertaisuutta ja puhdaslinjaista muotoilua. Alvar Aallon visiona oli valmistaa huonekaluja suomalaisesta koivusta.

Artek esittelee 60 jakkaran 90-vuotisjuhlan kunniaksi jakkara 60 Loimun. Harvinaisesta loimukoivusta
valmistettu erikoisversio korostaa suomalaisen puun luonnollista kauneutta. (Kuva: Artek)

Jakkara 60, kaikkien aikojen klassikko, juhlii tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan.

Jakkara 60 on ollut jatkuvassa tuotannossa vuodesta 1933 lähtien, eivätkä muotivirtaukset ole horjuttaneet sen asemaa. Materiaalit ja malli ovat pysyneet jokseenkin muuttumattomina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös Eero Aarnion upea vanha klassikko, Pallotuoli on säilyttänyt paikkansa klassikoiden maailmassa.

1960-luvulla muotoilijan kynästä ja ideasta muotoutunut tuoli oli tuohon aikaan hyvin futuristinen, ja varmaan juuri siksi siitä tulikin niin kuuluisa. Aarnion Pallotuoli on nykyäänkin yksi halutuimpia huonekaluja.

Klassikot sisustuksessa: Eero Aarnion Pallotuoli
Eero Aarnion Pallotuoli on klassikko, joka täyttää tilan hyvin majesteettisesti eikä sitä ei kannata asetella liian pieneen tilaan. (Kuva: Suomelan toimtus)

Klassikkovalaisimet kiinnostuksen kohteena

Klassiset valaisimet voivat olla juuri se sisustuselementti, jota koti kipeästi kaipaa. Designvalaisin tuo kotiin jotain aivan erityistä, kiinnostavuutta ja laatua, mutta ei pistä koko sisustusta uusiksi.

Monet 1960-70-luvun valaisimet ovat kuin upeita koruja, kuten esimerkiksi Louis Poulsen ja Tom Dixonin mestariteokset.

Louis Poulsenin valaisin
Louis Poulsenin PH5-lamppu sopii nykyaikaisen kodin sisustukseen, mutta tässä koko ihastuttava keittiö on kalustettu retrosti. (Kuva: Louis Poulsen A/S)

Myös suomalaisen muotoilijan, Paavo Tynellin (1890–1973) klassikkovalaisimet ovat haluttuja ympäri maailman. Uransa alussa hän suunnitteli runsastyylisiä valaisimia, kun taas myöhäisempi vaihe edusti linjakasta suunnittelua.

Paavo Tynellin kattovalaisin, malli 556, 1930-luvulta. (Kuva: Bukowski)

Tyylikäs sisustus yhdistää klassikot sisustuksessa

Eri tyylisiä huonekaluja ja esineitä voi yhdistellä keskenään. Tilassa voi olla yksi erityylinen, monimuotoinen esine katseenvangitsijana, vaikkapa valaisin. Tietty parittomuuskin puhuttelee – yksi yhdenlainen ja toinen erilainen.

Louis Poulsenin Artisokka-valaisin
Louis Poulsenin klassikko, Artisokka-valaisin on tässä koko huoneen keskipisteenä.

Juuri nyt sisustuksessa erittäin suosittua on 1960-ja 70-luvun klassinen tyylisuunta.

Haluttua on 1960-ja 70-luvun muotokieli huonekaluissa sekä värimaailma valaisimissa, astioissa ja koriste-esineissä. Olipa kyseessä astiasto, huonekalut, valaisimet, koriste-esineet tai tekstiilit; kaikkia yhdistää ajaton, klassinen, upea muotoilu.

Keittiön astiastot voivat olla kattauksessa todellisia väripilkkuja ja puheenaiheita historiansa ansioista. Samoin koriste-esineet, kuten kynttilänjalat, maljakot ja hedelmävadit tuovat sisustukseen juuri sopivasti kiinnostavuutta.

Myös klassiset tekstiilit puhuttelevat. Vanhasta värikkäästä verhosta saa upean pöytäliinan kattaukseen, seinätaulun piristämään huonetta tai vaikka upeita tyynynpäällisiä.

Lue lisää kodin sisutuksesta ja remonteista