Rimaseinä sopii moneen tilaan – tee itse tai osta valmiina

Sisustus
rimaseinä keittiössä
Rimaseinä pehmentää ja yhtenäistää huoneen ilmettä, mutta sopii loistavasti myös tyylikkääksi tilanjakajaksi. Nappaa ideat talteen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
2.10.2023

Rimaseinä tuo kotiin eloa sekä piristystä ja on takuuvarma katseenvangitsija. Se voi olla tyylikäs tehosteseinä tai kaunis tilanjakaja.

Rimaseinä on myös rauhoittava yhtenäinen pinta, joka lisää sisustukseen kiinnostavan puuelementin. Se auttaa myös akustiikan hallitsemisessa.

Rimaseinän taakse voi kätkeä tai koteloida asioita, jotka eivät paranna kodin ulkonäköä, kuten hyllyn tai kaapin tavarapaljouden, kodin tekniikkaa tai vaikka putkistoa.

Rimaseinä näkyy taustalla
Makuuhuoneessa rimaseinä rauhoittaa ja voi toimia moniulotteisena sängynpäätynä. Se on myös kaunis tehoste, joka saa näkyä muihin huoneisiin.

Mistä puusta rimaseinä tehdään?

Rimaseiniä tehdään esimerkiksi pintakäsitellystä koivusta, männystä tai tammesta. Tarjolla on monenlaisia valmiiksi höylättyjä ja käsiteltyjä tai käsittelemättömiä rimoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ostovaiheessa on tärkeää tarkistaa riman laatu, sillä kieroista rimoista ei saa suoraa seinämää.

Rimaseinä syntyy myös esimerkiksi jalkalistoista tai sormipaneeleista; edullisen rimaseinän voi rakentaa esimerkiksi puuvalmiista 12 x 42 millimetrin jalkalistoista ja käsitellä niiden pinta oman maun mukaan puuvahalla, lakalla tai maalilla. Äänenvaimennusta saa parannettua kiinnittämällä rimojen taustaksi huopakankaan. 

Markkinoilla on lisäksi valmiita lukuisia tyylikkäitä rimoitusratkaisuita, jotka ovat asennusvalmiita – eli helppoja ja nopeita tapoja kaunistaa kotia.

Vaalea rimaseinä tummanturkoosilla seinällä.
Rimaseinä tuo kiinnostavaa kontrastia suureen tilaan.

Rimaseinä: lue ohje ja valmistat rimaseinän helposti

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yksinkertainen rimaseinä syntyy melko helposti, jos naulapyssy tai ruuvinväännin tottelee kädessä, mutta muutama seikka on hyvä ottaa huomioon.

Rimoitus kannattaa tukea riittävän tiheästi, jotta puut pysyvät suorassa eivätkö lähde kiertymään vinoon.

Perusohjeena tukipuita tarvitaan 600 millimetrin välein. Etenkin pitkät rimat tulee kiinnittää poikkitukiin, jotta ne eivät lähde taipumaan. Riittävän tiheä kiinnitys auttaa pitämään rimat ojennuksessa myös kosteusolojen vaihdellessa.

Rimat kannattaa maalata ja säilyttää ulkona naulaamisen asti, jotta ne pysyvät suorina. Sisällä rimat voivat kuivuessaan taipua, jolloin niiden kiinnittäminen suoraan ei onnistu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rimoitukset kannattaa kiinnitellä tukipuihin rimaseinän taustapuolelta, jolloin ruuvin- tai naulan reiät eivät jää näkyviin.

Mikä sitten on sopiva rimojen tiheys? Sen päätät sinä! Kannattaa kokeilla rimojen tiheyttä ennen kuin kiinnittää ne.

Rimaseinän asennus – tarvitset ainakin näitä

  • naulapyssy
  • mitta
  • jiirisaha
  • vatupassi
  • rakotulkki.

Ison seinän rimoitus

Jos rimoituksen tekee isolle seinälle, voi tehdä esimerkiksi kaksi tai kolme pienempää rimoitusta ja kiinnittää ne koolaukseen erikseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rimoituksen jaksotus kannattaa suunnitella isoja pintoja rimoitettaessa tarkasti. Näin säästyy suurelta määrältä hukkapaloja.

Rimaseinän tai tilanjakajan voi tehdä suoran rimoituksen lisäksi esimerkiksi kalanruotoon, jolloin rimojen leikkaaminen tismalleen samaan jiiriin vaatii osaamista. Jos jiirikulmat poikkeavat toisistaan, rimojen väleistä tulee epätasaisia.

rimoitus seinä
Rimaseinällä voi erottaa esimerkiksi keittiön muusta kodista sopivan ilmavalla tavalla.

Rimaseinä tilanjakajana

Jos rimaseinä toimii tilanjakajana, se ei saa tukea takana olevasta seinästä vaan on saatava vakaaksi muilla keinoin. Ensimmäisenä on varmistuttava, että rimat ovat suoria ja hyvälaatuisia.

Rimat voidaan tukea toisiinsa taustalle kiinnitettävin ruotein tai rimojen läpi pujoteltavin tuin, jolloin tarvitaan poraa. Tilanjakajarimat myös voi kiinnittää vaneriin, jolloin kokonaisuudesta tulee käytännössä seinä.

Tilanjakajan saa paikalleen käyttämällä lattiatasossa paikoilleen ruuvattavia kalustejalkoja. Kulmaraudat viimeistelevät kiinnityksen seinään ja kattoon.

Akustinen seinäpaneeli olohuoneessa. Akustiikkalevy
Rimaseinä toimii akustisena elementtinä hilliten kaikua.

 Tee se itse – DIY rimaseinä

Tässä mallissa rimat pysyvät ojennuksessa tukikepeillä, jotka kulkevat rimojen läpi poratuissa rei’issä.

  1. Käsittele rimat haluamallasi tavalla.
  2. Valitse rimojen välin raon mitta.
  3. Poraa rimojen läpi pujotettavien tukikeppien reiät rimoihin esimerkiksi 60 sentin välein.
  4. Pujota tukikepit reikien läpi ja naulaa/ruuvaa paikalleen.
  5. Leikkaa rimat mittaansa.
  6. Kiinnitä päätyrimat poikittain rimojen päihin kahdella ruuvilla, jotta rimat pysyvät suorina.
  7. Nosta seinä paikalleen. Tarvitset apuvoimia.
  8. Kiinnitä rimaseinä kattoon ylhäältä ja lattiaan alhaalta. (Lähde: valeäiti.fi-blogi)
rimaseinä ulos
Rimoitus näyttää mukavan ilmavalta ja tyylikkäältä myös terassilla. Tämä koti esiteltiin Naantalin Asuntomessuilla.

Mistä puusta rimaseinä ulos?

Jos suunnitelmissa on tehdä rimaseinä ulos – esimerkiksi terassille tai parvekkeelle – kannattaa käyttää lämpökäsiteltyä puuta, joka kestää kosteutta ja suomalaista säätä eikä lahoa.

Lämpökäsitelty puu on sävyltään tummaa, joten se sopii myös kodin kosteisiin sisätiloihin, kuten kylpyhuoneeseen.

Lue lisää kodin sisustusohjeita