MAINOS

Rimaseinä vangitsee katseen – tee itse tai osta valmiina

Sisustus

Rimaseinä pehmentää ja yhtenäistää huoneen ilmettä, mutta sopii loistavasti myös tyylikkääksi tilanjakajaksi. Nappaa ideat talteen!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Rimaseinä tuo kotiin eloa sekä piristystä ja on takuuvarma katseenvangitsija. Se voi olla tyylikäs tehosteseinä tai kaunis tilanjakaja.

Rimaseinä on myös rauhoittava yhtenäinen pinta, joka lisää sisustukseen kiinnostavan puuelementin. Se auttaa myös akustiikan hallitsemisessa.

Rimaseinän taakse voi kätkeä tai koteloida asioita, jotka eivät paranna kodin ulkonäköä, kuten hyllyn tai kaapin tavarapaljouden, kodin tekniikkaa tai vaikka putkistoa.

Rimaseinä näkyy taustalla

Makuuhuoneessa rimaseinä rauhoittaa ja voi toimia moniulotteisena sängynpäätynä. Se on myös kaunis tehoste, joka saa näkyä muihin huoneisiin.

Mistä rimaseinä tehdään?

Rimaseiniä tehdään esimerkiksi pintakäsitellystä koivusta, männystä tai tammesta. Tarjolla on monenlaisia valmiiksi höylättyjä ja käsiteltyjä tai käsittelemättömiä rimoja. Ostovaiheessa on tärkeää tarkistaa riman laatu, sillä kieroista rimoista ei saa suoraa seinämää.

Rimaseinä syntyy myös esimerkiksi jalkalistoista tai sormipaneeleista; edullisen rimaseinän voi rakentaa esimerkiksi puuvalmiista 12 x 42 millimetrin jalkalistoista ja käsitellä niiden pinta oman maun mukaan puuvahalla, lakalla tai maalilla. Äänenvaimennusta saa parannettua kiinnittämällä rimojen taustaksi huopakankaan. 

Markkinoilla on lisäksi valmiita lukuisia tyylikkäitä rimoitusratkaisuita, jotka ovat asennusvalmiita – eli helppoja ja nopeita tapoja kaunistaa kotia.

Vaalea rimaseinä tummanturkoosilla seinällä.

Rimaseinä tuo kiinnostavaa kontrastia suureen tilaan.

Rimaseinän tekeminen

Yksinkertainen rimaseinä syntyy melko helposti, jos naulapyssy tai ruuvinväännin tottelee kädessä, mutta muutama seikka on hyvä ottaa huomioon.

Rimoitus kannattaa tukea riittävän tiheästi, jotta puut pysyvät suorassa eivätkö lähde kiertymään vinoon.

Perusohjeena tukipuita tarvitaan 600 millimetrin välein. Etenkin pitkät rimat tulee kiinnittää poikkitukiin, jotta ne eivät lähde taipumaan. Riittävän tiheä kiinnitys auttaa pitämään rimat ojennuksessa myös kosteusolojen vaihdellessa.

Rimat kannattaa maalata ja säilyttää ulkona naulaamisen asti, jotta ne pysyvät suorina. Sisällä rimat voivat kuivuessaan taipua, jolloin niiden kiinnittäminen suoraan ei onnistu.

Rimoitukset kannattaa kiinnitellä tukipuihin rimaseinän taustapuolelta, jolloin ruuvin- tai naulan reiät eivät jää näkyviin.

Mikä sitten on sopiva rimojen tiheys? Sen päätät sinä! Kannattaa kokeilla rimojen tiheyttä ennen kuin kiinnittää ne.

Saunatuvan rimaseinä sopii puun ja harmaan väriseen sisustukseen.

Saunatuvan seinä on rakennettu rimoista tässä asuntomessukohteessa. Se sopii täydellisesti saunatuvan henkeen ja muihin kalusteisiin.

Rimaseinän asennuksessa tarvitaan ainakin

 • naulapyssy
 • mitta
 • jiirisaha
 • vatupassi
 • rakotulkki.

Ison seinän rimoitus

Jos rimoituksen tekee isolle seinälle, voi tehdä esimerkiksi kaksi tai kolme pienempää rimoitusta ja kiinnittää ne koolaukseen erikseen.

Rimoituksen jaksotus kannattaa suunnitella isoja pintoja rimoitettaessa tarkasti. Näin säästyy suurelta määrältä hukkapaloja.

Rimaseinän tai tilanjakajan voi tehdä suoran rimoituksen lisäksi esimerkiksi kalanruotoon, jolloin rimojen leikkaaminen tismalleen samaan jiiriin vaatii osaamista. Jos jiirikulmat poikkeavat toisistaan, rimojen väleistä tulee epätasaisia.

rimaseinä rajaa keittiön

Rimaseinällä voi erottaa esimerkiksi keittiön muusta kodista sopivan ilmavalla tavalla.

Rimaseinä tilanjakajana

Jos rimaseinä toimii tilanjakajana, se ei saa tukea takana olevasta seinästä vaan on saatava vakaaksi muilla keinoin. Ensimmäisenä on varmistuttava, että rimat ovat suoria ja hyvälaatuisia.

Rimat voidaan tukea toisiinsa taustalle kiinnitettävin ruotein tai rimojen läpi pujoteltavin tuin, jolloin tarvitaan poraa. Tilanjakajarimat myös voi kiinnittää vaneriin, jolloin kokonaisuudesta tulee käytännössä seinä.

Tilanjakajan saa paikalleen käyttämällä lattiatasossa paikoilleen ruuvattavia kalustejalkoja. Kulmaraudat viimeistelevät kiinnityksen seinään ja kattoon.

Akustinen seinäpaneeli olohuoneessa. Akustiikkalevy

Rimaseinä toimii akustisena elementtinä hilliten kaikua.

Tässä mallissa rimat pysyvät ojennuksessa tukikepeillä, jotka kulkevat rimojen läpi poratuissa rei’issä.

 1. Käsittele rimat haluamallasi tavalla.
 2. Valitse rimojen välin raon mitta.
 3. Poraa rimojen läpi pujotettavien tukikeppien reiät rimoihin esimerkiksi 60 sentin välein.
 4. Pujota tukikepit reikien läpi ja naulaa/ruuvaa paikalleen.
 5. Leikkaa rimat mittaansa.
 6. Kiinnitä päätyrimat poikittain rimojen päihin kahdella ruuvilla, jotta rimat pysyvät suorina.
 7. Nosta seinä paikalleen. Tarvitset apuvoimia.
 8. Kiinnitä rimaseinä kattoon ylhäältä ja lattiaan alhaalta. (Lähde: valeäiti.fi-blogi)

 

rimaseinä terassilla

Rimoitus näyttää mukavan ilmavalta ja tyylikkäältä myös terassilla. Tämä koti esiteltiin Naantalin Asuntomessuilla.

Rimaseinä terassille

Terasseilla ja parvekkeilla kannattaa käyttää lämpökäsiteltyä puuta, joka kestää kosteutta ja suomalaista säätä eikä lahoa.

Lämpökäsitelty puu on sävyltään tummaa, joten se sopii myös kodin kosteisiin sisätiloihin, kuten kylpyhuoneeseen.

Lue lisää kodin sisustusratkaisuista

 

Lähteet: is.fi, marulla.fi, k-rauta.fi, wikipedia, 30 vuoden unelma -blogi/kuvat: iStock ja Suomelan toimitus

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

rimaseinä rimaseinä tilanjakajana