Kattopaneeli luo huoneen tunnelman

Sisustus
Kattopaneeli vaikuttaa olennaisesti huoneen valoisuuteen ja tunnelmaan. Paneelien avulla saa tilaan nopeasti uuden ilmeen. Värien ja pintakuosien vaihtoehtoja on todella monenlaisia. Lue, mitä kattopaneelien asennuksessa kannattaa ottaa huomioon.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.2.2024

Kattopaneeli tehdään puusta, kuten männystä, kuusesta ja lepästä, tai MDF-materiaalista.

Paneeleissa on monia eri väri- ja kuosivaihtoehtoja, ja niitä saa eri levyisinä, joten huoneeseen voi valita tarkalleen sen tyyliin sopivan paneloinnin. Puupaneelit voi lakata, petsata tai vahata oman maun mukaan.

MDF on tehty hienojakoisesta puukuidusta ja siihen sekoitetusta sidosaineesta. MDF-kattopaneelit on pinnoitettu melamiinikalvolla tasalaatuisiksi ja tasaisen värisiksi sekä monesti myös likaa hylkiväksi.

MDF kestää kosteutta paremmin kuin lastulevy, mutta sekin turpoaa kastuessaan eikä siis sovellu ulkokäyttöön. On myös olemassa kosteutta kestäviä MDF-paneeleita, joita voi käyttää esimerkiksi kylpyhuoneen katossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
valkoinen kattopaneeli

Vaalea kattopaneeli korostaa keittiön valaisuutta.

Vaalea kattopaneeli vahvistaa valoisuutta

Moni valitsee kattopaneeliksi valkoisen, koska se tekee huoneesta valoisan. Valkoiseen kattopaneeliin voi valita erilaisia kuoseja, mikä tuo eloa ja kiinnostavuutta kattoon.

Paneelin pintakäsittely vaikuttaa todella paljon huoneen tunnelmaan. Pieniin tiloihin syntyy lisää valoisuutta vaaleilla paneelisävyillä, kun taas avarissa tiloissa tummemmat sävyt näyttävät tyylikkäiltä.

Tasaisen pinnan sijaan voi valita hauskannäköisen sormipaneelin, aaltoilevan paneelin tai vaikka rimapaneelin; kolmiulotteiset paneelit antavat tuovat tilaan kiinnostavuutta, arvokkuutta ja parempaa akustiikkaa.

Mikä kattopaneeli sopii kylpyhuoneen kattoon?

Kylpyhuoneessa varma ja edullinen vaihtoehto on valkolakattu kuusipaneeli, joka kestää aikaa ja kostetutta. Tai sopisiko kylpyhuoneesi henkeen paremmin oksaton leppäpaneeli, jonka voi asentaa myös saunaan?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikkiaan kylpyhuoneen ja muiden märkätilojen kattopaneelisessa tärkeintä on kosteudenkestävyys, mikä kannattaa tarkistaa myyjältä paneelia ostaessa. Voi olla, että paneeli on kosteussuojattu, tai sitten se tulee käsitellä itse.

Tavallinen MDF-paneeli ei kestä hyvin kosteutta, mutta on olemassa myös kylpyhuoneeseen sopivia MDF-paneeleita. Kosteutta kestävä MDF-paneeli sopii kylpyhuoneen materiaaliksi tee se itse -remontoijalle, koska se ei elä samalla tavalla kuin puu ja sillä syntyy melko varmasti tasalaatuinen pinta.

Saunan kattopaneelin tulee kestää kosteuden lisäksi lämpötilan vaihteluita.

Kattopaneelin ei tarvitse välttämättä olla yksivärinen.

Mitä kattopaneelit maksavat?

Koska kattopaneeleita on olemassa hyvin erilaisia, myös niiden hinnat vaihtelevat paljon, yleensä 10 ja 100 euron välillä. Karkeasti voisi sanoa, että puupaneelit hinnat alkavat 20 eurosta ylöspäin ja MDF-kattopaneelin hinnat 10 eurosta ylöspäin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tavallista MDF-paneelia saa siis edulliseen hintaan, reippaasti alle 20 euroa neliöltä, mutta jos valitsee kosteutta kestävät MDF-materiaalin, hinta voi nousta vähintään kaksinkertaiseksi.

Mänty ja kuusi ovat huokeimmat puumateriaalit. Jos puu on oksatonta, pintakäsiteltyä ja viimeistelty asennusvalmiiksi, paneeliin tulee lisää hintaa. Esimerkiksi päätyponttaus nostaa paneelin hintaa, mutta helpottaa asennusta.

Puupaneelin voi käsitellä myös itse omaan tyyliin ja kodin värimaailmaan sopivaksi, jolloin sen hinta on edullisempi, mutta aikaa kuluu enemmän ja käsittelyaineetkin maksavat.

kattopaneeli valkoinen olohuoneessa

Kattopaneeli yhdistää kaksi erillistä tilaa luontevasti.

Asenna kattopaneeli näin

Katon panelointi ei ole erityisen hankalaa, jos remonttihommat sujuvat. Jos taas rakentaminen on täysin uutta, ei ehkä kannata aloittaa kattopaneelien kiinnittämisestä, vaan kutsua ammattilainen apuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paneelit yhdistetään toisiinsa ponttiliitoksella, mikä on helpoin tapa tehdä tasaista pintaa.

Vanhoihin suoriin puu- tai levykattoihin paneeli voidaan useimmiten naulata suoraan, mutta rapattuihin kattopintoihin ja betonikattoihin on laitettava ensin alustarimat, joihin paneelit kiinnitetään. Koolaus tarvitaan aina, kun kiinnitettävä paneeli on palkkien suuntainen.

Kattopaneelilaudat kiinnitetään koolaukseen naulaamalla tai ruuvaamalla. Kosteissa tiloissa käytetään sinkittyjä nauloja. Helpoin ja nopein tapa on ampua paneelit kiinni koolaukseen viimeistelynaulaimella. Jokaisen alusriman kohdalle tulee yksi tai kaksi naulaa.

Huomioi kattopaneelin asennuksessa

  • ikkunoiden sijainti: paneeli asennetaan yleensä niin, että valo lankeaa lautojen pituussuuntaan
  • alustarimojen etäisyys toisistaan on enimmillään 60 senttimetriä
  • kaikki kattoon tehdyt sähköasennukset ja niiden tarvitsema tila
  • kosteassa tilassa kattopaneelin tuulettuvuus.
kattopaneeli ja kattolista

Kattolista viimeistelee kattopaneelin.

kattopaneeli, jossa on valaisin ja ilmastointiventtiili

Kattopaneeleiden asennuksessa tulee huomioida valaisimien sähkövedot ja myös ilmastointiventtiilien kohdat.

Kattopaneeli asennetaan ennen seinäpaneelia

Kun ryhtyy saman remontin aikana asentamaan paneelia sekä kattoon että seinään, kannattaa aloittaa katosta: ensin asennetaan kattopaneelit ja sen jälkeen seinäpaneelit kattoa vasten.

Asennettaessa jätetään noin 10 millimetrin liikkumavara kattopaneelin ja seinän sekä seinä- ja kattopaneelin välissä.

Saumakohta peitetään esimerkiksi kulma- tai kattolistalla. Avosauma-asennuksessa ei käytetä peitelistaa, jolloin asentaminen tulee tehdä erittäin tarkasti.

Lue lisää kodin remontoinnista