Joka tarpeeseen: aidat – Aita rajaa tontin, mutta on sillä muitakin tehtäviä

Piha
Oma tontti halutaan rajata aidalla erityisesti silloin, kun perheessä on lapsia tai koiria. Aita antaa tontille näkösuojaa ja huoliteltua ilmettä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.4.2024

↑ Aita tuo turvallisuutta rajaamalla pihan omaksi alueekseen. (Kuva: Kruunuaita)

Aidan voi rakentaa esimerkiksi puusta, vinyylilaudasta, kivestä tai vaikka karkaistusta lasista. Mallin ja materiaalin valinnassa ratkaisee käyttötarkoitus, eli miten paljon halutaan näkösuojaa tai esimerkiksi turvaa lapsia ajatellen.

Lisäksi aitamallin valinnassa huomioidaan myös ympäristö ja arkkitehtuuri: aidan värimaailman ja mallin tulee olla sopusoinnussa rakennusten kanssa.

Jos pihaa halutaan ainoastaan rajata, harva aita tuo helpon ja kevyen ratkaisun. Näkösuojaa voi lisätä nostamalla aidan korkeutta tai valitsemalla tiheämmän aidan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Järeä aita vaatii erityisjärjestelyjä

Yleensä yli 120 senttiä korkeat aidat vaativat toimenpideluvan oman kunnan rakennusvalvonnasta. Myös matalamman aidan tilanne kannattaa selvittää etukäteen, ettei sitä joudu purkamaan.

Betonivalulla kannattaa perustaa 160-senttiset ja sitä korkeammat aidat, kun taas matalammat aidat voi yleensä asentaa säädettävällä maajalalla.

Aita seisoo ulkona kesät talvet

Suomen vaihtelevat sääolot on hyvä ottaa huomioon erityisesti silloin, kun rakentaa puuaitaa. Vaakajuoksujen tulee olla viistetyt, jolloin lika ja vesi pääsevät valumaan aidalta pois.

Aidan alle pitäisi jättää riittävän suuri maarako, jotta maan kosteus pääsee haihtumaan vapaasti eikä aita ala lahota alhaalta päin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aidan päälle voi asentaa viistetyn katelaudan, joka suojaa ylhäältä tulevalta kosteudelta ja lialta. Tolpat kannattaa suojata tolpanhatuin, joita saa muovisina, puisina ja teräksisinä.

Helposti pystytettävä puuaita

Staketta-puuaitaelementti on nopea ja helppo pystyttää. Neljästä erillisestä osasta koostuvan tolpparatkaisun ansiosta tolppa ei halkeile tai vääntyile. Elementin vakiopituus on 2 metriä ja korkeudet ovat 80, 100, 120, 140, 160 ja 180 senttiä. Aita on tukeva ja ruuvikiinnityksien ansiosta tarvittaessa helppo purkaa sekä pystyttää uudelleen. Aita toimitetaan asennusvalmiina elementteinä tai valmiiksi asennettuna asiakkaan toivomuksen mukaan. Elementit toimitetaan joko puuvalmiina, pohjamaalattuna tai kahteen kertaan maalattuna asiakkaan ilmoittamaan sävyyn. Aitamalleihin voi tehdä muutoksia toiveiden mukaisesti. www.staketta.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarjolla esteetön näkyvyys

Tolpaton lasikaide on tyylikäs, eikä peitä näkyvyyttä. Karkaistun turvalasin paksuus on 8 millimetriä ja värivaihtoehtoina kirkas, harmaa sekä pronssi. Lasikaide on helppo asentaa itse, ja sen saa myös asennettuna. Tolpaton malli sopii kohteisiin, joissa korkeusero on alle 70 senttiä. Sitä korkeampiin kohteisiin sopii tolpallinen malli, jossa karkaistun ja laminoidun lasin paksuus on 12 millimetriä. Lasikaide on huoltovapaa, eli huolloksi riittää pesu. Hinta: alk. 139 €/m. www.vinyylitalo.fi

Puuaita vaikka oman maun mukaan

Kruunuaita valmistaa aidat tilauskohtaisesti. Aita voidaan tehdä asiakkaan oman mallin mukaan tai asiakas voi valita Kruunuaidan kymmenistä valmiista malleista. Tilatessa voi myös päättää, haluaako aidan avaimet käteen -periaatteella eli asennettuna ja valmiiksi maalattuna vai haluaako asentaa ja maalata aidan itse. Jos haluaa asentaa itse, Kruunuaita toimittaa tarvittavat välineet ja ohjeet aidan asennukseen. Hinnan voi laskea tilauslaskurilla Kruunuaidan sivuilta: esimerkiksi 20 metriä Piha-aitaa pohjamaalattuna ja kaikilla tarvikkeilla maksaa 1 300 euroa. www.kruunuaita.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kestävä ja pestävä vinyyliaita

Vinyyliaidat kestävät vuosikymmeniä lahoamatta, eikä niitä tarvitse maalata. Siksi niillä on 30 vuoden tehdastakuu. Kuvassa olevan 171C-aitamallin elementin leveys on 197 senttiä, ja sitä toimitetaan neljää eri asennuskorkeutta: 100, 115, 135 ja 150 senttiä. Aidan saa myös asennettuna, ja yleensä asennus tehdään betonivalulla. Monia aitamalleja on varastossa pikaista toimitusta varten. Hinta: esim. 100 cm korkea
aita 45 €/m. www.glan.fi

Vuosikymmenien vinyyliaita

Vinyyliaitoja ei tarvitse maalata vaan pelkkä pesu riittää – Suomessa vanhimmat vinyyliaidat on asennettu yli 20 vuotta sitten, ja ne näyttävät pesun jälkeen lähes uusilta. UV-suojatuilla aidoilla onkin 25 vuoden takuu. Ne ovat rakenteeltaan tukevia, mutta silti kevyitä ja siksi myös perustukset voivat olla kevyemmät kuin puuaidassa. Vinyyliaita on melko helppo asentaa itse, mutta aidan saa myös asennettuna. Kaikkiin malleihin on saatavissa myös portteja. Hinta: vinyyliaita ja Picket-kaide alkaen 49 €/m, näkösuoja-vinyyliaidat alkaen 75 €/m. www.vinyylitalo.fi

Teksti: toimitus, kuvat: valmistajat