Joulusilli – viisi faktaa joulusilleistä

Ruoka
Joulusilli kuuluu suomalaiseen joulupöytään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.1.2024

1. Usein puhutaan suolasillistä ja rasvasillistä, mitä ne ovat?

Nimensä mukaisesti suolasillissä on mausteena vain suolaa. Rasvasilli on kokonaisena sokerisuolattua, tynnyrikypsytettyä silliä, jonka rasvapitoisuus on suhteellisen korkea. Rasvasilliä on esimerkiksi Ahti perinteinen sillifilee: yksi filee kokonaisesta rasvasillistä.

2. Miten silli valmistetaan?

Paras, premium-luokan silli kypsyy kuin hyvä viini: tynnyreissä ja pitkään. Tällaisessa kypsytetyssä sillissä on oikeastaan kaksi peruslinjaa: sokerisuolattu ja maustesuolattu. Kummassakin tapauksessa silli säilötään tynnyriin. Sokerisuolatussa sillissä suolan makua pehmentää sokeri, maustesuolatussa lisäksi myös mausteet.

Maustesuolattuja sillejä ovat esimerkiksi Ahti matjes- ja juhlasilli sekä Vesta tilli- ja tomaattisillit. Sokerisuolattuja, kypsytettyjä sillejä ovat esimerkiksi Ahti perhe-, tomaatti-, sipuli- ja tillisillit.

Silli voidaan myös marinoida etikka-suolaliemessä. Tällöin tuloksena on raaka-aine kirkas- tai paksuliemiseen silliin, sellaiseen, ”jossa kastikekin on ruokaa”. Maultaan marinoitu silli on miedompaa, makeampaa ja vähemmän suolaista. Marinoituja sillejä ovat esimerkiksi Abba- ja Boy-sillit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Mikä ihmeen matjessilli?

Sana matjes (esim. hollanninkielen maatjeshaaring ja saksankielen sanasta madikeshering) tarkoittaa itse asiassa neitsytsilliä. Nimi viittaa siihen, että silli pyydetään aikaisin syksyllä.

Meillä pohjolassa matjessillillä tarkoitetaan kuitenkin kypsyttämisen tapaa ja makumaailmaa. Matjes on aina tynnyrikypsytetty silli, jonka maku on sekä mausteinen että makea. Esimerkiksi Ahti- ja Vesta-matjessillit edustavat tätä makumaailmaa.

4. Miksi silleissä on niin paljon suolaa?

Suola tarvitaan sillin kypsymistä ja säilymistä varten. Suolaa on kyllä silleistä vähennetty ja aiemmin markkinoilla olikin todella tiukkasuolaisia sillejä. Niiden rinnalle tuotiin ns. ”kevytsuolattuja” sillejä kuvaamaan alempaa suolapitoisuutta.

Sittemmin reilusti suolaiset sillit ovat markkinoilta kadonneet, mutta nimi kevytsuolattu on jäänyt kauppanimeksi. Esimerkiksi Ahti Perinteinen Sillifilee oli aiemmin nimeltään kevytsuolattu. Vaihdoimme nimen, koska se oli harhaanjohtava.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sillin suolaisuutta kompensoi toki D-vitamiini, jota siinä on runsaasti. Sillissä on myös hyviä rasvahappoja.

5. Joulusilli – mikä on joulun suosituin silliresepti?

Suosituin itse valmistettu joulusilli on epäilemättä Lasimestarin silli, johon monella on oma perintöreseptinsä. Lasimestarin silliin sopii raaka-aineeksi rasvasilli eli Ahti perinteinen sillifilee.

Jouluruoka kruunaa joulun – lue nämä reseptit

MAINOS
MAINOS LOPPUU