Riisipuuro herättelee monessa perheessä jouluaamuun. Suuren herkun ainekset ovat yksinkertaiset, valmistus sujuu liedellä, uunissa tai airfryerissä.
28.3.2023
Riisipuuro on äärimmäisen yksinkertainen ja todella maukas jouluruoka, joka nautitaan perinteisesti kaneli-sokeriseoksen tai luumukiisselin kanssa. Puuron kanssa sopii myös nokare voita, maito ja mehukiisseli, mikä nyt kullekin maistuu parhaiten.
Riisipuuro valmistetaan perinteisesti puuroriisistä, maidosta ja suolasta. Valmistuskin on helppoa, kunhan muistaa, että riisipuuro kattilassa liedellä palaa helposti pohjaan, niin kuin kaikki maitopohjaiset puurot. Uunissa riisipuuro kypsyy ilman pelkoa pohjaanpalamisesta, ja airfryer on ihan uusi riisipuuron aluevaltaus. Ja valmistuu se riisipuuro mikrossakin!
Mutta kuka löytää tänä jouluna riisipuuroon kätketyn mantelin, joka lupaa onnea ensi vuodelle?

Kaneli ja hillo ovat riisipuuron tuttuja kumppaneita.
Riisipuuro liedellä
Liedellä riisipuuro syntyy helposti, kunhan muistaa pitää lämpötilan riittävän alhaisena, ettei puuro pala pohjaan. Riisipuuro kattilassa vaatii myös säännöllistä sekoittamista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU- 3 dl vettä
- 1 l maitoa
- 2 dl puuroriisiä
- 1 tl suolaa
Valmistus
- Kiehauta kattilassa vesi, ja lisää siihen riisi.
- Sekoita riisiä niin kauan, että vesi on imeytynyt riiseihin.
- Lisää maito ja sekoita kiehumispisteeseen.
- Hauduta puuroa 40–50 minuuttia välillä sekoittaen niin, ettei puuro pala pohjaan.
- Mausta suolalla.

Jäiset marjat sopivat ihanasti riisipuuron kaveriksi.
Riisipuuro uunissa
Uuniriisipuuro ei pala pohjaan, vaikka sitä ei vahtisi.
- 1,5 l kevytmaitoa
- 2,75 dl puuroriisiä
- 1 tl suolaa
Valmistus
- Voitele noin kaksilitrainen uunivuoka ja mittaa ainekset siihen.
- Kypsennä uuniriisipuuro 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
- Sekoita puuroa pari kolme kertaa.
- Anna puuron vetäytyä ennen tarjoilua.

Uunissa ja airfryerissä riisipuuron pintaan syntyy yleensä maitokalvo, mutta sekin maistuu hyvältä.
Riisipuuro airfryerissa
Airfryer valmistaa riisipuuron ilman pohjaan palamisen riskiä, mutta lämpötiloja tulee säätää pariin otteeseen kypsennyksen aikana. Tarvitset sopivat puuroastian, joka mahtuu pöhöttimeesi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 1 l maitoa
- hyppysellinen suolaa
Valmistus
- Rasvaa vuoka kevyesti esimerkiksi suihkerasvalla.
- Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja kaada se vuokaan.
- Lisää veteen riisi ja sekoita.
- Anna riisiin hautua 200 asteessa noin 6 minuuttia.
- Lisää puolet maidosta (0,5 l).
- Jatka kypsentämistä 180 asteessa noin 8 minuuttia.
- Sekoita ja lisää loput maidosta (0,5 l).
- Kypsennä edelleen 180 asteessa 8 minuuttia.
- Sekoita puuroa ja jatka kypsentämistä noin 8 minuuttia.
- Tarkista puuron kypsyys ja jatka valmistusta vielä parin minuutin pätkissä, kunnes puuro on valmis.
Riisipuuro mikrossa
Mikroaaltouunissa riisipuurosta tulee maittavaa, eikä tarvitse pelätä, että se palaa pohjaan. Maito voi kuitenkin kiehahtaa mikrossakin yli, joten astian tulee olla sopivanlainen: laakea parin litran keraaminen vuoka. Sitä ei kannata peittää kannella valmistuksen aikana.
- 2 dl puuroriisiä
- 3 dl vettä
- 8 dl maitoa
- hyppysellinen suolaa
Valmistus
MAINOS
MAINOS LOPPUU- Sekoita vesi ja riisit vuokaan. Voit keittää vettä vedenkeittimessä etukäteen, mutta se ei ole välttämätöntä.
- Kypsennä täysteholla (700 W) 8 minuuttia.
- Sekoita maito joukkoon.
- Kypsennä 10 minuuttia täysteholla välillä puuroa sekoittaen.
- Vähennä teho puoleen ja anna kypsyä noin 20 minuuttia.
- Anna puuron vetäytyä peitettynä muutama minuutti.
- Mausta suolalla.
Lue lisää joulun ruokavinkkejä
Lähteet: wikipedia, Martat, k-ruoka.fi, valio.fi, omavarainen.fi /kuvat: iStock ja Pixabay.com
MAINOS
MAINOS LOPPUU