Piparkakkutalo on syötävän hyvä joulukoriste

Ruoka
Piparkakkutalo rakennetaan yhdessä.
Piparkakkutalo rakentuu tekijänsä näköiseksi. Se voi olla yksinkertainen, korea tai persoonallinen, kunhan talossa on seinät ja katto, ehkä jopa ovet, ikkunat ja joskus savupiippukin. Näin piparkakkutalo tehdään!
28.11.2023

Piparkakkutalo voi olla perheen yhteinen luomus tai yksilön taidonnäyte. Se sopii koristamaan joulupöytää kotona, mutta kelpaa myös lahjaksi.

Piparkakkutalo voi olla persoonallinen joululahja.

Milloin piparkakkutalo syödään?

Piparkakkutalo syödään perinteisesti loppiaisena, mutta se valmistetaan jo ennen joulua.

Piparitalon voi tehdä valmiiksi ajoissa, mutta mieluiten aika lähellä aattoa, jotta se maistuu vielä loppiaisenakin hyvältä. Kyllähän piparitalo säilyy vaikka vuoden, mutta tuskin kovin herkullisena.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Piparkakkutalo tehdään yhdessä.
Piparkakkutalo tuo kotiin joulun tunnelman. Parasta on tehdä se yhdessä.
  • 1 kg piparkakkutaikinaa – valmis taikina sopii hyvin
  • kaavat
  • sokeria (noin 4 dl)
  • tomusokeria
  • makeisia ja kakunkoristeita

Piparkakkutalo ja kaavat

Ensin valitaan piparkakkutalon malli ja tulostetaan sekä leikataan kaavat. Sitten kaavat kopioidaan esimerkiksi leivinpaperille.

Piparitalon kaavoja

Piparkakkutalon osat menevät uuniin paistumaan.
Piparkakkutalon osat siirretään varovasti leivinpaperilla peitetylle pellille ja paistetaan noin 10 minuuttia.

Piparitalon rakentaminen alkaa siitä, että kaulitaan taikinaa jauhotetulla pöydällä 3–4 millimetrin paksuiseksi levyksi.

Sitten levystä leikataan kaavojen mukaan seuraavat osat:

  • 2 sivuseinää
  • 2 päätyseinää
  • 2 kattoa
  • savupiipun osat.

Loput taikinasta kaulitaan noin viiden millimetrin paksuiseksi levyksi, josta tulee piparkakkutalon pohja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Osat siirretään lastalla uunipellille leivinpaperille varovasti, jotta niiden muoto pysyy.
  2. Kun seinät ovat pellillä, toiseen sivuseinään leikataan oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot, jotka irrotetaan varovasti ja nostetaan pellille paistumaan oveksi ja ikkunanluukuiksi.
  3. Piparitalon osat paistetaan uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia koko ajan tarkkaillen, että ne eivät pala.
  4. Ennen seuraavia vaiheita, eli kokoamista ja koristelua, osien annetaan viilentyä hyvin.

Kokeile vaihteeksi tehdä joulutalo murotaikinasta – idea on sama kuin piparkakkutalossa mutta taikinaksi voi käyttää valmista murotaikinaa.

Piparitalon voi koristella pelkällä tomusokeritahnalla, mistä syntyykin talvinen tunnelma.

Piparkakkutalo kootaan sokerilla

Piparitalon kokoamisessa käytetään usein sulaa sokeria. Se on polttavan kuumaa mutta tehokasta tarttumaan ja kovettuessa saumat pitävät – pipari murtuu ennen kovettunutta sokeria.

Yhden talon kokoamiseen tarvitset noin kolme–neljä desilitraa sokeria sulana.

  1. Kuumenna paistinpannussa sokeria niin kauan, että sokeri alkaa sulaa.
  2. Säädä lieden lämpötilaa pienemmälle, ettei sokeri pala.
  3. Kasta talon sivut kuumaan sokeriin ja liitä palat yhteen.
  4. Kiinnitä ensin päädyt ja seinät toisiinsa.
  5. Kiinnitä katto paikoilleen.
  6. Kiinnitä savupiipun osat kattoon.
  7. Kiinnitä talo pohjan päälle pystyyn. Voi myös koota talon suoraan pohjan päälle, jos pohja on aivan suora.
Piparkakkutalo rakentuu äidin ja tyttären voimin.
Piparkakkutalon rakentaminen on mukavinta yhdessä perheen kesken. Kuuman sokerin sijaan talon voi koota leivontaliimalla tai omatekoisella pikeerillä.

Perheen pienimpien kanssa kannattaa kokoamisessa käyttää kuuman sokerin sijaan kaupasta ostettavaa leivontaliimaa eli elintarvikeliimaa, koska se on turvallista eikä aiheuta palovammoja.

Piparkakkutalon osat voi myös kiinnittää pikeerillä, joka on sokerivesikuorrutusta kuivuessaan kovempaa pikkuleipien ja leivonnaisten koristelutahnaa. Se valmistetaan kananmunan valkuaisesta, tomusokerista ja muutamasta tipasta etikkaa tai sitruunamehua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Piparkakkujuna koristellaan kuten piparkakkutalokin.
Piparkakkutalon sijaan voi tehdä vaikka piparkakkujunan.

Koristele piparkakkutalo esimerkiksi pikeerillä, makeisilla, kekseillä, nonparelleilla ja tomusokerilla.

Tomusokerista ja vedestä syntyy koristelutahna, jota voi pursottaa piparkakkutalon ikkunoiden ja ovien pieliin sekä katon reunaan. Pikeeriä käytetään samalla tavalla, mutta se kestää vielä paremmin kuin pelkkä koristelutahna.

Valkoinen väri karkkien keskellä luo raikkaan ja talvisen vaikutelman.

Valkoiseen voi painella erilaisia karamelleja koristeeksi, ja sitä voi värjätä elintarvikeväreillä. Tahnaa voi myös ostaa valmiina kätevissä tuubeissa erivärisinä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Piparkakkutalon on koristeltu värikkääksi.
Voit koristella piparitalosi mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla!

Piparitalon koristeluun sopivat muun muassa

  • amerikanpastillit
  • ranskanpastillit
  • englanninlakut
  • vihreät kuulat paloina tai halkaistuna
  • kakkukoristeet (strösselit, rakeet, helmet)

Kattotiiliä saat

  • manteleista
  • kettukarkkiviipaleista.

Ikkunat syntyvät näin:

  1. Sulata hedelmäkarkit uunissa ja saat värillisiä ikkunoita: laita karkki ikkuna-aukkoon sulamaan, kun paistat piparitalon.
  2. Tai tee ikkunat liivatelevyistä! Mutta niitä ei kannata syödä.
  3. Ikkunalaudat saa tehtyä pienistä kekseistä.

Herkullisia aitaelementtejä saa vaikka näistä:

  • vaahtokarkit eri kokoisina ja paloina
  • pienet keksit ja piparkakut
  • lakupötköt – sopivat myös talon pylväiköksi

Piparkakkupihan rakentamista!

  • Hattarasta saa talon savupiippuun hienon savukiehkuran.
  • Marianne-kuulat tai muut valkeat karkit sopivat lumilyhdyiksi.
  • Marengeista syntyy lumikasoja katolle tai piparkakkutalon pihalle.
  • Pipariukot ja -akat, piparikuuset ja piparieläimet tuovat lisää herkillista riemuja ja iloa piparkakkutalon ympärille.
Voihan perheessä olla kaksi tai kolmekin piparkakkutaloa, jos useampi haluaa tehdä omansa. Useasta pienestä talosta syntyy kokonainen piparikylä.

Parhaat jouluruuat