Piparkakkutalo rakentuu tekijänsä näköiseksi. Se voi olla yksinkertainen, korea tai persoonallinen, kunhan talossa on seinät ja katto, ehkä jopa ovet, ikkunat ja joskus savupiippukin. Näin piparkakkutalo tehdään!
MAINOSMAINOS LOPPUU
28.11.2023
Piparkakkutalo voi olla perheen yhteinen luomus tai yksilön taidonnäyte. Se sopii koristamaan joulupöytää kotona, mutta kelpaa myös lahjaksi.
Milloin piparkakkutalo syödään?
Piparkakkutalo syödään perinteisesti loppiaisena, mutta se valmistetaan jo ennen joulua.
Piparitalon voi tehdä valmiiksi ajoissa, mutta mieluiten aika lähellä aattoa, jotta se maistuu vielä loppiaisenakin hyvältä. Kyllähän piparitalo säilyy vaikka vuoden, mutta tuskin kovin herkullisena.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mitä piparkakkutaloon tarvitaan?
1 kg piparkakkutaikinaa – valmis taikina sopii hyvin
kaavat
sokeria (noin 4 dl)
tomusokeria
makeisia ja kakunkoristeita
Piparkakkutalo ja kaavat
Ensin valitaan piparkakkutalon malli ja tulostetaan sekä leikataan kaavat. Sitten kaavat kopioidaan esimerkiksi leivinpaperille.
Piparitalon rakentaminen alkaa siitä, että kaulitaan taikinaa jauhotetulla pöydällä 3–4 millimetrin paksuiseksi levyksi.
Sitten levystä leikataan kaavojen mukaan seuraavat osat:
2 sivuseinää
2 päätyseinää
2 kattoa
savupiipun osat.
Loput taikinasta kaulitaan noin viiden millimetrin paksuiseksi levyksi, josta tulee piparkakkutalon pohja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Osat siirretään lastalla uunipellille leivinpaperille varovasti, jotta niiden muoto pysyy.
Kun seinät ovat pellillä, toiseen sivuseinään leikataan oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot, jotka irrotetaan varovasti ja nostetaan pellille paistumaan oveksi ja ikkunanluukuiksi.
Piparitalon osat paistetaan uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia koko ajan tarkkaillen, että ne eivät pala.
Ennen seuraavia vaiheita, eli kokoamista ja koristelua, osien annetaan viilentyä hyvin.
Kokeile vaihteeksi tehdä joulutalo murotaikinasta – idea on sama kuin piparkakkutalossa mutta taikinaksi voi käyttää valmista murotaikinaa.
Piparkakkutalo kootaan sokerilla
Piparitalon kokoamisessa käytetään usein sulaa sokeria. Se on polttavan kuumaa mutta tehokasta tarttumaan ja kovettuessa saumat pitävät – pipari murtuu ennen kovettunutta sokeria.
Näin piparitalon seinät kiinnitetään kuumalla sokerilla
Kuumenna paistinpannussa sokeria niin kauan, että sokeri alkaa sulaa.
Säädä lieden lämpötilaa pienemmälle, ettei sokeri pala.
Kasta talon sivut kuumaan sokeriin ja liitä palat yhteen.
Kiinnitä ensin päädyt ja seinät toisiinsa.
Kiinnitä katto paikoilleen.
Kiinnitä savupiipun osat kattoon.
Kiinnitä talo pohjan päälle pystyyn. Voi myös koota talon suoraan pohjan päälle, jos pohja on aivan suora.
Perheen pienimpien kanssa kannattaa kokoamisessa käyttää kuuman sokerin sijaan kaupasta ostettavaa leivontaliimaa eli elintarvikeliimaa, koska se on turvallista eikä aiheuta palovammoja.
Piparkakkutalon osat voi myös kiinnittää pikeerillä, joka on sokerivesikuorrutusta kuivuessaan kovempaa pikkuleipien ja leivonnaisten koristelutahnaa. Se valmistetaan kananmunan valkuaisesta, tomusokerista ja muutamasta tipasta etikkaa tai sitruunamehua.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Millä piparkakkutalo koristellaan?
Koristele piparkakkutalo esimerkiksi pikeerillä, makeisilla, kekseillä, nonparelleilla ja tomusokerilla.
Tomusokerista ja vedestä syntyy koristelutahna, jota voi pursottaa piparkakkutalon ikkunoiden ja ovien pieliin sekä katon reunaan. Pikeeriä käytetään samalla tavalla, mutta se kestää vielä paremmin kuin pelkkä koristelutahna.
Valkoiseen voi painella erilaisia karamelleja koristeeksi, ja sitä voi värjätä elintarvikeväreillä. Tahnaa voi myös ostaa valmiina kätevissä tuubeissa erivärisinä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
Piparitalon koristeluun sopivat muun muassa
amerikanpastillit
ranskanpastillit
englanninlakut
vihreät kuulat paloina tai halkaistuna
kakkukoristeet (strösselit, rakeet, helmet)
Kattotiiliä saat
manteleista
kettukarkkiviipaleista.
Ikkunat syntyvät näin:
Sulata hedelmäkarkit uunissa ja saat värillisiä ikkunoita: laita karkki ikkuna-aukkoon sulamaan, kun paistat piparitalon.
Tai tee ikkunat liivatelevyistä! Mutta niitä ei kannata syödä.
Ikkunalaudat saa tehtyä pienistä kekseistä.
Herkullisia aitaelementtejä saa vaikka näistä:
vaahtokarkit eri kokoisina ja paloina
pienet keksit ja piparkakut
lakupötköt – sopivat myös talon pylväiköksi
Piparkakkupihan rakentamista!
Hattarasta saa talon savupiippuun hienon savukiehkuran.
Marianne-kuulat tai muut valkeat karkit sopivat lumilyhdyiksi.
Marengeista syntyy lumikasoja katolle tai piparkakkutalon pihalle.
Pipariukot ja -akat, piparikuuset ja piparieläimet tuovat lisää herkillista riemuja ja iloa piparkakkutalon ympärille.