Siirry pääsisältöön

Kesäkurpitsa – istutus ja hoito

Piha
Kurpitsasta viljellään kahta erilaista muotoa: sekä tavallista eli säilykekurpitsaa että kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa on säilykekurpitsaan verrattuna uudempi puutarhakasvi, mutta sen viljely ja käyttö on lisääntynyt huimasti viimevuosina. Kesäkurpitsa menestyy jonkin verran viileämmissä olosuhteissa kuin tavallinen kurpitsa, joten sitä voidaan viljellä lähes koko maassa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023
Kesäkurpitsa
 

Kesäkurpitsa on alun alkaen kasvanut Meksikossa. Amerikan mantereella kasvia on viljelty jo tuhansia vuosia ja Euroopassakin 1500-luvulta lähtien. Hedelmiä on käytetty sekä ruokataloudessa että koriste- ja käyttöesineinä. Kurpitsasta viljellään kahta erilaista muotoa: sekä tavallista eli säilykekurpitsaa että kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa on säilykekurpitsaan verrattuna uudempi puutarhakasvi, mutta sen viljely ja käyttö on lisääntynyt huimasti viimevuosina. Kesäkurpitsa menestyy jonkin verran viileämmissä olosuhteissa kuin tavallinen kurpitsa, joten sitä voidaan viljellä lähes koko maassa.

Kesäkurpitsan istutus

Kesäkurpitsan kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu sekä maan ilmava ja humuspitoinen. Koska kesäkurpitsa viihtyy maassa, jonka pH on lähellä neutraalia, maa kalkitaan tarpeen mukaan jo muokkausvaiheessa Biolan Puutarhakalkilla. Voimakaskasvuisena kasvina kesäkurpitsa kuluttaa runsaasti ravinteita. Lannoitukseen soveltuu parhaiten luonnonlannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi tuovat maahan humusta. Sopiva annostus Biolan Yleislannoitetta tai Luonnonlannoitettaon 3-4 litraa/10 m².

Taimet voi esikasvattaa itse. Siemenet kylvetään toukokuun alkupuolella peruslannoitettuun ja kalkittuun Biolan Kasvuturpeeseen. Halkaisijaltaan 6-10 cm ruukut täytetään kasvuturpeella ja kuhunkin ruukkuun kylvetään yksi siemen. Siemen painetaan kevyesti multaan niin, että se peittyy. Taimet istutetaan ulos vasta ilmojen pysyvästi lämmettyä touko-kesäkuun vaihteessa. Riittää, kun istutusvaiheessa taimessa on yksi kasvulehti. Istutuksen jälkeen lämpötila ei saisi enää laskea alle 10 ºC. Istutusetäisyys riippuu taimen kasvutavasta. Pensasmaisesti kasvavat taimet voidaan istuttaa tiheämpään kuin rento- ja pitkävartiset. Pensastavat kesäkurpitsat istutetaan noin 70 cm taimivälein.

Hoito kasvukaudella

Kasvukauden alussa kitketään rikkakasvit taimien tyveltä – myöhemmin rehevä lehdistö tukahduttaa rikkojen kasvun. Hyönteiset pölyttävät kesäkurpitsan kukat ja pölytys on edellytys hedelmien muodostumiselle. Hedelmien muodostuksen voi kotipuutarhassa varmistaa pölyttämällä kukat käsin. Avonaisesta hedekukasta (laiha kukkavarsi) poistetaan kukan verholehdet niin, että kukkaan jää vain keskusta. Tätä hedettä tuputetaan aukinaisiin emikukkiin (pullea kukkavarsi, josta paisuu myöhemmin hedelmä).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sadonkorjuu ja käyttö

Kesäkurpitsan kasvuaika kylvöstä satoa tuottavaksi on noin kaksi kuukautta. Hedelmät korjataan keskenkasvuisina, ennen siementen kehittymistä. Pitkänmalliset hedelmät korjataan noin 25 cm mittaisina. Kesäkurpitsaa syödään raakana esimerkiksi salaateissa sekä kypsennettynä mitä erilaisimmissa lämpimissä ruuissa. Yrteillä terästettynä kesäkurpitsasta saadaan maukkaita ja terveellisiä sosekeittoja tai sitä voidaan käyttää lisukkeena vartaissa ja pataruoissa. Kesäkurpitsapihvejä saadaan leikkaamalla hedelmästä 0,5 cm paksuja siivuja, jotka leivitetään ja paistetaan pannulla. Herkullisia ovat myös jauhelihalla tai sienimuhennoksella täytetyt kesäkurpitsan puolikkaat, jotka kypsennetään uunissa.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >

Lue myös: Satumainen puutarhaPuutarhatuotteita netistäPergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaaViherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

MAINOS
MAINOS LOPPUU