Lattiamateriaalit – valintaopas

Sisustus
Parkettilattia on aitoa puuta
Lattiamateriaalit kehittyvät koko ajan, ja värien ja kuosien valikoimat kasvavat. Vertaile eri materiaalien ominaisuuksia ja valitse sopivin oman tarpeesi mukaan!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.1.2024

Lattiamateriaalit kannattaa valita kotiin omien käyttökohteiden ja -tarpeiden mukaan. Tutustu eri materiaaleihin, väreihin ja kuoseihin ja etsi joukosta juuri sinulle parhaat vaihtoehdot.

Lattian voi tehdä muun muassa puusta, parketista, laminaatista, keraamisista laatoista, korkista, vinyylilankuista, linoleumista, muovista tai tekstiilistä. Valinnan runsautta lisäävät vielä lukuisat eri värit ja pintakäsittelyt.

Materiaalit voivat olla aivan muuta kuin miltä näyttävät. Arvokkaan kivilattian vaikutelmaa voi tavoitella edullisemmalla, mutta aidonnäköisellä laminaatilla. Vinyylikorkin puukuvio jäljittelee taas onnistuneesti vanhaa, kulunutta lautalattiaa.

Puu ja parketti

Lankkulattia sopii aitoja asioita arvostavalle sisustajalle, sillä se on kokonaan puusta tehty, perinteinen lattia. Puun pinta voidaan maalata, lakata, vahata tai öljytä. Luonnonöljyllä mattapintaiseksi käsitellyt lautalattiat ovat hyvin suosittuja Keski-Euroopassa. Lukkopontillinen ohutpuulattia antaa saman vaikutelman kuin lankkulattia, mutta syntyy halvemmalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös parkettilattia on aitoa puuta, mutta se koostuu eri kerroksista. Parketin sauvaisuus kertoo sen, monestako rinnakkaisesta palasta parketin pintakerros on valmistettu. Parketti ei reagoi ilmankosteuteen leveyssuunnassa yhtä paljon kuin lankkulattia.

+ voidaan hioa ja pintakäsitellä moneen kertaan

+ aito luonnonmateriaali

– pintaan tulee naarmuja ja koloja, kolhiintumisherkkyys riippuu puulajista

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Näin tehtiin parketin hionta

Vinyylilankku

Suositut vinyylilankut tarjoavat ulkoasultaan aidon puun tuntua ja tuntuvat lämpimältä. Vinyylilankku sopii kodin lattiamateriaaliksi kaikkialle muualle paitsi märkätiloihin.

Vinyyli on materiaalina täysin vedenkestävä, mutta vinyylilankkujen saumat eivät välttämättä ole täysin vesitiiviitä ja kestä suuria vesimääriä.

+ kestää kovaa kulutusta
+ sietää hyvin kosteutta
+ saa monen sävyisenä ja useilla eri kuvioill
+ asennus on sen siistiä, helppoa ja nopeaa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– ei voi asentaa suoraan lattiaan liimatun muovimaton päälle, sillä muovimatto saattaa joustaa liikaa ja aiheuttaa uivaksi asennettavan lattian ponteille liian suuren liikkumavaran

Lue myös: Vinyylilankku on kestävä ja helposti asennettava lattiamateriaali

Vinyylilankku on helposti asennettava lattiamateriaali.

Laminaatti

Laminaattilattioiden valikoima on runsas, mutta myös laaduissa on isoja eroja. Hyvälaatuinen laminaatti kestää kovaa kulutusta ja myös iskuja ja sopii siksi koteihin, joissa on pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

+ kestävä

+ helppohoitoinen

tuntuu helposti kylmältä ilman lattialämmitystä

– voi kopista ja olla liukas

Lue myös: Laminaatti on kestävä lattiamateriaali

Korkki

Korkkilattia on lämmin ja pehmeä ja eristää hyvin ääntä. Pintakäsittely parantaa materiaalin kosteudensietoa ja kestävyyttä. Sopii esimerkiksi keittiöön ja lastenhuoneisiin.

+ aito materiaali

+ paljon erilaisia kuoseja

– ei ole yhtä kestävä kuin esimerkiksi laminaatti

Korkkilattia on lämmin ja pehmeä ja eristää hyvin ääntä.

Muovimatto

Muovilattioiden väri- ja kuviovalikoimat ovat laajat. Laadukas muovimatto on kestävä, hiljainen, pehmeä ja mukavantuntuinen jalan alla. Sopii erinomaisesti esimerkiksi lasten- ja kodinhoitohuoneisiin.

+ helppohoitoinen

+ kestää kosteutta

– mattoon voi tulla painautumia ja värjäytymiä

Eläväpintainen ja kaksivärinen saarnilattia Sandvik on yksi Kährsin uutuusmalleista

Saarni on kovaa ja vahvaa puuta, jopa tammeakin kovempaa. Saarni on pohjoismaisille puulajeille tyypilliseen tapaan vaaleaa, ja siinä näkyy ruskeita raitoja.  www.kahrs.com

Linoleum

Linoleumlattiat valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista, kuten korkista, puusta ja pellavasta. Asennetaan joko rullatavarana tai laattoina.

+ kestävä ja pitkäikäinen

+ luonnontuote

– ei sovi kosteisiin tiloihin

Linoleum asennetaan lattialle joko rullatavarana tai laattoina.

Laattalattia

Kestävä keraaminen laatta sopii erityisesti kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa on lattialämmitys. Saumat kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suoja-aineella.

+ helppohoitoinen

+ kestää vettä ja kosteutta

– kylmä ilman lattialämmitystä

– kova materiaali

Tekstiili

Moni uskoo kokolattiamaton keräävän pölyä, mutta mattoja myyvistä liikkeistä kerrotaan, että nykyaikaiset tekstiilimatot on helppo pitää puhtaana. Hoidoksi riittää säännöllinen imurointi, ja tahrat voi poistaa esimerkiksi astianpesuaineella tai Marseille-saippualla. Kokolattimatolla voi peittää koko lattian, tai siitä voi teettää kantatun irtomaton. Tekstiilimattoja myydään rullatavarana tai tekstiilimattolaattoina. Matto voi olla villaa, sisalia, kookosta tai keinokuitua.

+ vaimentaa erinomaisesti ääntä

+ pehmeä ja lämmin

– puhdistus voi tuntua hankalalta

Lue lisää lattiamateriaaleista