MAINOS

Parketin hionta – näin saat modernin ja raikkaan lopputuloksen

SisustusTalo

Vanha tammiparketti oli peruskunnoltaan ihan hyvä, mutta tunkkaisen oloinen. Parketti kunnostettiin kuin uudeksi hiomalla ja lakkaamalla. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ensimmäisenä vaihtoehtona tuli mieleen lautaparketin vaihtaminen laminaattilattiaan. Lattia-asiantuntijan käynti kuitenkin muutti suunnitelmat. Hänen mukaansa parketti oli hyvässä kunnossa, tosin kulunut – parketin hionta ja lakkaus, sekä käsitellyllä lakalla vaaleaksi sävyttäminen toisi hyvän lopputuloksen. 

Lattian lopullinen väri säätyisi sävylakan kerrosten lukumäärän mukaan. Hyvältä kuulosti. Ja mikä parasta, parketin kunnostaminen olisi edullisempaa kuin lattiamateriaalin vaihtaminen kokonaan uuteen. Neliöhinta jäisi alle kolmenkympin.

Kustannukset olisivat aivan toista luokkaa, jos lautaparketti poistettaisiin ja tilalle asennettaisiin esimerkiksi vastaava uusi parketti tai vaikkapa laminaatti.

Parketin hionta ja kunnostus – tuumasta toimeen!

Lattiaremontti oli helppo käynnistää, kun vastahankittu rivitalokolmio oli vielä tyhjillään. Tekijäksi valikoitui Parkettiexpertti Mauri Kuivakangas Oy.

Sopimuksen mukaisesti jalkalistat ja kynnykset irrotettiin omin voimin. Kuluneet ja kolhiintuneet listat päätettiin vaihtaa uusiin. Niinpä ne voitiin repiä irti sääliä tuntematta.

Karkealla hionnalla alkuun

Parketin hionta – näin saat parhaan lopputuloksen
Parkettimestari käsitteli painavaa hiomakonetta taitavin ottein. Tuota pikaa vanhan lakan alta paljastui puhdasta puupintaa.

Aloituspäivän aamuna parkettimestari Hannu Rinta-Kahila saapui paikalle koneittensa ja lakkapurkkiensa kanssa. Ensitöiksi hän teki karkean hionnan massiivisella hiomakoneellaan. Jo silloin tuli selväksi, että parketin hionta ja kunnostaminen ei ole tee-se-itse -puuhaa.

Seuraavaksi on vuorossa ylikittaus

Parketin hionta – ylikittaus
Karkean hionnan jälkeen parketti kitattiin kauttaaltaan notkealla tahnalla. Leveän teräslastan rivakoilla vedoilla se sujui nopeasti yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella.

Käsitys ammattimiehestä vahvistui, kun mestari veteli laajoin kaarin teräslastalla puun väreihin sävytettyä tasoitetta. Kittaus eteni mietityn tarkasti huone kerrallaan. Parissa tunnissa oli kitattu kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja eteinen. Nyt oli sopiva hetki kahvitauolle.

Lisää hiontaa, hienohiontaa ja käsinhiontaa

Puolenpäivän tienoilla hiomakoneen karkea hiomapaperi vaihdettiin hienompaan. Systemaattisesti edeten hiomakone jätti peräänsä puhtaaksi hioutuneen parketin. Näkyvää jälkeä syntyi nopeasti. Huoneiden ahtaat paikat mestari hioi pikkukoneella. Muutamissa kohdissa hän joutui turvautumaan käsinhiontaan.

Koneen kahvoissa hioja vietti iltapäivän ja seuraavan aamupäivän, sillä tarvittiin vielä kolmas kierros – hienohionta.

Lopuksi pölyt pois ja lakkaus!

Parketin hionta – pölyjen poisto ja lakkaus
Lakkaus oli katsomisen arvoista seurattavaa. Lastan avulla lattialle kaadettu lakkavana siirtyy huoneen poikki jättäen jälkeensä tasaisen lakkapinnan.

Pölyjen poistamisen jälkeen vuorossa oli herkullisimman näköinen vaihe – lakkaus. Pohjalakkaa levitettiin kolme kerrosta teräslastalla. Sitten levitettiin teräslastalla yksi kerros pintalakkaa ja lopuksi kaksi kerrosta parkettimestarin sävyttämää valkolakkaa huopalastalla.

Lakkaaminen oli huima näky. Mestari kaatoi lattialle aimo annoksen huolellisesti sekoitettua lakkaa. Huh, miten ronskilta meininki näytti. Harkituin vedoin hän alkoi siirrellä lakkalammikkoa leveällä lastalla. Liikkeet olivat ripeitä, mutta harkitun oloisia. Jälleen edettiin huoneesta toiseen hyvässä järjestyksessä.

Kun koko huoneiston parketti oli saanut lakkakerroksen, ensimmäiseksi lakatun huoneen lattia oli jo kuivunut. Saman tien päästiin vetämään seuraavaa kerrosta. Iltaan mennessä lakkakerroksia oli riittävästi.

Tunkkaisen ruskea parketti sai kauniin vaalean ja raikkaan sävyn

Uutuuttaan hohtava parketti sai kuivua rauhassa pari päivää. Lisäksi viikon verran suositeltiin noudatettavan pientä varovaisuutta. Esimerkiksi mattoja ei pitäisi levitellä, vaikka huonekalut voisikin nostaa paikoilleen.

Lattian uusi ilme viimeisteltiin valkoisilla jalkalistoilla ja kunnostetuilla tammikynnyksillä. Omin neuvoin näpräillessä siinä vierähti pari iltaa. Upea lattia oli valmis: parketin hionta, lakkaus ja kokonaisvaltainen kunnostus todella kannatti!

Lue myös: Lattian valinta: Lattiamateriaalien vertailu, Öljyvaha kirkastaa lattian, Tarkettin puulattiat – ruutukuvioita ja vintagea, Näin teet vanhasta parketista upean edullisesti, Parketti täynnä ruutukuoseja ja trendikkäitä värejä, Näin asennat ponttilautalattian itse, Helppo ja huoleton laminaatti vai lämmin kokolattiamatto? ja Tarkettin puulattiat – ruutukuvioita ja vintagea.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

parketin hionta parketin kunnostus parketin lakkaus parkettiremontti