Näin parketti kunnostettiin raikkaaksi ja moderniksi

Talo

Vanha tammiparketti oli peruskunnoltaan ihan hyvä, mutta tunkkaisen oloinen. Parketti kunnostettiin kuin uudeksi hiomalla ja lakkaamalla. Lue lisää!

Ensimmäisenä vaihtoehtona tuli mieleen lautaparketin vaihtaminen laminaattilattiaan. Lattia-asiantuntijan käynti muutti suunnitelmat. Hänen mukaansa parketti oli hyvässä kunnossa, tosin kulunut. Se vaatisi hionnan ja lakkauksen. Tympeän värisävyn luoma ilme ei kuitenkaan poistuisi.

Eipä hätää, parketin voisi kuulemma käsitellä sävytetyllä lakalla vaaleaksi. Lattian lopullinen väri säätyisi sävylakan kerrosten lukumäärän mukaan. Hyvältä kuulosti. Ja mikä parasta, parketin kunnostaminen olisi edullisempaa kuin lattiamateriaalin vaihtaminen kokonaan uuteen. Neliöhinta jäisi alle kolmenkympin.

Kustannukset olisivat aivan toista luokkaa, jos lautaparketti poistettaisiin ja tilalle asennettaisiin esimerkiksi vastaava uusi parketti tai vaikkapa laminaatti.

Parketin kunnostusremontti – tuumasta toimeen

Lattiaremontti oli helppo käynnistää, kun vastahankittu rivitalokolmio oli vielä tyhjillään. Tekijäksi valikoitui Parkettiexpertti Mauri Kuivakangas Oy.

Sopimuksen mukaisesti jalkalistat ja kynnykset irrotettiin omin voimin. Kuluneet ja kolhiintuneet listat päätettiin vaihtaa uusiin. Niinpä ne voitiin repiä irti sääliä tuntematta.

Karkeaa hiontaa


Parkettimestari käsitteli painavaa hiomakonetta taitavin ottein. Tuota pikaa vanhan lakan alta paljastui puhdasta puupintaa.

Aloituspäivän aamuna parkettimestari Hannu Rinta-Kahila saapui paikalle koneittensa ja lakkapurkkiensa kanssa. Ensitöiksi hän teki karkean hionnan massiivisella hiomakoneellaan. Jo silloin tuli selväksi, että parketin kunnostaminen ei ole tee-se-itsepuuhaa.

Seuraavaksi oli vuorossa ylikittaus


Karkean hionnan jälkeen parketti kitattiin kauttaaltaan notkealla tahnalla. Leveän teräslastan rivakoilla vedoilla se sujui nopeasti yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella.

Käsitys ammattimiehestä vahvistui, kun mestari veteli laajoin kaarin teräslastalla puun väreihin sävytettyä tasoitetta. Kittaus eteni mietityn tarkasti huone kerrallaan. Parissa tunnissa oli kitattu kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja eteinen. Nyt oli sopiva hetki kahvitauolle.

Lisää hiontaa, hienohiontaa ja käsinhiontaa

Puolenpäivän tienoilla hiomakoneen karkea hiomapaperi vaihdettiin hienompaan. Systemaattisesti edeten hiomakone jätti peräänsä puhtaaksi hioutuneen parketin. Näkyvää jälkeä syntyi nopeasti. Huoneiden ahtaat paikat mestari hioi pikkukoneella. Muutamissa kohdissa hän joutui turvautumaan käsinhiontaan.

Koneen kahvoissa hioja vietti iltapäivän ja seuraavan aamupäivän, sillä tarvittiin vielä kolmas kierros – hienohionta.

Pölyt pois ja lakkaus


Lakkaus oli katsomisen arvoista seurattavaa. Lastan avulla lattialle kaadettu lakkavana siirtyy huoneen poikki jättäen jälkeensä tasaisen lakkapinnan.

Pölyjen poistamisen jälkeen vuorossa oli herkullisimman näköinen vaihe – lakkaus. Pohjalakkaa levitettiin kolme kerrosta teräslastalla. Sitten levitettiin teräslastalla yksi kerros pintalakkaa ja lopuksi kaksi kerrosta parkettimestarin sävyttämää valkolakkaa huopalastalla.

Lakkaaminen oli huima näky. Mestari kaatoi lattialle aimo annoksen huolellisesti sekoitettua lakkaa. Huh, miten ronskilta meininki näytti. Harkituin vedoin hän alkoi siirrellä lakkalammikkoa leveällä lastalla. Liikkeet olivat ripeitä, mutta harkitun oloisia. Hän tiesi mitä teki. Jälleen edettiin huoneesta toiseen hyvässä järjestyksessä.

Kun koko huoneiston parketti oli saanut lakkakerroksen, ensimmäiseksi lakatun huoneen lattia oli jo kuivunut. Saman tien päästiin vetämään seuraavaa kerrosta. Iltaan mennessä lakkakerroksia oli riittävästi.

Tunkkaisen ruskea parketti oli muuttunut raikkaan vaaleaksi

Uutuuttaan hohtava parketti sai kuivua rauhassa pari päivää. Lisäksi viikon verran suositeltiin noudatettavan pientä varovaisuutta. Esimerkiksi mattoja ei pitäisi levitellä, vaikka huonekalut voisikin nostaa paikoilleen.

Lattian uusi ilme viimeisteltiin valkoisilla jalkalistoilla ja kunnostetuilla tammikynnyksillä. Omin neuvoin näpräillessä siinä vierähti pari iltaa. Upea lattia oli valmis, ja kyllä kannatti!


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

parketin hionta parketin kunnostus parketin lakkaus parkettiremontti

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: