Parketin hionta – näin saat modernin ja raikkaan lopputuloksen

Sisustus Talo
Parketin hionta, lakkaus ja kokonaisvaltainen kunnostus uudistaa lattian.
Parketin hionta ja kunnostus uudisti vanhan tammiparketin kauniiksi lattiaksi. Lue millaisilla työvaiheilla upeaan lopputulokseen päästiin!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.4.2024

Parketin hionta ei ollut heti suunnitelmissa, vaan ensimmäisenä vaihtoehtona tuli mieleen lautaparketin vaihtaminen laminaattilattiaan. Lattia-asiantuntijan käynti kuitenkin muutti suunnitelmat. Hänen mukaansa parketti oli hyvässä kunnossa, tosin kulunut – parketin hionta ja lakkaus, sekä käsitellyllä lakalla vaaleaksi sävyttäminen toisi hyvän lopputuloksen. 

Lattian lopullinen väri säätyisi sävylakan kerrosten lukumäärän mukaan. Hyvältä kuulosti. Ja mikä parasta, parketin kunnostaminen olisi edullisempaa kuin lattiamateriaalin vaihtaminen kokonaan uuteen. Neliöhinta jäisi alle kolmenkympin.

Kustannukset olisivat aivan toista luokkaa, jos lautaparketti poistettaisiin ja tilalle asennettaisiin esimerkiksi vastaava uusi parketti tai vaikkapa laminaatti.

Parketin hionta ja kunnostus – tuumasta toimeen!

Lattiaremontti oli helppo käynnistää, kun vastahankittu rivitalokolmio oli vielä tyhjillään. Tekijäksi valikoitui Parkettiexpertti Mauri Kuivakangas Oy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sopimuksen mukaisesti jalkalistat ja kynnykset irrotettiin omin voimin. Kuluneet ja kolhiintuneet listat päätettiin vaihtaa uusiin. Niinpä ne voitiin repiä irti sääliä tuntematta.

Voiko parketin hioa itse?

Parketin hionta – näin saat parhaan lopputuloksen
Parkettimestari käsitteli painavaa hiomakonetta taitavin ottein. Tuota pikaa vanhan lakan alta paljastui puhdasta puupintaa.

Aloituspäivän aamuna parkettimestari Hannu Rinta-Kahila saapui paikalle koneittensa ja lakkapurkkiensa kanssa. Ensitöiksi hän teki karkean hionnan massiivisella hiomakoneellaan. Jo silloin tuli selväksi, että parketin hionta ja kunnostaminen ei ole tee-se-itse -puuhaa.

Parketin hionta ja ylikittaus

Parketin hionta – ylikittaus
Karkean hionnan jälkeen parketti kitattiin kauttaaltaan notkealla tahnalla. Leveän teräslastan rivakoilla vedoilla se sujui nopeasti yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käsitys ammattimiehestä vahvistui, kun mestari veteli laajoin kaarin teräslastalla puun väreihin sävytettyä tasoitetta. Kittaus eteni mietityn tarkasti huone kerrallaan.

Parissa tunnissa oli kitattu kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja eteinen. Nyt oli sopiva hetki kahvitauolle.

Lisää hiontaa, hienohiontaa ja käsinhiontaa

Puolenpäivän tienoilla hiomakoneen karkea hiomapaperi vaihdettiin hienompaan. Systemaattisesti edeten hiomakone jätti peräänsä puhtaaksi hioutuneen parketin. Näkyvää jälkeä syntyi nopeasti.

Huoneiden ahtaat paikat mestari hioi pikkukoneella. Muutamissa kohdissa hän joutui turvautumaan käsinhiontaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koneen kahvoissa hioja vietti iltapäivän ja seuraavan aamupäivän, sillä tarvittiin vielä kolmas kierros – hienohionta.

Lopuksi pölyt pois ja lakkaus!

Parketin hionta – pölyjen poisto ja lakkaus
Lakkaus oli katsomisen arvoista seurattavaa. Lastan avulla lattialle kaadettu lakkavana siirtyy huoneen poikki jättäen jälkeensä tasaisen lakkapinnan.

Pölyjen poistamisen jälkeen vuorossa oli herkullisimman näköinen vaihe – lakkaus. Pohjalakkaa levitettiin kolme kerrosta teräslastalla. Sitten levitettiin teräslastalla yksi kerros pintalakkaa ja lopuksi kaksi kerrosta parkettimestarin sävyttämää valkolakkaa huopalastalla.

Lakkaaminen oli huima näky. Mestari kaatoi lattialle aimo annoksen huolellisesti sekoitettua lakkaa. Huh, miten ronskilta meininki näytti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harkituin vedoin hän alkoi siirrellä lakkalammikkoa leveällä lastalla. Liikkeet olivat ripeitä, mutta harkitun oloisia. Jälleen edettiin huoneesta toiseen hyvässä järjestyksessä.

Kun koko huoneiston parketti oli saanut lakkakerroksen, ensimmäiseksi lakatun huoneen lattia oli jo kuivunut. Saman tien päästiin vetämään seuraavaa kerrosta. Iltaan mennessä lakkakerroksia oli riittävästi.

Kannattaako parketin hionta?

Uutuuttaan hohtava parketti sai kuivua rauhassa pari päivää. Lisäksi viikon verran suositeltiin noudatettavan pientä varovaisuutta. Esimerkiksi mattoja ei pitäisi levitellä, vaikka huonekalut voisikin nostaa paikoilleen.

Lattian uusi ilme viimeisteltiin valkoisilla jalkalistoilla ja kunnostetuilla tammikynnyksillä. Omin neuvoin näpräillessä siinä vierähti pari iltaa.

Parketin hionta teki tunkkaisen ruskeasta parketista kauniin vaalean ja raikkaan sävyisen lattian. Parketin hionta, lakkaus ja kokonaisvaltainen kunnostus todella kannatti!

Lue lisää lattioiden huollosta ja lattiamateriaaleista