Vinyylilankku kestää – asenna vinyylilattia helposti

Sisustus
Vinyylilankku on helposti asennettava lattiamateriaali.
Vinyylilankku tuntuu jalkojen alla mukavan pehmeältä sekä lämpimältä ja kestää elämän menoa. Vinyylilattian asentaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii huolellisuutta. Lue ohjeet!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.1.2024

Vinyylilankku kestää kovaa kulutusta ja sietää hyvin kosteutta, joten sen voi huoletta asentaa keittiöön, lastenhuoneeseen, eteiseen ja muihin elämää täynnä oleviin tiloihin. Lemmikkiperheissä vinyylilattia toimii erinomaisesti vaimentaen kynsien kopinan ja estäen raapimisjäljet.

Paljonko vinyylilankku maksaa?

Vinyylilattiaa saa monen sävyisenä ja eri kuviolla – on lankkua, laattaa, puu- sekä kivijäljitelmiä tai vaikka kalanruotoa! Vinyylilankun hinta on noin 20–50 euroa neliömetriltä koostumuksen, koon, kuvion ja käyttöluokan mukaan.

Vinyylimatto asennetaan isosta rullasta, eikä siitä jää saumoja. Maton rinnalle suosituksi on noussut vinyylilankku, joka voidaan asentaa kelluvana samalla tavalla kuin parketti tai laminaatti. Kelluva tai uiva asennus tarkoittaa sitä, että lattiaa ei liimata alustaan vaan se pääsee liikkumaan vapaasti sisäilman muutosten mukaan.

Mihin vinyylilankun voi laittaa?

Vinyylilankku sopii lattiamateriaaliksi kaikkialle muualle paitsi märkätiloihin: vinyyli on materiaalina täysin vedenkestävä, mutta vinyylilankkujen saumat eivät välttämättä ole täysin vesitiiviitä ja kestä suuria vesimääriä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Vinyylilankku asennetaan rivi kerrallaan.

Vinyylilankku asennetaan rivi kerrallaan.

Mitä eroa on vinyylilankulla ja laminaatilla?

Moni puntaroi, kannattaisiko valita laminaattilattia vai vinyylilattia.

Laminaatti koostuu useista materiaalikerroksista ja HDF-rungosta, joka on valmistettu puristamalla kierrätetystä puukuidusta.

Mikä on vinyylilankku?

Vinyylilankku sisältää useita kerroksia, joissa on PVC:tä ja lasikuitukomponentteja. Molemmat materiaalit ovat turvallisia.

Vinyyli on valmistajien mukaan yhtä kestävä lattiamateriaali kuin laminaatti, mutta vaimentaa tehokkaammin ääntä eikä kopise askelten alla. Vinyylilankku tuntuu myös monen mielestä lämpimämmältä ja miellyttävämmältä kuin laminaatti, eikä ole liukas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinyyli ei kuitenkaan kestä vääränlaisia siivoustapoja tai vahvoja kemikaaleja. Kannattaakin ennen ensimmäistä siivouskertaa selvittää, millaisia aineita oma lattia sietää.

Vinyylilattian asennus onnistuu nopeasti oikeilla työkaluilla.

Vinyylilankun voi asentaa tasaisen muovimaton tai parketin päälle, jos ne on liimattu alustaan eikä asennettu kelluvasti.

Vinyylilankku on helppo asentaa itse

Vinyylilattian asennus onnistuu helposti ilman ammattilaisen apuja.

Alustan on kuitenkin oltava puhdas ja tasainen. Jos alusta on epätasainen, pontit joutuvat rasitukselle ja lattiasta voi kuulua kopinaa. Yleisohjeena voisi sanoa, että jos epäilee alusta tasaisuutta, se kannattaa tasoittaa, ettei joudu myöhemmin harmittelemaan huonosti tehtyjä pohjatöitä.

Jos lankussa on lukkopontti, asennuksessa ei edes tarvita liimaa; lukkopontissa urospontin pää kääntyy ylöspäin ulokkeeksi, joka lukkiutuu sivusuunnassa vastaavaan koloon naaraspontissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voiko muovimaton jättää vinyylilankun alle?

Vinyylilankun voi asentaa muovimaton tai parketin päälle, ne ovat tasaisia ja lattiaan liimattuja. Vinyylilankkua ei voi asentaa kelluvasti parketille, joka on asennettu kelluvasti. Muovimatto ei saa olla liian pehmeä, jotteivat vinyylilankun pontit joudu liian kovalle rasitukselle lattian mahdollisesti painautuessa alaspäin.

Vinyylilankku sopii hyvin myös remonttikohteisiin, koska se on helppo ja siisti asentaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vinyylilankun päälle ei tule asentaa kiintokalusteita.

Tarvitseeko vinyyli alusmateriaalin?

Vinyylilankun alle laitetaan suositeltuja alusmateriaaleja, mikäli asennusohje neuvoo käyttämään niitä.

Alusmateriaalin tehtävänä on tasata aluslattian pieniä epätasaisuuksia ja vähentää askelääntä, ei toimia pehmusteena. Jos vinyylilankussa on valmiiksi pohjaan integroitu askeläänieriste, sen asennuksessa ei käytetä alusmateriaalia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinyylilankkuun asennetun askeläänieristeen tunnistaa niin, että vinyylilankun pohja joustaa hieman sormella kokeiltaessa

Vinyylilattiat ovat helppohoitoisuutensa vuoksi suosittuja niin keittiössä kuin muissakin kodin tiloissa.

Kelluvina lattianpäällysteinä vinyylilankut vaativat liikuntaraot seinien ja ovenkarmien sekä liikuntasaumat huoneiden väliin.

Ennen vinyylilankun asennusta

Pari päivää ennen asennusta nosta vinyylilankkupakkaukset sisälle.

Vinyylilankun työstämistä varten ei tarvita muuta kuin suorakulma ja mattoveitsi, jolla tehdään pintaan viilto ja taitetaan. Lisäksi asennuksessa tarvitaan kumivasara tai vasara, puupala, mittanauha ja vatupassi.

Vinyylilankun asennuksen alkuvalmisteluihin kuuluu huoneen koon mittaaminen. Kun asennussuunta on kohti suurinta valonlähdettä, saumat näkyvät kaikkein vähiten.

Vinyylilankku, kumivasara ja mittatyökalu rakoa varten.

Pontit naputellaan paikalleen kumivasaralla.

Vinyylilankun asennus: tee näin

  1. Aloita vinyylilattian asennus joko kokonaisella lankulla tai palalla: vierekkäisissä riveissä vinyylilankkujen päät eivät saa olla aivan samalla tasolla.
  2. Kiinnitä ensimmäisen rivin vinyylilankut päätyponteistaan kiinni toisiinsa.
  3. Työnnä seuraava rivi kiinni ensimmäisen rivin ponttiin 45 asteen kulmassa pitkältä sivulta.
  4. Aseta seuraava vinyylilankku kiinni päätyponttia vasten ja paina pitkä sivu alas.
  5. Viimeistele kiinnitys: laita puupalikka pontin kohdalle ja naputtele kumivasaralla kiinni.
  6. Ensimmäiset rivit asennetaan hiukan irti seinästä ja työnnetään yhdessä seinään kiinni.
  7. Jätä seinään noin neljän millin elämisrako. Hyödynnä kiiloja apuna sekä päädyssä että sivuilla.
  8. Jos aloitat rivin täydellä lankulla, seuraava rivi kannattaa aloittaa edellisen rivin viimeisestä lankusta jääneellä palalla.
  9. Listoita huonetila.
  10. Ihaile upeaa valmista vinyylilattiaasi!

Lue lisää lattiamateriaaleista ja lattioiden kunnostuksesta