Akustiikkalevyt auttavat sisustamisessa

Sisustus
Akustiikkalevyt poistavat häiritsevän kaiun huonetilasta.
Akustiikkalevyt seinässä tai katossa vähentää ääntä ja kaikua avarassa tilassa. Akustiikkalevyjä on olemassa todella erilaisia, eri värisiä ja erihintaisia. Näkyvälle paikalle kannattaa valita sellainen vaihtoehto, joka miellyttää omaa silmää.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.3.2024

Akustiikkalevyt vaimentavat ääntä ja vähentävät kaikua. Akustiikkalevyjä tarvitaan mahdollisesti, kun tilassa on laajoja kovia pintoja, kuten isoja lattialaattoja, lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita ja sileitä seinä- ja kattopintoja.

Akustiikkalevyt luovat rauhallisen äänitunnelman

Kovista pinnoista ääniaallot poukkoilevat ympäri huonetta aiheuttaen häiritsevää kaikua ja onton tunnelman. Etenkin, jos kodista puuttuvat verhot ja matot, akustiikkalevyistä on paljon hyötyä rauhallisen äänitunnelman luomisessa.

Akustiikkalevyt rauhoittavat tilan, eikä edes iso porukka samassa huoneessa tee äänimaailmasta rauhatonta. Jos taas huoneesta puuttuu ääntä imevä materiaali, ympäriinsä sinkoilevat äänet myös yhdistyvät puuroksi.

Akustinen seinäpaneeli eli akustiikkalevy keittiössä.

Akustinen seinäpaneeli on helppo tapa parahtaa akustiikkaa. (Kuva: K-rauta, myös avauskuva)

Miten akustiikkalevyt toimivat?

Pehmeät pinnat, kuten sohva, matot ja verhot, imevät ääniaallot itseensä. Myös kirjoja täynnä oleva kirjahylly vaimentaa kaikua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akustiikkalevy toimii samalla tavalla eli imee ääniaallot itseensä ja pysäyttää äänen. Joku jopa käyttää ilmaisua, että akustiikkalevy tappaa äänen.

Akustiikkalevyn perusrakenne on sellainen, että avoin pinta päästää ääniaallot levyn sisään ja huokoinen ydin vaimentaa – ikään kuin vangitsee – äänen.

Jotain ääntä vaimentavaa materiaalia, kuten mattoja, pehmeitä huonekaluja tai akustiikkalevyjä, saisi olla 30–60 prosenttia kaikista huoneen pinnoista.

akustiikkalevyt

Pienet kuusikulmaiset akustiikkakennot on tehty selluvillasta ja sementistä. Akustiikkalevy voi olla hieno mahdollisuus tuoda sisutukseen ja värimaailmaan jotain uutta

Mihin huoneeseen akustiikkalevyä tarvitaan?

Akustiikkalevyt ovat olleet perinteisesti suurien toimistotilojen ratkaisuita ja kodeissa harvinaisempia. Nykyään suositaan suuria korkeita olohuoneita ja avokeittiöitä niiden yhteydessä, jolloin ääntä vaimentava levy voi olla yhtä tarpeellinen kuin konttorissa. Myös matot, verhot ja ryijyt ovat harvinaisempia, jos tavoitellaan pelkistettyä ja skandinaavista sisustustyyliä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kotiteatteri tai musiikin kuunteluun tarkoitettu huone kaipaa yleensä akustiikkalevyjä, koska ääntä tuotetaan paljon. Jos huoneessa on monta kaiutinta, molemmat sivuseinät ja takaseinä kannattaa peittää kaiuttimien korkeudelta kokonaan akustiikkalevyillä. Myös kattoon kannattaa kiinnittää levyä kuuntelijan ja kaiuttimien väliselle alueelle.

Kun muuttaa uuteen kotiin, kannattaa rauhassa tutkia äänimaailmaa ennen akustiikkalevyjen hankkimista ja asentamista. Aina niitä ei välttämättä edes tarvita isoonkaan tilaan, sillä esimerkiksi suuri pehmeä sohva olohuoneessa imee ääntä tehokkaammin kuin akustiikkalevyt.

Akustiikkalevyn kiinnitys seinään tai kattoon

Akustiikkalevyn voi kiinnittää yhtä lailla seinään kuin kattoonkin, ja etenkin musiikkihuoneissa niitä tarvitaankin myös kattoon. Myös isossa ja korkeassa salissa katon akustiikkalevyt voivat olla hyödyllisiä.

Akustiikkalevyjen määrä ja sijoittelu vaihtelee tilan käytön ja koon mutta myös rakennusmateriaalin mukaan. Puurunkoinen rakennus ei kaiu yhtä paljon kuin kivi- tai betonirakenteinen talo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akustiikkalevy kiinnitetään valmistajan ohjeiden mukaan joko liimalla, teipillä tai ruuveilla. Kiinnityskohdat kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen, mutta sen jälkeen asennus ei ole hankalaa. Sijoittelussa otetaan huomioon sekä ulkonäkö että akustiikan vaatimukset.

Akustinen seinäpaneeli on tyylikäs ja moderni ratkaisu nopeaan ja helppoon sisustukseen. Ne parantavat akustiikkaa ja laajentavat optisesti tilaa.

Akustiikkalevy rauhoittaa makuuhuoneen äänimaailmaa ja myös kohentaa tilan ulkonäköä tekemällä siitä ryhdikkään. (Kuva: K-rauta)

Akustiikkalevyn materiaaleja

Levyjä on hyvin erinäköisiä ja erilaisista materiaaleista tehtyjä. Ääntä imevä huokoinen ydin tehdään usein esimerkiksi mineraalivillasta tai lasikuidusta.

  • Puulevy sopii moneen sisutukseen ja luo huoneeseen lämmintä ja luonnollista tunnelmaa. Hauskannäköisissä rimalevyissä on useita värivaihtoehtoja. Monet puulevyt sopivat sekä kattoon että seinään.
  • Puu-sementtilevyissä on puukuitua tai vaikka selluvillaa ja sementtiä. Niitä voi käyttää sekä seinien että kattojen äänenvaimennukseen. Esimerkiksi puu-sementtilaatat voivat olla kuusikulmioita, jotka kootaan yhdeksi ääntä vaimentavaksi seinämosaiikiksi.
  • Orgaaninen levy voi sisältää esimerkiksi lampaanvillaa MDF:stä tehdyssä laatikossa, jonka päälle liimataan orgaaninen pinnoite esimerkiksi ruohosta, kaarnasta tai kukista. Materiaaleissa on valinnanvaraa yksilölliseen makuun.
  • Turvelevy on tehty puristetusta turpeesta. Värivaihtoehtoja ja sävyjä riittää.
  • Korkkilevy sopii myös ääntä vaimentavan taulun materiaaliksi. Äänenvaimennuksen lisäksi korkki eristää lämpöä.
  • Akustiikkataulu tarkoittaa ääntä vaimentavaa levyä, jonka päälle on kiinnitetty erikoiskankaalle painettu taidemaalaus tai valokuva.

Mitä akustiikkalevyt maksavat? Halvimmat akustiikkalevyt maksavat noin 20 euroa neliöltä, mutta erikoiset muodot, värit ja muut ominaisuudet vaikuttavat hintaan. Kalliimmassa päässä akustiikkalevyt maksavat useita satoja euroa neliömetriltä.

Akustiikkalevy betoniseinällä

Betoniseinä on kova ja voi kaikua, joten akustiikkalevyt auttavat miellyttävän äänitilan luomisessa. Akustiikkalevyt vaikuttavat myös tilan ulkonäköön.

Valitse silmääsi miellyttävä akustiikkalevy

Akustiikkalevyt ovat yleensä aina näkyvillä, joten niiden ulkonäköön kannattaa uhrata pohdintaa. Jos valitsee seinän tai katon värisen levyn, esimerkiksi valkoisen, lopputulos on varmasti neutraali eikä levy pistä silmään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toisaalta akustiikkalevy voi olla hieno mahdollisuus tuoda sisutukseen ja värimaailmaan jotain uutta, eikä vain äänimaailmaan. Akustiikkataulu on taiteen ja käytännöllisyyden yhdistelmä, koska sen pinnasta saa yksilöllisen maalauksella tai valokuvalla.

Entä voiko akustiikkalevyä maalata? Kyllä, on olemassa akustiikkalevyjä, joita voi maalata esimerkiksi vesiohenteisilla sisämaaleilla. Asia kannattaa aina tarkistaa valmistajalta ennen maalaamista, sillä maalaaminen voi muuttaa levyn akustisia ominaisuuksia.

Lue lisää kodin sisustusratkaisuista