Maa-ampiaispesä katosi ammattilaisen käsittelyssä

Piha
maa-ampiaispesä kaivetaan pois
Olen kieltämättä epäillyt, että pihamme metsikössä elelee ampiaisia. Ainakin muutaman kerran koirani on kirmannut ahdistuneena siihen malliin, että jokin pisteliäs otus on tuikannut siihen piikkinsä. En kuitenkaan ymmärtänyt tutkia asiaa riittävän ajoissa, vaan heräsin huolestumaan vasta siinä pisteessä, kun erään tuoreen kannon ympärillä pörräsi satakunta ampiaista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.6.2023

Maa-ampiaispesä muuttui uhkaavaksi syksyn lämmössä. Koira sitä ensin ihmetteli ja juoksi nopeasti kuonoaan kopsutellen pois – olikohan saanut piston. Kun menin lähemmäksi katsomaan, parvi ampiaisia hyökkäsi kimppuuni ja sain muutamia ikäviä kivuliaita pistoksia kaulaan, selkään ja jalkoihin – vaatteiden läpi. Auts!

Kivusta kimpaantuneena nappasin puutarhaletkun käteeni, avasi vesipostin ja kävelin vettä ruiskuttaen kohti ampiaisia.

Ne väistyivät veden tieltä, ja työnsin vesiletkun siihen koloon, josta ampiaisia ilmoille lenteli. Päästin vettä koloon kolmen päivän aikana monta tuntia kerrallaan, mutta siitä huolimatta ampiaisia lenteli kannon ympärillä. Uskoin vihdoin, että hukuttaminen ei ole oikea tapa hävittää tätä ampiaispesää, vaikka se jollain toisella on joskus onnistunut.

Soitin huolineni Tuholaistorjuntakeskukseen, joka on erikoistunut kaikenlaisten kiusankappaleiden hävittämiseen. Sieltä kerrottiin, että maa-ampiaispesä saattaa olla kannossa, jolloin vesi ei välttämättä tehoa. Sain myös kuulla, että tänä kesänä maa-ampiaispesiä on ollut erityisen paljon helteiden takia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Päätin etten halua mennä lähellekään noita ärhäköitä otuksia, joten kutsuin paikalle ammattilaisen. Tuholaistorjujan tilaaminen tontille maksaa satasia, mutta niin maksaa eläinlääkärikin, eikä omalle tai eläimen kivulle voi edes määritellä hintaa.

maa-ampiaispesä voi hyökätä, siksi varusteet

↑Hanne Paatelma on joskus hävittänyt pieniä ampiaispesiä ilman varusteita, mutta sai pistoksia. Nykyään hän pukee aina päällensä mehiläishoitajan varusteet ja suojaa kasvonsa vielä erillisellä maskilla.

Ammattilainen asialla: maa-ampiaispesä vaatii varovaisuutta

Tuholaistorjuja Hanne Paatelma saapui tontille, teki tuholaisten torjuntaan tarkoitetun liuoksen pumpattavaan kanisteriin ja puki päälleen mehiläishoitajan asusteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Pidän työstäni. Asiakkaat ovat yleensä tyytyväisiä, kun pääsevät tuholaisista eroon, hän kertoo.

Paatelma aloittaa hikisen hommansa kaivamalla lapiolla kannon ympäriltä maata saadakseen maa-ampiaispesän esiin, ja sieltähän kimpaantuneita ampiaisia alkoikin lennellä yhä enemmän. Välillä hän suihkuttelee ampiaispesään torjunta-ainetta ja jatkaa sitten kaivamista. Kanto on valitettavan tuore ja väkevä, eikä sitä lapiolla kaivaen saa kokonaan pois.

Alue on kuitenkin nyt myrkytetty ja jään odottamaan, josko maa-ampiaispesä olisi tällä tuhottu. Seuraan tilannetta viikon, ja jos näyttää, että ampiaisia vieläkin liikkuu pesän lähettyvillä, saan ohjeen soittaa Paatelmalle uudestaan.

Seuraavaksi täytyy hajottaa kanto jotenkin, ehkä kirveellä, mutta odotellaan nyt, että pitkäkestoinen myrkky vaikuttaisi. Sateitakaan ei pitäisi olla tulossa, mikä on hyvä, ettei aine huuhtoudu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käyn tarkistelemassa tilannetta seuraavana aamuna ja näyttää, että maa-ampiaistrafiikki on loppunut. Uskallan jälleen pyytää koirat ulkoilemaan metsäämme.

↑Ensin tuholaistorjuja sekoittaa torjunta-aineen, jossa on sekä lyhyt- että pitkäkestoista myrkkyä.

maa-ampiaspesä kaivetaan esiin

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Maa-ampiaispesä pitää kaivaa esiin, mikä voikin olla hikistä puuhaa.

Maa-ampiaispesä myrkytetään

↑Torjunta-aine suihkutetaan esiin kaivettuun maa-ampiaispesään. Sen vaikutus kestää noin viikon verran. 

Ärhäkkä maa-ampiainen hyökkää uhattuna

Ampiaisten elinkausi yltää keväästä alkusyksyyn. Ilmaston lämpenemisen myötä ampiaisetkin heräävät nykyisin horroksestaan yhä aiemmin keväällä, ja niitä voi tavata vielä pitkään loka- tai marraskuunkin puolella. Tuholaistorjuntakeskuksesta kerrotaan, että jopa joulukuussa on tuhottu maa-ampiaispesiä Etelä-Suomessa.

Talveksi ampiaiset vaipuvat horrokseen, mutta Etelä-Suomen talven kylmyydestä ei ole mitään takeita. Toisinaan aktiivisia ampiaispesiä voi löytää rakennusten sisältä tai välittömästä läheisyydestä lähes ympäri vuoden.

Ampiaiset pistävät lähinnä, jos kokevat olonsa uhatuksi. Ihminen voi vahingossa uhata ampiaista esimerkiksi huitaisemalla sitä epähuomiossa tai astumalla maa-ampiaispesän päälle. Etenkin loppukesästä ampiaiset saattavat myös käyttäytyä tavallista aggressiivisemmin, koska niillä on nälkä. Itse en mennyt sorkkimaan pesää, vaan yritin tutkailla sitä parin metrin päästä. Siitä huolimatta sain ampiaisia kimppuuni.

Ampiaispesää ei ole tarpeen tuhota, jos sijaitsee syrjässä eikä näin ollen ole kenellekään vaaraksi. Itse koin tunnontuskia halustani tuhota ampiaispesä, sillä yleensä kannan kärpäsetkin ulos. Mutta syy on selvä: ärhäkät ampiaiset ovat vaaraksi koirilleni, jotka ulkoilevat pihamme metsässä.

Omasta pihasta pesän hävittäminen on perusteltua, jos vaarana on, että ne pistävät ihmisiä ja eläimiä. Erityisesti lapsiperheissä ja vanhusten lähettyvillä maa-ampiaisia ei kannata sääliä.

↑Pörriäisiä ei pidä hävittää, jos niistä ei koidu terveysriskiä ihmisille tai eläimille.

Katoaako maa-ampiaispesä kotikonstein?

Kyselin ennen ammattilaisen tilaamista kavereilta neuvoja pesän hävittämiseen ja tutkin keskustelupalstoja.

Vinkkejä oli monia ja monenlaisia: maa- ampiaispesä kehotettiin tuhoamaan esimerkiksi polttamalla, kaasuttamalla, imuroimalla, sipulinkuorilla, hiuslakkaruiskutuksella ja myrkyttämällä – niin ja hukuttamalla, mutta sitä olin jo kokeillut ilman suurempaa vaikutusta. Tosin ampiaiset olivat kyllä vähentyneet ilmeisesti veden takia, joten ensiavuksi suosittelisin oman kokemukseni perusteella vettä.

Maa-ampiainen voi tehdä pesäonkalonsa kivien väliin, mutta se etsiytyy pesärakennusaikeissa usein myös myrskyn kaatamien puiden läheisyyteen.

Jos haluaa kokeilla päästä maa-ampiaisista eroon itse, voi tehdä esimerkiksi näin

  • Odota iltaan ja suojaudu.
  • Avaa pesä esimerkiksi lapiolla ja sumuta torjunta-aerosolia pesä täyteen. Torjunta-aineen vaikutus maassa on paikallinen, eikä siitä ole ympäristölle kerta-annoksena sanottavaa haittaa.
  • Kaada pesän päälle vielä runsaasti hiekkaa.
  • Aerosoli jatkaa vaikutustaan maassa jonkin aikaa, joten jätä pesäkohta rauhaan muutamaksi vuorokaudeksi.

Lue ötökkäongelmien ratkaisuista

Lähteet: Hhyonteismaailma.fi, Tuholaistorjuntakeskus, Wikipedia/kuvat: Suomelan toimitus