Rotta pihalla? Rottien karkotus voi kestää viikkoja

Piha
Rotta kotipihalla voi tarkoittaa koko sukua maan alla.
Rotta pihalla? Rottien karkotus on välttämätöntä, kun oman talon pihalla näkyy yksikin rotta. Jos rotta tulee maan pinnalle päiväsaikaan, sillä on luultavasti parikymmentä kaveria piilossa maan alla.Mutta mikä on tehokkain tapa päästä rotista eroon?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.7.2024

Rotta oman talon pihamaalla on aina ei-toivottu yllätys. Eräänä päivänä poikani soitti ja sanoi tuijottavansa meidän talomme vieressä suurta rottaa suoraan silmiin. Sen siimahäntäinen kaveri vilahti pihalle parkkeerattujen autojen lomassa – mistä lie tulossa ja mihin menossa.

Omakotitalomme liepeillä ei ole koskaan aiemmin näkynyt rottia, joten rottien karkotus oli meille aivan vierasta.

Mitä rotta syö?

Rotta on kaikkiruokainen eläin. Rotat syövät luonnossa sekä kasvi- että eläinruokaa kuten lihaa, viljaa, siemeniä, toukkia ja lintujen munia. Myös ulosteet kelpaavat rottien ravinnoksi.

Kaikkein tärkeintä rottien karkotuksessa onkin ennaltaehkäisy: pihalla ei kannata pitää mitään syötäväksi vähänkin kelpaavaa, koska se voi houkutella rottia kulmille. Tästä syystä moni suhtautuu lintujen talviruokintaan suurella varauksella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keräsin saman tien kaikki mahdolliset herkut pois pihaltamme – esimerkiksi koirien palkkiorasian terassin pöydältä ja varsiin jäätyneet pikkutomaatit.

Illalla kuulin sisälle asti kaikuvaa nakerrusta jostain terassin suunnalta. Seuraavana aamuna huomasin, että olin unohtanut vielä jotain herkkua pöytään: muut kukkasipulit olivat tallessa rikotussa muovipussissa, mutta rotta oli syönyt tulppaanien sipulit.

Oli pakko ryhtyä tutkimaan, miten rotat saa karkotettua omalta pihalta, että ne eivät tulisi talon sisälle.

Rotta on kaikkiruokainen jyrsijä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rottia pihalla – mitä tehdä?

Rotta, isorotta (Rattus norvegicus), on kooltaan pieni tai keskikokoinen, kaikkiruokainen ja nopeasti lisääntyvä jyrsijä. Se on Suomessa yleisimmin esiintyvä rottalaji. Jos havaitset rottia pihallasi, aloita näillä toimenpiteillä:

 • kerää kaikki mahdollinen syötävä pois
 • keskeytä lintujen talviruokinta
 • tarkista roska-astioiden kunto – pohjassa voi olla reikä
 • pyydä kaverilta kissanpissapaakkuja ja ripottele niitä pihalle
 • soita tuholaistorjujalle ainakin neuvojen saamiseksi.

Rottien karkoitus: syöttilaatikko laitetaan terassin alle

↑Syöttilaatikko laitetaan terassin alle, koska siellä näkyy rottien jälkiä. Laatikoita käsitellään käsineet kädessä, koska jos ihmisen haju tarttuu laatikon pintaan, rotta tulee epäluuloiseksi.

Yksi rotta omakotitalon pihalla voi tarkoittaa koko sukua maan alla

Jos omakotitalon pihalla näkyy yksikin rotta, niitä on todennäköisesti kivien alla ja muissa piilopaikoissa kokonainen yhdyskunta. Rotta nimittäin lisääntyy hurjaa vauhtia. Yhden vuoden aikana naarasrotta voi saada jopa 15 poikuetta, mikä tarkoittaa jopa 200 uutta rottaa yhdeltä naaraalta joka vuosi.

Pihallamme nähdyt kaksi rottaa olivat todennäköisesti uroksia, joilla molemmilla oli haaremi kivien alla. Ei tarvitse olla kovin hyvä matematiikassa, että tilanteen vakavuus hahmottui nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mietin, miksi meidän pihallamme ja miksi juuri tänä vuonna, kunnes oivalsin: olin jättänyt omenat keräämättä, ja ne olivat putoilleet lähelle sitä kiveä, jossa rotta nähtiin. Rotat ovat nautiskelleet syyssadon antimia kaikessa rauhassa ja vieneet kiven alle koloonsa.

Toisin kuin hiiret, rotat tarvitsevat vettä. Ne eivät pysty hyödyntämään ravinnostaan saamaansa vettä, vaan kaipaavat juotavaa. Niinpä kaadoin kaikki vesiastiat tyhjiksi, vaikka se ei toki pidemmälle auta, koska kotimme vieressä kulkee vetisiä ojia.

Rotta jyrsii jatkuvasti jotain

Rottien pitää jatkuvasti jyrsiä jotain, koska niiden hampaat kasvavat jatkuvasti. Jos ne eivät koko ajan jyrsi jotain, niiden hampaat kasvavat niin pitkiksi, että syöminen muodostuu mahdottomaksi.

Tarkistin kompostorin kunnon ja myös roska- ja muovijäteastioiden kunnon, myös pohjasta. Lämpökompostori esimerkiksi olisi ihanteellinen paikka rotalle viettää talvea, koska siellä on lämmintä ja loputtomasti ruokaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rotta jyrsii helposti tiensä muovin läpi, koska sen hampaat pystyvät kovaan puuhun ja jopa betoniin.

Pari faktaa rotista

 • rotta on viisas ja arka eläin
 • se kammoksuu kaikkea uutta
 • rotta syö kaikkea mahdollista
 • rottien hampaat kasvavat koko ajan – siksi pitää jyrsiä kaikkea
 • pystyy jyrsimään jopa betoniseinää
 • yksi naaras voi tuottaa 200 jälkeläistä vuodessa.

Rottien karkoitus: syöttilaatikko on tyhjä

↑Syöttilaatikko on tyhjä, joten rotat ovat käyneet ahkerasti apajilla. Karkotusta jatketaan.

Rottien karkotus voi kestää viikkoja

Ryhdyn siis tutkimaan tapoja, joilla rotat voisi hävittää omalta pihalta. Haluaisin yrittää torjua rottia inhimillisin keinoin, eli vain vihjata niille, että lähtekää muualle. Luulen, että rotat olivat tulleet pihallemme, koska viereinen pelto oli kynnetty ja ruokatarjoilu siellä päättynyt.

Nettikeskustelujen perusteella elektronisista rottakarkottimista ei ole juuri mitään hyötyä. Rotat saattavat ärsyyntyä signaalista hetkiseksi, mutta tottuvat pian ikävään ääneen ja jatkavat ruuan etsintää pihalta.

Ostin kuitenkin rautakaupasta tehokkaimpia mahdollisia rottakarkottimia, ja pyysin naapuria ilmoittamaan, jos heidän lemmikkimarsunsa alkavat käyttäytyä ahdistuneesti. Lemmikkijyrsijät nimittäin kuulevat rottakarkottimen äänen, mutta ainakin ohjeissa luvataan, että koirat ja kissat eivät siitä häiriinny.

Mitä hajua rotta inhoaa?

Yhdessä vinkissä neuvottiin käyttämään kissan pissaa rottien karkottamisessa, jos perheessä ei ole omaa ulkoilevaa kissaa. Kuulemma kissanhiekkapaakut ovat oivallinen rottakarkotin, koska rotat vihaavat kissan virtsan hajua yli kaiken.

Ajattelinkin hakea kaverin kissan hiekkalaatikosta noita paakkuja jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä järeämmät keinot tuntuivat tarpeelliselta.

Tutkin myös sellaisia rotanloukkuja, jotka lopettavat rotan kärsimykset nopeasti yhdellä sähköiskulla. Se olisi tuntunut jotenkin inhimilliseltä vaihtoehdolta, mutta ei onnistu ison rottakannan hävittämisessä, jollainen meidän pihallamme todennäköisesti oli, koska rotat ovat viisaita eläimiä: jos kaveri astuu sähkögiljotiiniin, kovin moni ei seuraa.

Rottia voi pyydystää myös elävänä ja kuskata kauas metsään, mutta rehellisesti sanottuna siihen minusta ei olisi.

Naapurustossamme on ollut kaksi kissojen halvaustapausta, jotka ovat aiheutuneet vääränlaisista hiiren- ja rotanmyrkyistä. En halunnut itse lähteä pelaamaan myrkkyjen kanssa, joten otin yhteyttä ammattimaiseen tuhoeläinten torjuntaan.

Rottien torjunta ja karkotus: keinoja on monta

 • ennaltaehkäisy: älä jätä mitään syötäväksi kelpaavaa tarjolle
 • kissa – rotat väistävät kissoja ja vihaavat kissan virtsan hajua
 • elektroniset karkottimet – eivät välttämättä ole tehokkaita pitkän päälle
 • loukut elävän rotan nappaamiseen – pitää olla valmis viemään rotat riittävän kauas
 • sähköllä nopeasti tappavat loukut
 • myrkkysyötit.

Rotta voidaan karkoittaa syöttilaatikoiden avulla: syöttilaatikossa oleva varras täytetään myrkkysyöteillä

↑Myrkkysyötit laitetaan vartaaseen ja laatikko takaisin terassin alle. Kun syötit ovat paikallaan vielä kahdenkin viikon päästä, rotat on häädetty tontilta.

Näin rotat karkotettiin

Tuholaistorjujat tulivat pihallemme mukanaan iso kasa rotta-ansoja, joihin pujotetaan rottien mielestä herkullisia myrkkysyöttejä kuin vartaisiin. Rotta pääsee mustaan laatikkoon pienestä kolosta ja aterioi siellä kaikessa rauhassa. Myrkky estää rotan elimistössä k-vitamiinin toiminnan, minkä takia rotta menehtyy hiljalleen sisäisiin verenvuotoihin. Tuholaistorjuja mainitsi – ehkä huomattuaan ahdistuneen ilmeeni – että myrkyn seassa on myös rauhoittavaa ainetta kipuja lieventämään.

Kovin inhimillinen tapa myrkky ei toki ole, koska kuolema on hidas. Rotat alkavat voida huonosti ja menevät piiloon, jotta muut rotat eivät kävisi niiden kimppuun. Yleensä rotat yrittävät päästä lähelle vettä voidessaan huonosti.

Tuumasin, että meidän pihaltamme rotat lähtisivät kuolemaan kohti metsänreunassa olevaa puroa – ainakaan yhtään raatoa meidän pihaltamme ei torjunnan aikana löytynyt.

Kun eläin saa myrkkyä elimistöönsä, sen uloste värjäytyy vihreäksi. Meillä on kaksi koiraa, eli jos sitä olisi joutunut niiden elimistöön, olisin huomannut sen ja vienyt koirat eläinlääkäriin saamaan K-vitamiinipiikin. Kerroin tämän neuvon myös naapurille, jonka kissa ulkoilee vapaana. Vihreää ulostetta ei meidän pihalla karkotuksen aikana kuitenkaan näkynyt – ei rottien tai muidenkaan eläinten jätöksissä.

Tuholaistorjujat kävivät pihallamme kahden viikon välein lisäämässä syöttejä laatikkoon niin kauan kuin ne tyhjenivät. Ensin syöttilaatikoita laitettiin ympäri taloa olevien terassien alla yhteensä kahdeksan kappaletta.

Heti ensimmäisen jakson jälkeen kävi selväksi, että rotat eivät vieraile yläpihallamme, koska ne laatikot olivat koskemattomat, vaan alapihalla pellon puolella. Tämä oli helpottava tieto minulle, joka haluan edes jonkin verran ruokkia pikkulintuja talvella. Tärkeää on huolehtia, että jyviä ei putoile maahan.

Rottakarkotus jatkui meillä kaikkiaan pari kuukautta, eli tuholaistorjujat kävivät kahden viikon välein tarkastamassa syöttilaatikot ja lisäämästä niihin syöttejä. Lopulta ansat olivat koskemattomia, joten voitiin todeta rottien tällä erää kadonneen pihaltamme. Rottien karkottaminen maksoi kiinteän hinnan, noin 600 euroa, mikä sisälsi niin monta käyntiä kuin tarpeen.

Sen verran ahdistavaa rottien myrkyttäminen minulle oli, että yritän pitää tästä lähtien muiden keinojen avulla rotat pois: ei mitään syötävää pihalle ja kaverin kissanhiekan paakut hyötykäyttöön!

Usein kysyttyä rotista

Monilla paikkakunnilla ollaan pulassa jatkuvasti kasvavien rottayhdyskuntien kanssa. Syitä rottien lisääntymiseen on useita.

Rotta vai hiiri? Mitkä ovat rotan tuntomerkit?

Hiiren korvat ja pää ovat suuret suhteessa sen muuhun kehoon ja häntä on ohut ja pitkä. Rotalla puolestaan on suuri pää ja jalat verrattuna muuhun kehoon sekä paksu ja pitkä häntä.

Metsähiiri painaa noin 10–45 grammaa, kun taas isorotta moninkertaisesti suurempi, se painaa noin 250–350 grammaa.

Rotta hakeutuu talojen lämpöön ja suojaan säiden kylmetessä.

Rotta hakeutuu talojen lämpöön ja suojaan säiden kylmetessä.

Mikä karkottaa rotat?

Elektroniset jyrsijäkarkottimet ovat ympäristöystävällisiä tapoja karkottaa hiiriä ja rottia. Jyrsijäkarkotin toimii niin, että se lähettää ääniaaltoja tai sähkömagneettisia impulsseja, jotka häiritsevät jyrsijöiden hermostoa ja saavat ne poistumaan alueelta.

Jos jyrsijäkarkottimista tai perinteisistä rotanloukuista ei ole apua, kannattaa kääntyä tuholaistorjunnan ammattilaisten puoleen.

Mikä on paras syötti rotalle?

Aseta rotanloukku seinän viereen ja niihin paikkoihin, joissa rotat liikkuvat. Loukun sisään pitää laittaa syötti, esimerkiksi maapähkinävoi tai suklaa käy mainiosti.

Voiko rotta kiivetä seinää pitkin?

Rotat ovat yllättävän ketteriä kiipeilijöitä. Etenkin nuoret ja keveät yksilöt nousevat helposti korkealle. Suomessa yleinen villi isorotta (Rattus norvegicus) on kuitenkin selvästi kömpelömpi ja haluttomampi kiipeilijä kuin sukulaisensa mustarotta (Rattus rattus).

Rotat ovat tunkeutuneet seiniä pitkin kiipeilemällä jo suoraan kerrostaloasuntoihin ja parvekkeille esimerkiksi Helsingissä.

Lue lisää pihan ja kodin tuholaisista!