Sokeritoukka: näin tunnistat ja torjut sokeritoukat

Talo
Sokeritoukka viihtyy usein kylpyhuoneessa, koska ne pitävät kosteasta ja lämpimästä elinympäristöstä. sokeritoukkia tapaa myös keittiössä, kellarissa ja viemärissä.
Sokeritoukka on epämiellyttävä vieras kotona, vaikka siitä ei merkittävää haittaa olekaan. Näillä ohjeilla pääset sokeritoukista eroon!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.12.2023

Sokeritoukka on se hopeanharmaa vipeltäjä, jonka ihminen ehtii juuri ja juuri näkemään sytytettyään yöllä valot vessaan. Sitten sokeritoukka kipittää ihmistä piiloon lattialistan alle, pieneen rakoon laatan saumassa tai kaapin taakse.

Yleisimmin sokeritoukkia näkee kylpyhuoneessa, koska ne pitävät kosteasta ja lämpimästä elinympäristöstä. Ne viihtyvät myös keittiössä, kellarissa ja viemärissä – missä vain on mukavan kosteaa ja lämmintä.

Onko sokeritoukka vaarallinen?

Sokeritoukista ei ole ihmiselle suurempaa harmia, sillä ne eivät pure tai levitä tauteja. Ne eivät nakerra kodin nurkkia tai rouskuta huonekaluja.

Yleensä sokeritoukista halutaan kuitenkin eroon, koska lattialla vilistävät ja joskus myös ruokakaapissa mönkivät hyönteiset inhottavat ja puistattavat ihmistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miltä sokeritoukka näyttää? Sokeritoukan tuntomerkit ovat…

  • hopeanharmaa, tummanharmaa tai rusehtava
  • noin 9–15 millimetriä pitkä
  • vartalo suippenee voimakkaasti kohti peräpäätä 
  • päässä kaksi pitkää tuntosarvea ja kaksi lyhyempää tuntosukasta
  • takapäässä kolme pitkää sukasta
  • sokeritoukan munat ovat vaaleita, noin puolen millimetrin mittaisia ja esiintyvät rykelmissä.

Sokeritoukka muistuttaa paljon paperitoukkaa.

Sokeritoukka on hopeanvärinen siivetön hyönteinen, jolla on kehonsa jatkeena tuntosarvet ja takasukaset. Sokeritoukka voi elää monta vuotta, mutta lisääntyy suhteellisen hitaasti, ja siksi populaatio pysyy yleensä melko pienenä.

Mistä sokeritoukkia tulee kotiin?

Yleensä sokeritoukat päätyvät asuntoon esimerkiksi huonekalujen tai pahvilaatikoiden mukana. Ne hakeutuvat heti sisään päästyään kosteimpaan löytämäänsä paikkaan. Ihanteellisessa ympäristössä, jossa ilmankosteus on noin 70 prosenttia ja lämpötila 27 astetta, ne alkavat pesiä ja lisääntyä.

Sokeritoukat pääsevät rakennuksiin myös erilaisten rakojen kautta. Ne voivat liikkua viemäreitä pitkin ja nousta esimerkiksi kylpyhuoneeseen hajulukoista. Ulkona sokeritoukat elävät kivien ja lehtijätteen alla sekä eläinten ja hyönteisten pesissä. Kelien kuivuessa ne hakeutuvat sisätilojen kosteuden suojiin.

Voiko sokeritoukka tulla sänkyyn?

Entä kipuaako lattialla vipeltävä sokeritoukka sänkyyn? Yleensä sokeritoukka viihtyy kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa, eikä esimerkiksi makuuhuoneessa. Siksi sokeritoukka ei yleensä tule sänkyyn.

Onko sokeritoukka merkki kosteusvauriosta?

Jos kotiin ilmestyy sokeritoukkia, ei tarvitse soimata itseä huonosta hygieniasta – sokeritoukat eivät nimittäin ole merkki epäsiisteydestä. Ne eivät liioin yleensä merkitse kosteusvauriota esiintyessään kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos sokeritoukkia kuitenkin alkaa vilistää toistamiseen makuuhuoneissa ja olohuoneissa, eli kuivissa tiloissa, ne saattavat olla merkki kodin rakenteisiin pesiytyneestä kosteudesta ja mahdollisesta kosteusvauriosta – sokeritoukat kun elävät kosteissa paikoissa ja käyttävät myös homesientä ravinnokseen.

Paperitoukka muistuttaa paljon sokeritoukkaa

Kuvassa on paperitoukkia, jotka ovat sokeritoukan läheisiä sukulaisia. Ne erottaa sokeritoukasta pitkien takasukiensa ansiosta.

Mitä sokeritoukka syö?

Sokeritoukka voi selvitä jopa vuoden ilman ravintoa, joten luulisi, että se olisi tarkka ravinnostaan. Mutta näin ei ole.

Sokeritoukat syövät mikä tahansa tärkkelyspitoista ainetta, kuten leivänmuruja, jauhoja tai muroja. Ne kykenevät myös hajottamaan selluloosaa ja syövät tapettiliimaa, homeista paperia ja valokuvia.

Kylpyhuoneissa ihmisestä pudonneet hiukset, karvat ja ihosolukko ovat sokeritoukkien ravintoa. Proteiinin lähteiksi kelpaavat myös kuolleiden hyönteisten raadot tai oman lajin jäänteet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sokeritoukkien torjunta

Tehokkain keino vähentää sokeritoukkien määrää on vähentää kosteutta, koska ne eivät viihdy kuivassa. Kylpyhuoneen ilman tulisi vaihtua niin, että lattia ei esimerkiksi suihkun jälkeen jää märäksi. Lattia kannattaa myös aina kuivata.

Tuuletin tai ilmakuivain voi auttaa kosteuden poistamisessa, ja lämpimänä kuivana kesäpäivää on hyvä avata kylpyhuoneen ikkuna kosteuden poistamiseksi.

Imurointia kannattaa suosia kostealla luuttuamisen sijaan, sillä sokeritoukat nautiskelevat erityisesti juuri pestystä, vielä kosteapintaisesta lattiasta.

Kuinka päästä eroon sokeritoukista – 10 vinkkiä

  1. Vältä lattioiden vesipesua.
  2. Imuroi lattia usein.
  3. Imuroi erityisen huolellisesti saumat, raot ja kolot – käytä kapeaa suulaketta.
  4. Vaihda imuroinnin jälkeen pölypussi.
  5. Siivoa pienet onkalot puhaltamalla niihin hiustenkuivaajalla kuumaa ilmaa.
  6. Kaada lattiakaivoon, lavuaariin ja kylpyammeeseen kuumaa vettä.
  7. Tehosta kuuman veden vaikutusta etikalla.
  8. Kokeile tiputella seetrin hajuista öljyä pieninä tippoina toukkien esiintymisalueille.
  9. Hyönteismyrkyt jauheena tai nesteinä tehoavat sokeritoukkiin.
  10. Sokeritoukka-ansa eli liima-ansa on myrkytön vaihtoehto sokeritoukkien torjuntaan.

Sokeritoukka-ansa

Sokeritoukka-ansa eli liima-ansa on sokeritoukkaloukku, mikä on varustettu liimalla. Liimalevyt on helppo asentaa, ja ne kannattaa sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joissa sokeritoukat usein oleskelevat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kodin tuholaiset ongelmana? Lue myös nämä ohjeet