Mökkiremontti tai jopa uusi mökki

Mökki
Mökkiremontti olisi yksi tapa kohentaa kesäasunnon ulkoasua ja käytännöllisyyttä. Vai olisiko jo aika ja mahdollisuus ostaa uusi mökki? Sisustussuunnittelija Anita Koponen neuvoo, mitä mökkiasioissa kannatta ottaa huomioon.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.7.2023

Mökkiremontti tai ainakin sen suunnittelu on monella jo käynnissä täydellä teholla.

Haaveissa on uudistunut vanha mökki tai jopa täysin uusi mökki. Toiset taas miettivät pienempää pintaremonttia, koska tarvetta suuriin muutoksiin ole.

Omien tarpeiden ja mahdollisuuksien huolellinen jäsentely kannattaa.

Huvila ja huussi -ohjelmastakin tuttu sisutussuunnittelija Anita Koponen neuvoo, millaisia asioita mökkiä remontoidessa tai hankkiessa kannattaisi miettiä erityisen tarkasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Vanhassa mökissä on tunnelmaa. Jos mökki toimii ja kaikki on kunnossa, remontin voi siirtää myöhempään ajankohtaan tai tehdä vain pientä pintaremonttia.

Mökkiremontti vanhaan mökkiin – mikä on budjetti?

Kun mökkiremontti tehdään vanhaan mökkiin, tarvitaan hyvä suunnitelma ja ajatus siitä, miten laajaa remonttia tarvitaan.

Siten pystytään tiedostamaan myös kohteen budjetti, jossa tulee huomioida kaiken suunnitellun päälle tulevat yllättävät lisäkulut.

Budjetti onkin yksi tärkeimmistä asioista, joka tulee ottaa huomioon vanhoissa mökkikohteissa.

Yleensä tulee aina yllätyksiä vastaan, kun puretaan, remontoidaan ja rakennetaan. On varauduttava myös budjetin ylityksiin, sillä liian pienellä budjetilla on tehtävä remontin edetessä kompromisseja ja jopa uusia suunnitelmia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Budjettia laatiessa tulee muistaa myös materiaalihankinnat sekä remonttiammattilaisten käyttö, koska ne ovat isoimpia kustannuksia.

Mieti ennen mökkiremontin alkua

 • miten laaja mökkiremontti halutaan
 • miten laaja mökkiremontti pystytään toteuttamaan
 • onko tarve pienelle pintaremontille vai isommalle rempalle
 • kuinka paljon mökkiä käytetään – miten iso remontti on edes järkevä
 • mitä mukavuuksia ja päivityksiä halutaan
 • ketkä käyttävät mökkiä – monta sukupolvea vai yksi tai kaksi ihmistä
 • halutaanko mökki ympärivuotiseen käyttöön
 • mikä on järkevää.
Mökkiremontti voi olla pienikin, kuten ikkunalautojen maalausta.
Vanhassa mökissä riittää aina maalattavaa ja tuunattavaa. Vähän kerrallaan hommat etenevät ilman stressiä.

Mökki talviasuttavaksi?

Monet vanhimmista kesämökeistä ovat lautamökkejä, jotka on tarkoitettu vain kesäkäyttöön. Mikäli ajatuksena onkin pitää mökki vain kesäkäytössä, pienempi remontti riittää.

Usein vanhat kesämökit saattavat olla liian vaatimattomia tai huonokuntoisia nykyajan vaatimustasoon nähden, ja siksi niiden tasoa halutaan nostaa tavoitteena talviasuttavuus. Ymmärrettävästi silloin tarvitaan huomattavan laaja remontti.

Mökkiremontti mahdollistaa

 • enemmän toimintoja
 • nykyaikaisia mukavuuksia
 • enemmän tilaa
 • pohjaratkaisun selkeyttämistä
 • laajennuksia
 • uusi tilasuunnitelma.

Yllä mainitut isot muutokset eivät välttämättä ole kannattavia vanhoihin 1950–60-luvun lautamökkeihin , vaan edullisemmaksi vaihtoehdoksi tulee purkaa vanha kohde ja toteuttaa tilalle uusi valmismökki, mieluiten hirsimökki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toki lautamökkeihinkin voidaan toteuttaa uudistuksia, mutta tulee miettiä, kannattaako se kustannuksien valossa tai onko se ylipäänsä järkevää.

Olisi järkevää tehdä kuntokartoitus, ettei rakenteisiin ole päässyt kosteusvaurioita.

Hirsimökkiin voidaan jo toteuttaa uudistuksia kohti talviasuttavuutta helpoimmin kuin lautamökkiin, sillä hirsi itsessään on eristävä materiaali.

Mökkiremontti toi mökkiin kukkatapetin ja uuden lattian.
Kukkatapetti tuo kesäistä romantiikkaa mökin tunnelmaan ja sopii vaaleaksi hiotun lattian pariksi. Kompakti kamiina sopii tulisijaksi pieneen tupaan.

Vanhaa mökki talviasuttavaksi? Huomio ainakin nämä:

 • rakenteiden kunto – mikäli niissä ilmenee ongelmia kautta linjan, tulee edullisemmaksi rakentaa uusi mökki
 • katon kunto – onko se uusittava
 • vesi ja viemäriverkoston vetämisestä sekä lämmitysjärjestelmän toteuttamisesta syntyy isoja kustannuksia
 • jätevesivelvoitteet
 • lvi- ja sähkötyöt – usein vanhat sähkövedot kannattaa uusia samoin vesiputket.
 • uudet energiataloudelliset ikkunat nostavat kustannuksia mutta sähkölaskuissa siitä on etunsa.
 • eristäminen sekä seiniin että lattiaan
 • rakennusmääräykset ja tarvittavat luvat
 • tontin sallittu neliömäärä, jos haaveilee laajennuksesta.

Pieni mökkiremontti: pinnat uusiksi

Mikäli toiveena on kevyt kesämökin ehostus, kannattaa pohtia, millaisia toimintoja mökkiin vielä kaipaisi ja millaiset seinä-, lattia- ja kattopinnat miellyttäisivät. Muutosta saa aikaisesti edullisestikin, kunhan viitsii hieman kierrellä ja vertailla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Usein mökeillä seinä- ja kattopinnat ovat paneelia, jonka väri on saattanut tummua vuosien varrella. Kun maalaa paneelipinnat, mökkiin syntyy raikas ilme ja koko tupa alkaa näyttää ihan uudelta.

Mökin seinäpintoja voi myös tapetoida.

Lattiapinnat voi maalata tai kuullottaa kauniilla sävyillä. Vaihtamalla vanhat lattiamateriaalit uusiin, esimerkiksi korvaamalla kapeat lankut leveämmillä, syntyy vieläkin suurempi muutos.

Mökkiremontti voi tarkoittaa myös lattioiden uudistamista.
Mökissä voi vaihtaa lattiamateriaalit uusiin ja helppohoitoisiin. (Kuva: K-Rauta)

Takka uuteen uskoon tai seinä alas

Vanha aikansa elänyt liian iso takka saa lähteä ja tilalle voi hankkia pienemmän energiatehokkaan tulisijan, joka pitää tilan lämpimänä ja on kaunis.

Vanhan hyväkuntoisen tiilitakan voi ylitasoittaa eli sävyttää pinnan uuden näköiseksi ja lisätä lasiluukut.

Entä voiko jonkin tilan avata suuremmaksi eli poistaa tilasta seinän ja siten saada vuorovaikutusta sekä avaruutta tilaan?

Valoisuutta lisätään asentamalla ikkuna pimeään kohtaan tai vastaavasti suurentamalla jo olemassa olevia ikkunoita.

Saunan tilalle makuuhuone?

Hyvä vinkki on ottaa vanha sauna mökissä uusiokäyttöön, esimerkiksi toteuttaa siihen keittiö tai makuuhuone. Uuden saunan saa tontille rakentaa vain luvalla, mikä kannattaa varmistaa kunnan rakennusviranomaisilta ennen huonetilojen käyttötavan muutosta.

Terassista saadaan uusi ulko-olohuone lastiuksella, mikä lisää paljon viihtyisyyttä ja oleskelutilaa.

Kannattaa harkita myös julkisivun uudistusta korjaamalla ja maalaamalla. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä heti, vaan oman budjetin ja ajan mukaan.

Entä ovatko säilytystilat kunnossa? Kannattaa miettiä, missä varastoidaan kalastusvälineitä ja muita harrastustarvikkeita. Saisiko säilytystilaa lisää yksinkertaisesti siivoamalla turhat asiat pois.

Sekä tilassa että tyylissä kannattaa tavoitella yhtenäistä linjaa ja välttyä turhilta töiltä sekä kohteeseen sopimattomilta ostoksilta.

Mökkiremontti kaipaa huolellista suunnittelua.
Suunnittelu on yksi mökkiprojektin tärkeimpiä ja myös hauskimpia tehtäviä.

Uuden kesämökin hankinta

Uuden mökin suunnittelu alkaa tontin hankinnasta, sillä tontin koko määrittelee, minkä kokoisen mökin voit tontille rakentaa.

Mikäli vanha mökki puretaan uuden tieltä, tulee olla yhteydessä rakennusvirastoon ja tarkentaa rakennusoikeuden sallima lopullinen neliömäärä. Neliömäärä vaikuttaa luonnollisesti myös lopulliseen budjettiin.

Ilmansuunnat ovat tärkeitä, eikä mökkiä kannata sijoitella tontille ilman tarkkaan harkintaa.

Onko toiveissa aurinkoinen paikka aamukahville vai ehkä saunaterassi, jossa nautitaan ilta-auringosta?

Nykyään mökille halutaan samat mukavuudet kuin kotiinkin. Voi olla, että kakkosasunnosta tehdään vieläkin paremmin varusteltu luksuspaikka kuin mitä koti on.

Uuden mökin hankinta on myös sijoitus tulevaisuuteen, koska sitä ei tarvitse remppailla pitkään aikaan. Oikein suunniteltu, toiminnallinen, omannäköinen ja omantyylinen mökki on satsaus elämänlaatuun ja kestää sukupolvelta toiselle.

Pohdi mökissäsi esimerkiksi

 • ketkä mökkiä käyttävät
 • kuinka monta makuuhuonetta tarvitaan
 • avokeittiö vai erillinen kyökki
 • iso avoin oleskelutila vai monta erillistä tilaa
 • rantasauna vai sisäsauna
 • moderni vai perinteinen
 • isot vai pienet ikkunat
 • yksi- vai kaksikerroksinen?

Mökkiremontti tai uuden hankinta edessä: tee suunnitelmat ja muista lupakäsittely

Suunnitelma, jollainen pitää aina olla, voi olla arkkitehdin laatima tai talotehtaiden valmismökkisuunnitelma. On hyvä kilpailuttaa eri vaihtoehtoja budjetinkin takia mutta myös haastaa omaa makua ja valintoja.

Suunnittelussa ei pidä hätiköidä. Aikaa tulee varata myös lupakäsittelyyn, jossa voi kulua tovi etenkin suosituissa mökkikunnissa.

Myös vastaavamestari ja rakennusporukka tulee varata jo hyvissä ajoin – oli kyse siten uudesta rakennuksesta tai laajemmasta remontista.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on tietysti, mikä on budjetti?

Rahaa menee mökkiin, sen pystytykseen, rakentamiseen, pintamateriaalihankintoihin, sisustamiseen, valaistuksen suunnitteluun ja niin edelleen.

Budjetin tulee riittää myös maarakennustöihin, salaojituksiin, lvi-sähköurakoihin, lämmöneristyksiin, lämmitysjärjestelmään, jätevesivelvoitteisiin, mahdollisiin muurausurakoihin, kattotöihin ja pihanviimeistelyyn materiaaleineen.

Lue lisää kodin sisutuksesta ja remonteista