Anita uudistaa – Saunamökki sulautuu saaristoon

Mökki
Sykähdyttävä saaristomaisema ohjaa saunamökin suunnittelua, koska meren, kallioiden, metsän ja rantakaislojen pitää näkyä sisälle.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Tummanharmaa saunamökki sointuu kangasmetsän sävyihin. Terassin lasit voi pitää auki tai sulkea.

Merelliset maisemat ovat länsisuomalaisessa saaressa mitä upeimmat, eikä niihin kyllästy koskaan. Saaristo tarjoaa kauniin taulun, joka muuntuu vuodenaikojen ja säiden mukaan.

Perhe osti kiinteistön, jossa päämökki oli jo valmiina. Tontille haluttiin lisäksi rakentaa erillinen sauna, jonka lauteilta voisi ihailla tätä aivan erityistä merinäkymää. Niinpä saunamökin paikka valittiin maiseman ja myös tontin maaston sekä ilmansuuntien ehdoilla.

Sauna haluttiin lähelle päämökkiä, jotta rakennuksien välille syntyisi luonteva yhteys. Lisäksi rakennusmääräykset sanelivat etäisyyden rantaan ja toiseen rakennukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunamökin julkisivu sävytettiin tummanharmaaksi, jotta se sopisi täydellisesti ympäröivään miljööseen ja päämökin värimaailmaan.

Saarikohteissa rakennukset joutuvat alttiiksi jatkuvalle tuulen ja veden rasitukselle, joten rakentamisessa on tärkeä valita kestäviä, kunnollisia materiaaleja.

↑ Saunatuvan seinät ja lattiat ovat saaristolaishengen mukaisesti vaaleat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaaleaa pintaa

Saunamökkiin tuli puulämmitteinen sauna, etu- ja takaterassi, lasitettu väliterassi sekä pukeutumistila, joka on tarvittaessa myös oivallinen vierashuone.

Perhe toivoi saunamökin sisustukseen vaalean sävyjä ja saaristolaistyyliä sekä paljon suurta ikkunapintaa. Isot terassit halutiin sellaisiksi, että maisemat avautuvat saman tien silmien eteen – saunojan mieli lepää meren äärellä.

Saunatuvan seinät tehtiin valkoisesta paneelista ja lattia lankkumaisesta parketista, joka on kestävä ja ajaton materiaali. Pintamateriaaliksi valittiin puuta, joka on hyvä kontrasti isoille ikkunoille.

Pukuhuone-vierastila, eli saunatupa, on lämminhenkinen oleskelutila, jossa ihanat hetket saunan jälkeen sujuvat rentoutuen. Tupaan valittiin puusävytteiset ja vain välttämättömimmät kalusteet, jotta tila pysyy avarana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Liukuovien takana odottaa terassi merimaisemalla.

↑ Laituri ja meri näkyvät saunan lauteilta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tupa jatkuu terassille

Lasiliukuovet voi avata terassille, joten saunamökki jatkuu varsinaisen tuvan ulkopuolella.

Suljettuna lasiovet ovat kuin ikkunat, jotka tuovat tupaan tilan tuntua ja päästävät vuodenaikojen väriloiston sisälle. Ikkunoiden eteen asennettiin pimennysverhot mahdollisia yöpyjiä ajatellen.

Terassi saunan ja puku-vierashuoneen välillä lasitettiin, jotta se suojaa tuulelta mutta ei estä näkymää merelle. Tilaan rakennettiin myös takka, joka verhoiltiin tummalla kivellä samoin kuin hormi. Lasitetusta terassista muodostui ulko-olohuone, jossa kolme elementtiä, eli vesi, tuli ja ilma, kohtaavat.

Etuterassi avautuu merelle päin, jonne voi ajoittain tuulla kovaakin. Siksi myös saunamökin taakse rakennettiin terassi. Saunaan ei haluttu suihkua sisälle, vaan ulkosuihku saunan viereen. Se ja pieni tiskipaikka tehtiin suojaiselle takaterassille.

↑ Saunan kiuas lämpiää puulla.

↑ Lasitetulla terassilla voi nauttia takkatulen loimusta.

↑ Etuterassilta avautuu upea näkymä merelle.

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi tvohjelmista Huvila & Huussi sekä Inno. www.ak-design.fi

Teksti ja kuvat: Anita Koponen