Pienen budjetin remontti – pikkurahalla uudistuksia

Sisustus
Pienen budjetin remontti voi olla maalaamista tai tapetoimista, mutta myös valaisimen tai sohvatyynyn uusimista. Kaipaisiko sinun kotisi uutta ilmettä? Sisustussuunnittelija Anita Koponen neuvoo, miten saat kodistasi kuin uuden pikkurahalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.11.2023

Pienen budjetin remontti ei tyhjennä säästöjä, mutta voi muuttaa kodin ilmeen täysin. Aina ei tarvitse maksaa tuhansia euroja kotia uudistaessaan.

Etsi itsestäsi rohkeutta ja toteuta omaa näkemystäsi. Pienillä kätevillä vinkeillä syntyy persoonallinen koti – eikä rahaa kulu paljon. Toteuta itsesi näköinen pienen budjetin remontti televisiota tutun sisustussuunnittelijan, Anita Koposen vinkeillä!

Pienen budjetin remontti alkaa tapettien poistamisella.
Tapetin vaihtaminen uuteen ja moderniin vaikuttaa valtavasti huoneen ilmeeseen. Tapetointi on mukavaa puuhaa etenkin kaverin kanssa.

1) Pienen budjetin remontti alkaa: järjestä

Järjestä koti eli siivoa kaikki tarpeeton pois – tilan avaruus on luksusta! Ehkä et koe, että siivoaminen on pienen budjetin remontti, mutta ainakin se on hyvä alku kodin uudistukselle.

Mieti tuntuuko jokin huone ahtaalta tilaa vievien huonekalujen takia. Vaihda huonekalujen paikkaa tai poista liian massiiviset huonekalut.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Järjestä esineet ja tavarat oikeille paikoilleen. Vältä ahtamasta huoneita liian täyteen tavaraa.

2) Selkeytä tyyli – vähemmän on enemmän

Mikäli koti on täynnä eri aikakausien huonekaluja ja tuotteita, syntyy helposti sekava vaikutelma.

Valitse itsellesi ne mieluisimmat aarteet, jotka haluat säilyttää, ja kokoa sisustus sen mukaisesti niin, että kokonaisuus on hallittu ja eheä.

Yksi pienen budjetin remontti on maalaaminen. Seinämaali on aina edullinen vaihtoehto, joka taatusti tuo uutta ilmettä kotiin.
Seinien maalaaminen kirkastaa huoneen, eikä maksa paljon. Aikaa maalaamiseen toki kuluu, mutta lopputulos palkitsee varmasti.

3) Maalaa seinät ja katto

Maalaaminen on tyypillinen urakka, kun tehdään pienen budjetin remontti. Seinämaali on aina edullinen vaihtoehto ja taatusti tuo uutta ilmettä kotiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valitse mieleinen sävy tilaan ja ajattele aina kokonaisuutta, eli sitä, miten kyseinen sävy sopii yhteen huonekalujen ja tekstiilien kanssa.

Seiniä maalatessa tulee kiinnittää huomio myös kattoon: pitäisikö sekin maalata? Entä onko jalka- ja ovilistojen pakko olla valkoiset vai voisiko uusi sävy olla parempi?

4) Maalaa sisäovet ja huonekalut

Sisäovien tyypillinen sävy on usein valkoinen, mutta maalaamalla ne mieleiseksi sävyksi ilme muuttuu kovasti. Koko sisustus muuttuu täysin uudenlaiseksi. Rohkea maalaa sisäovet modernisti mustaksi tai tummanharmaaksi.

Väripilkkujakin voi olla, kuten pinkki tai keltainen ovi. Lue sisäovien maalaamisesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös huonekalujen ilmettä voi helposti muuttaa maalaamalla ne. Etenkin puisia huonekaluja, kuten pöydät, tuolit, hyllyt ja muut esineet piristyvät maalaamalla. Saat helposti uudenveroiset mööpelit kotiisi ilahduttamaan pitkäksi aikaa.

Taulun puiset kehykset muuttuvat täysin raikkaalla maalilla. Ruokapöydän tai lipaston ylle voi asentaa lasin, joka maalataan eri sävyllä kuin itse huonekalu on – pienet kontrastit luovat mielenkiintoisen tilan.

5) Tapetoi iloa elämään

Tapetoimalla tilaan saadaan uutta ulottuvuutta – joko modernia tai rustiikkista pintaa. Jopa vanhat huonekalut ovat kuin uusia tapetoidussa tilassa. Tapeteissa on nykyään upeita sävyjä, teemoja ja kuoseja, kuten vanhaa kulunutta seinäpintaa, tehdasmaista tiilipintaa tai jopa maalatun tyylistä tapettia.

On paljon ihastuttavia värikkäitä luontoaiheita, kuten eläimiä ja kukkia. Tapetti sopii tehosteseinäksi esimerkiksi makuuhuoneessa sängyn päätyyn tai mihin tahansa huoneeseen, johon tarvitaan jotain iloa ja eloa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Pienen budjetin remontti voi olla vaikka tapetointi ja uudet tyynyt.
Musta sohva muuttui kuin uudeksi, kun sen taakse tapetointiin tehosteseinä ja kokonaisuutta täydennettiin heleänvärisillä tyynyillä.

6) Pienen budjetin remontti keittiöön

Entä miten keittiössä toteutetaan pienen budjetin remontti?

Ainakin keittiön välitilan laatat voi maalata tai vaihtaa uusiin. Välitilaan voi myös asentaa välitilalevyn, joita saa eri värisinä ja erilaisilla kuvilla, jopa omalla kuvalla omasta mielimaisemasta.

Mikäli keittiönkaapin ovet ovat puuta, ne voi itsekin maalata, mikä uudistaa keittiö täysin.

Myös vetimet oviin ja laatikoihin kannattaa vaihtaa. Säästöä tulee valtavasti verrattuna siihen, että ostaisi uudet ovet.

Mikäli ovet ovat muuta materiaalia kuin puuta, ne on hyvä maalauttaa ammattilaisella.

Jos vanhassa keittiössä on tarpeeksi tilaa, voit itse tehdä saarekkeen tai tason esimerkiksi vanhasta lipastosta tai pöydästä, johon asennat uuden pöytälevyn ja tuot jakkarat ympärille.

Tee rimaseinä pikkurahalla.
Rimaseinä sopii myös sängyn päätyyn.

7) Rima tekee ihmeitä

Trendikkyyttä saa kotiin esimerkiksi päällystämällä seinät rimalla. Niillä voi toteuttaa myös tilanjakajan tai portaiden kaiteet. Rimalla voi päällystää huonekaluja ja kaapin ovia.

Rimaseinä makuuhuoneen sängynpäädyssä on kaunis yksityiskohta, ja rimoitus kylpyhuoneen seinässä loihtii upeaa skandinaavista ilmettä.

8) Vaihda tekstiilit

Tekstiilejä kannattaa ajoittain vaihtaa tuomaan uutta ilmettä kotiin. Miltä näyttäisivät aivan uudenväriset ja -kuosiset koristetyynyt, huovat, viltit ja matot? Niiden vaihtaminen on helppoa.

Vanha sohvakin näyttää kutsuvalta, kun vanhojen tilalle vaihdetaan pirteänvärisiä tyynyjä ja torkkupeittoja.

Verhoilla luodaan kaunis yhtenäinen loppusilaus. Kannattaa miettiä, haluaako paksut vai ohuet sivuverhot vai esimerkiksi paneeliverhot.

Aina ei edes tarvita verhoja, koska ilman niitä luonnonvalo taittuu hienosti sisätilaan ja avartaa tilaa.

Valaisun järjestäminen keittiöön on pienen budjetin remontti.
Upea luonnonvalo pääsee ruokailutilaan avoimista ikkunoista. Kun ilta hämärtää, kauniit valaisimet laitetaan päälle.

9) Valaise koti kunnolla

Riittävässä valossa sisustuksen värit tulevat esille aivan eri tavalla kuin hämärässä tilassa.

Valaistus on yksi tärkeimmistä asioista kodin sisustuksessa.

Yksi ainoa keskellä kattoa oleva kattovalaisin ei riitä tuottamaan tarpeeksi valoa, vaan kodin tunnelma latistuu ja nurkat jäävät pimeiksi.

Pöytä- ja jalkavalaisimilla saadaan eri tyylistä tunnelmavaloa, varsinkin syksyisin. Valaisimia lisäämällä tai vaihtamalla koko koti saa uutta eloa ja voimaa.

Kukkaryhmän tekeminen on myös tavallaan pienen budjetin remontti tai ainakin kiva tuunaus.
Pienemmistä kasveista voi vaikka tehdä hauskoja kasviryhmiä.

10) Viherkasvit virkistävät

Viherkasvit luovat kotiin viihtyisyyttä ja vehreyttä. Ne tuottavat kodissa iloa kuin huomaamatta.

Muutama korkeampi kasvi toimii katseenvangitsijana ja jopa tilanjakajana. Mikäli lattiapinta-alaa on vähän, kasveja voi sijoittaa amppeleihin ja seinätelineisiin.

Lue lisää kodin sisutuksesta ja remonteista