MAINOS

Pientaloasujan asialla – paljun lämmittäminen: Kylpytynnyri lämpimäksi

MökkiPiha

Monet paljut lämpiävät perinteisesti puulla, mutta kylpyveden saa lämmitettyä myös ilman savua ja puulämmittämisen vaivaa. Mitä kylpyveden lämmittä­minen maksaa, ja kuinka nopeasti paljun saa kylpykuntoon?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mökkiolosuhteissa puulämmitteiset kylpytynnyrit ovat suo­sittuja, koska ekologinen puulämmittäminen ei vaadi säh­köä tai kaasupullojen kuljettelua. Paljun puulla lämmittämisessä on myös oma tunnelmansa, josta kaikki eivät halua luopua.

Paljun lämmittäminen

Jos halkojen hakkaaminen tuntuu liian työläältä tai tiiviisti rakennetulla asuinalueella puulämmitystä on rajoitettu, paljun lämmitys hoituu myös vaihtoehtona sähkön, kaasun tai dieselin avulla. Markkinoilla on myös näiden yhdistelmiä, esimer­kiksi puu­- ja kaasukamiinan voi yhdistää sähkölämmityk­seen. Katso seuraavan taulukosta, kuinka kauan noin 1 200-­litraisen paljun lämmittämiseen kului aikaa ja mitä lämmittäminen maksoi alkukeväästä 2018.

Mitä isompi kylpytynnyri, sitä kauemmin paljun lämmit­täminen kestää. Paljuveden lämmittämiseen kuluva aika riippuu myös veden alkulämpötilasta, lämmönlähteen todellisesta tehosta ja lämmitystavasta. Puulla lämmitet­täessä aikaan vaikuttaa puutavaran laatu, esimerkiksi kos­tea puu pidentää lämmitysaikaa huomattavasti. Yleissääntö­nä voidaan pitää, että 1 000-­litraisen paljun saa lämmitettyä puulla viisiasteisesta hanavedestä kylpyvalmiiksi noin kolmessa tunnissa. Koivuklapia kuluu silloin noin 20 kiloa.

Puulämmittämistä pidetään edullisena, jos polttopuuta on omasta takaa ja puiden pilkkomiseen käytettyä työaikaa ei lasketa. Monen vaakakupissa saattaa painaa enemmän lämmittämisen vaivattomuus kuin hinta – erityisesti jos kylpytynnyriä käytetään usein.

Lämmitys-tapa Lämmitin (nimellisteho) Paljun koko Lämmitysaika +5°C -> +38°C Lämmittimen hinta Lämmitys-kustannukset
sähkö PPE2 Electronic LCD -lämmitin (12 kW) 1 150 l 4h 15min 675 € n. 6,50 €
kaasu SpaDealersin kaasukamiina (24 kW) 1 200 l 2h 30min 590 € n.8 €
biodiesel Rexener PR 200 -lämmitin (20 kW) 1 200 l alle 2h 1 990 € n.3 €

↑ Taulukosta näkee, kuinka kauan n. 1 200-litraisen paljun lämmittämiseen kuluu aikaa ja rahaa.

Paljun lämmittäminen

↑ Biodiesel

1 200 litran kylpytynnyri lämmitettiin 5-asteisesta vedestä 38-asteiseksi alle kahdessa tunnissa (sis. täyttöajan). Biodieselillä, polttoöljyllä tai dieselillä toimiva Rexener PR200 -lämmittimen polttoaineen kulutus oli n. 2 l/h ja lämmityskustannukset n. 3 €. Lämmittimellä lämpiävät paljujen lisäksi jopa 50 000-litraiset uima-altaat. Termostaattiohjauksen ansiosta lämpötilaa voidaan säätää 5–45 asteeseen. Rexener PR200 -lämmitin 1 990 €

www.rexnordic.com

Kaasu

Kaasun hinta voi vaihdella melkoisesti, mutta sen kilohinta kesä- aikaan on parisen euroa. SpaDealersin 24 kW -tehoisen kaasuka- miinan kaasunkulutus on 1,6 kg/h. 1 200 litran lämmittämiseen 5-asteisesta vedestä 37-asteiseen kului 2,5 tuntia. Kaasunkulutus oli n. 4 kg ja kulut 8 €. Kuvassa on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu malli, jossa kaasukamiina on yhdistetty sähkölämmi- tykseen. Kaasukamiina (24 kW) 590 €

www.spadealers.fi

Paljun lämmittäminen

Sähkö

1 150-litraisen paljun lämpenemiseen 5-astei- sesta vesijohtovedestä 38 asteeseen kului 4 h 15 min. Sähkönkulutus oli 51 kWh eli nykyhinnoilla n. 6,50 €. PPE2 Electronic LCD -lämmittimellä voidaan lämmittää myös suihkuvesi, ja lämpö- tilaa pystytään säätämään asteen tarkkuudella LCD-näyttöä käyttäen. PPE2 Electronic LCD -lämmitin 675 €

www.huipputuotteet.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kamiina kamiinat kylpytynnyri kylpytynnyrit palju paljun lämmittimet paljun lämmittäminen paljut


Lisää samasta aiheesta