Pientaloasujan asialla – paljun lämmittäminen: Kylpytynnyri lämpimäksi

Mökki Piha
Pientaloasujan asialla – paljun lämmittäminen: Kylpytynnyri lämpimäksi
Monet paljut lämpiävät perinteisesti puulla, mutta kylpyveden saa lämmitettyä myös ilman savua ja puulämmittämisen vaivaa. Mitä kylpyveden lämmittä­minen maksaa, ja kuinka nopeasti paljun saa kylpykuntoon?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mökkiolosuhteissa puulämmitteiset kylpytynnyrit ovat suo­sittuja, koska ekologinen puulämmittäminen ei vaadi säh­köä tai kaasupullojen kuljettelua. Paljun puulla lämmittämisessä on myös oma tunnelmansa, josta kaikki eivät halua luopua.

Paljun lämmittäminen

Jos halkojen hakkaaminen tuntuu liian työläältä tai tiiviisti rakennetulla asuinalueella puulämmitystä on rajoitettu, paljun lämmitys hoituu myös vaihtoehtona sähkön, kaasun tai dieselin avulla. Markkinoilla on myös näiden yhdistelmiä, esimer­kiksi puu­- ja kaasukamiinan voi yhdistää sähkölämmityk­seen. Katso seuraavan taulukosta, kuinka kauan noin 1 200-­litraisen paljun lämmittämiseen kului aikaa ja mitä lämmittäminen maksoi alkukeväästä 2018.

Mitä isompi kylpytynnyri, sitä kauemmin paljun lämmit­täminen kestää. Paljuveden lämmittämiseen kuluva aika riippuu myös veden alkulämpötilasta, lämmönlähteen todellisesta tehosta ja lämmitystavasta. Puulla lämmitet­täessä aikaan vaikuttaa puutavaran laatu, esimerkiksi kos­tea puu pidentää lämmitysaikaa huomattavasti. Yleissääntö­nä voidaan pitää, että 1 000-­litraisen paljun saa lämmitettyä puulla viisiasteisesta hanavedestä kylpyvalmiiksi noin kolmessa tunnissa. Koivuklapia kuluu silloin noin 20 kiloa.

Puulämmittämistä pidetään edullisena, jos polttopuuta on omasta takaa ja puiden pilkkomiseen käytettyä työaikaa ei lasketa. Monen vaakakupissa saattaa painaa enemmän lämmittämisen vaivattomuus kuin hinta – erityisesti jos kylpytynnyriä käytetään usein.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lämmitys-tapaLämmitin (nimellisteho)Paljun kokoLämmitysaika +5°C -> +38°CLämmittimen hintaLämmitys-kustannukset
sähköPPE2 Electronic LCD -lämmitin (12 kW)1 150 l4h 15min675 €n. 6,50 €
kaasuSpaDealersin kaasukamiina (24 kW)1 200 l2h 30min590 €n.8 €
biodieselRexener PR 200 -lämmitin (20 kW)1 200 lalle 2h1 990 €n.3 €

↑ Taulukosta näkee, kuinka kauan n. 1 200-litraisen paljun lämmittämiseen kuluu aikaa ja rahaa.

Paljun lämmittäminen

↑ Biodiesel

1 200 litran kylpytynnyri lämmitettiin 5-asteisesta vedestä 38-asteiseksi alle kahdessa tunnissa (sis. täyttöajan). Biodieselillä, polttoöljyllä tai dieselillä toimiva Rexener PR200 -lämmittimen polttoaineen kulutus oli n. 2 l/h ja lämmityskustannukset n. 3 €. Lämmittimellä lämpiävät paljujen lisäksi jopa 50 000-litraiset uima-altaat. Termostaattiohjauksen ansiosta lämpötilaa voidaan säätää 5–45 asteeseen. Rexener PR200 -lämmitin 1 990 €

www.rexnordic.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaasu

Kaasun hinta voi vaihdella melkoisesti, mutta sen kilohinta kesä- aikaan on parisen euroa. SpaDealersin 24 kW -tehoisen kaasuka- miinan kaasunkulutus on 1,6 kg/h. 1 200 litran lämmittämiseen 5-asteisesta vedestä 37-asteiseen kului 2,5 tuntia. Kaasunkulutus oli n. 4 kg ja kulut 8 €. Kuvassa on ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu malli, jossa kaasukamiina on yhdistetty sähkölämmi- tykseen. Kaasukamiina (24 kW) 590 €

www.spadealers.fi

Paljun lämmittäminen

Sähkö

1 150-litraisen paljun lämpenemiseen 5-astei- sesta vesijohtovedestä 38 asteeseen kului 4 h 15 min. Sähkönkulutus oli 51 kWh eli nykyhinnoilla n. 6,50 €. PPE2 Electronic LCD -lämmittimellä voidaan lämmittää myös suihkuvesi, ja lämpö- tilaa pystytään säätämään asteen tarkkuudella LCD-näyttöä käyttäen. PPE2 Electronic LCD -lämmitin 675 €

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.huipputuotteet.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU