Bouillabaisse on maukas kala-äyriäiskeitto

28.3.2023
Bouillabaisse kuudelle
- 600 g turskanseläkettä tai muuta vaaleaa kalaa, kuten kuhaa tai ahventa
- 400 g lohta
- merisuolaa
- 1,5 dl neitsytoliiviöljyä
- 50 g voita
- 1–2 sipulia
- 1 prk (400 g) säilyketomaatteja
- 3,5 dl kuivaa valkoviiniä
- kourallinen lehtipersiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 dl kalalientä (tai vettä ja kalafondia)
- 3 dl kanalientä (tai vettä ja kanafondia)
- 3 dl kuohukermaa
- 1 sitruunan mehu
- 2 laakerinlehteä
- 0,5–1 tl suolaa
- 0,5 g sahramia
- 400–500 g sinisimpukoita
- 500 g tuoreita tai pakastettuja katkarapuja
- 750 g kypsiä pariisinperunoita
- ripaus mustapippuria
- sitruunalohkoja ja lehtipersiljaa koristeluun
- Suolaa kalat ja siirrä sivuun odottamaan. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa kattilassa. Kuullota silputtua sipulia kattilassa hetki, lisää säilyketomaatit, valkoviini, lehtipersilja ja murskattu valkosipuli. Keitä kasaan 15–20 min.
- Lisää joukkoon kala- ja kanaliemi, kerma, sitruunamehu ja laakerinlehdet. Anna tekeytyä hetki.
- Leikkaa kalat suuriksi paloiksi. Lisää kattilaan sahrami, kypsät perunat, kalapalat, sinisimpukat ja katkaravut. Kypsennä hetki miedolla lämmöllä – kalat ja äyriäiset kypsyvät nopeasti.
- Mausta mustapippurilla. Koristele sitruunalohkoilla ja lehtipersiljalla.
Vinkki! Pakastesimpukat ja -katkaravut kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin, noin päivää ennen ruoan valmistusta.
Kuva: Maru Lemmetty