Pientalon herkkusuut – bouillabaisse

Keittiö

Tomaattipohjainen bouillabaisse eli kala-äyriäiskeitto on kotoisin Etelä-Ranskasta. Herkkusuiden bouillabaisse syntyy kahdesta eri kalasta ja äyriäisistä, ja sen salaisuus piilee sahramisssa.

Herkkusuiden bouillabaisse

6 annosta

  • 600 g turskanseläkettä tai muuta vaaleaa kalaa, kuten kuhaa tai ahventa
  • 400 g lohta
  • merisuolaa
  • 1,5 dl neitsytoliiviöljyä
  • 50 g voita
  • 1–2 sipulia
  • 1 prk (400 g) säilyketomaatteja
  • 3,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • kourallinen lehtipersiljaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl kalalientä (tai vettä ja kalafondia)
  • 3 dl kanalientä (tai vettä ja kanafondia)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 laakerinlehteä
  • 0,5–1 tl suolaa
  • 0,5 g sahramia
  • 400–500 g sinisimpukoita
  • 500 g tuoreita tai pakastettuja katkarapuja
  • n. 750 g kypsiä pariisinperunoita
  • ripaus mustapippuria
  • sitruunalohkoja ja lehtipersiljaa koristeluun
  1. Suolaa kalat ja siirrä sivuun odottamaan. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa kattilassa. Kuullota silputtua sipulia kattilassa hetki, lisää säilyketomaatit, valkoviini, lehtipersilja ja murskattu valkosipuli. Keitä kasaan 15–20 min.
  2. Lisää joukkoon kala- ja kanaliemi, kerma, sitruunamehu ja laakerinlehdet. Anna tekeytyä hetki.
  3. Leikkaa kalat suuriksi paloiksi. Lisää kattilaan sahrami, kypsät perunat, kalapalat, sinisimpukat ja katkaravut. Kypsennä hetki miedolla lämmöllä – kalat ja äyriäiset kypsyvät nopeasti. 

  4. Mausta mustapippurilla. Koristele sitruunalohkoilla ja lehtipersiljalla.

Vinkki! Pakastesimpukat ja -katkaravut kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin (n. 1 vrk). 

Kuva: Maru Lemmetty


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Pientalon herkkusuut pääruoka resepti

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: