Pientalotohtori – Miten putkivuotoihin voi varautua?

Talo
PP0515_Pientalotohtori-6
Tunnistamalla vesivahingon riskit voit ennaltaehkäistä putkivuotoja ja muita vuotovahinkoja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

 Varaajan alustan alla on lattiakaivo, johon ylivuotovedet on johdettu.

Uudisrakentamisessa putkivuotoihin tulee varautua mm. siten, että rakenteisiin asennettavat putket asennetaan suojaputkiin ja esim. jakotukit ja lämminvesivaraajat sijoitetaan vedeneristettyihin tiloihin. Suomen rakentamismääräyskokoelman (RakMK), osassa C2 (Kosteus, määräykset ja ohjeet, 1998) sanotaan:

Vesijohdot tulisi sijoittaa näkyville tai koteloon, josta vuodon sattuessa vesi ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin vaan ohjataan sopivaan kohtaan vuodon havaitsemiseksi. Putket tulee olla helposti tarkastettavissa ja korjattavissa. Jos tilassa ei ole lattiakaivoa, sijoitetaan vesijohtoverkostoon kytketyn laitteen alle vesitiivis, viemäriin johtavalla ylijuoksuputkella varustettu kaukalo tai laitteenalusta tehdään vesitiiviiksi niin, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita.

Vesitiivis alusta nostetaan seinälle niin, että mahdollinen vuotovesi ei pääse rakenteisiin lattian ja seinän liitoksen kautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisäksi vesi- ja viemärilaitteistosta on määräyksiä ja ohjeita Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa D1, Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot.

Vanhojen kohteiden remonttien yhteydessä em. määräyksiä ja ohjeita on syytä pyrkiä noudattamaan. Tärkein asia vanhoissa kohteissa on uusia ikääntyneet putket ennen kuin ne alkavat vuotaa.

Itse kohteen käytön aikana putkiliitoksia ja vettä käyttäviä kodinkoneita on hyvä tarkkailla. Pesukoneiden poistoletkut kannattaa vaihtaa ennen kuin ne alkavat vuotaa. Astianpesukoneen alla kannattaa käyttää suojakaukaloa, jotta mahdollinen koneen takana tapahtuva vuoto tulee esille ennen kuin vesi pääsee rakenteisiin.

Tyypillinen vuotovahinko on myös lämminvesivaraaja. Varaajan alustaan kannattaa kurkistaa viikkosiivousten yhteydessä. Myös vesimittaria kannattaa tarkkailla: mikäli mittari pyörii tai liikkuu, vaikka kulutusta ei ole, on se todennäköisesti merkki putkivuodosta. Lämmitysjärjestelmän putkissa oleva vuoto paljastuu yleensä lisääntyneenä vedenlisäämis- tai ilmaamistarpeena. Viemärivuodoissa selkeä aistinvaraisesti havaittava viite vuodosta voi olla viemärin haju.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5 tyypillistä pientalon vuotoriskiä:

  • astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen ikääntyneet poistoletkut
  • putkien teknisen käyttöiän päättyminen
  • ikääntynyt lämminvesivaraaja
  • omatoimiset putkiasennukset
  • viemäriputkien vuodot

Älä tee näin!

  • Älä asenna vettä käyttäviä kodinkoneita kuiviin tiloihin!
  • Älä asenna putkia rakenteiden sisään ilman suojaputkia!
  • Älä tee putkitöitä itse!

Teksti ja kuvat: Matti Kaijomaa