Astianpesukone vuotaa? Torju kallis vesivahinko ajoissa

Keittiö
Astianpesukone vuotaa? Tarkista astianpesukoneen putkiliitokset ja tiivisteet säännöllisesti ja ehkäise kallis vesivahinko.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.2.2024

Astianpesukoneen vuotovahinko on yleisin kotien vesivahinkojen syy, josta syntyy yleensä tuntuvia korjauskustannuksia. Keittiöissä ei ole lattiakaivoja, joihin vuotovesi valuisi vesivahingon sattuessa.

Astianpesukonevuodoista aiheutuu vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan keskimäärin noin 5 000 euron kustannukset, mutta pahimmillaan keittiössä sattuvan vesivahingon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Jos astianpesukone vuotaa, eikä vuotoa huomata ajoissa, rakenteita joudutaan tyypillisesti purkamaan ja kuivaamaan, jolloin keittiö on käytännössä poissa käytöstä.

Ehkäise astianpesukoneen vuotovahinko ajoissa: vuotokaukalo koneen alle ja riittävästi tilaa letkuille

Astianpesukoneen alle asennettava muutaman kymmenen euron hintainen vuotokaukalo kuljettaa koneen alle vuotaneen veden astianpesukoneen etupuolelle, jolloin vuodon voi huomata nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Astianpesukone vuotaa: näin etsit vian syyn

Kun astianpesukoneen vuodon lähdettä etsitään, ensimmäisenä kannattaa tarkistaa astianpesukoneen luukku. Vuosien mekaaninen liike on voinut löysätä pesukoneen luukun saranoita tai saada ne vinoon.

Tarkista myös astianpesukoneen luukun tiivisteet vaurioiden ja halkeamien varalta, sillä ne voivat olla vesivuodon aiheuttajia. Jos tiiviste on irronnut tai murtunut, se on korjattava tai vaihdettava kokonaan.

Ovatko tiivisteet kunnossa?

Yleisin vuotokohta on astianpesukoneen moottorin ja pumpun ympärillä oleva tiiviste. Jos mitään muuta vuodon lähdettä ei ole havaittavissa, on perusteltua olettaa, että se on ongelman aiheuttaja.

Näitä osia on vaikeampi itse käsitellä, joten ne vaativat ammattilaisen huoltoa. Jos epäilet ongelman johtuvan tästä, ota yhteys valtuutettuun huoltoliikkeeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkista, ovatko astianpesukoneen vesiliitännät löystyneet

Jos huomaat, että vettä valuu astianpesukoneen takaa tai pesualtaan alta, vuodon syynä voivat olla löystyneet putkiliitokset. Tarkista poistoputki, vesiletku ja venttiilit ja varmista, että ne ovat kunnolla kiinni. Jos näin ei ole, kiristä liitännät asianmukaisilla välineillä.

Astianpesukoneen vuodon syy kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Tarkista säännöllisesti astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen kunto

Astianpesukonevuotojen syy on useimmiten tulo- tai poistoletkun rikkoutuminen. Siksi keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä.

Monissa keittiöissä allaskaapissa sijaitsevaa jätevaunua ei ole hyvä paiskoa päin putkistoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Täydessä allaskaapissa pesukoneen letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaara, että liitokset löystyvät ja tuloksena on poistoletkun rikkoutuminen tai liitoksista alkava vuoto. Tarkasta säännöllisesti, että letkut pysyvät suorassa eikä niihin kohdistu ulkopuolista painetta, Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen ohjeistaa.

Näin ehkäiset astianpesukoneen aiheuttamat vesivahingot

  • Anna ammattilaisen asentaa astianpesukoneesi. Kotivakuutus ei korvaa itse asennetun astianpesukoneen aiheuttamia vahinkoja.
  • Asenna vuotokaukalo astianpesukoneen alle.
  • Hanki allaskaappiin vesivuotovahti.
  • Käytä astianpesukonetta vain kotona ollessasi.
  • Pidä vesihana suljettuna, kun astianpesukone ei ole käynnissä.
  • Älä ahda allaskaappia täyteen, sillä tavarat ja roskat voivat painaa tai taittaa kaapissa olevia pesukoneen letkuja. Tarkasta ajoittain, että tavarat tai roskat eivät purista letkuja.
  • Allaskaapissa olevien liitosten tiiviys on helppo tarkistaa talouspaperilla. Pyyhkäise pesuohjelman päätyttyä liitoksia talouspaperilla. Jos paperi kostuu, on liitoksessa vuoto, joka kannattaa korjata heti.

Astianpesukone vuotaa? Selvitä vuodon aiheuttaja ja ehkäise vesivahinko.

Jos astianpesukone vuotaa, eikä vuotoa huomata ajoissa, rakenteita joudutaan yleensä purkamaan ja kuivaamaan, jolloin keittiö on poissa käytöstä.

Astianpesukoneen vuoto taloyhtiössä, kuka maksaa pinnoitteet?

Astianpesukoneiden vuotojen aiheuttamien korjausten kustannusten jakautuminen taloyhtiön ja osakkaiden kesken on tyypillinen riitojen aiheuttaja taloyhtiöissä. Lähtökohtaisesti kustannusvastuu jakautuu siten, että huoneistossa, jossa vuoto tapahtui, taloyhtiö huolehtii rakenteiden kuivaamisesta ja korjaamisesta ja osakas puolestaan vastaa pinnoitteiden asentamisesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli vesivahinko ulottuu myös alapuolisiin huoneistoihin, vastaa yhtiö näissä huoneistoissa rakenteiden kuivaamisen lisäksi myös pinnoittamiskuluista niin sanottuun perustasoon. Tämä johtuu siitä, että alapuolisiin huoneistoihin vesi tulee rakenteiden kautta, jolloin taloyhtiölle syntyy laissa tarkoitettu ennalleensaattamisvastuu.

Lue myös nämä ohjeet!

Jättääkö astianpesukone astiat likaisiksi? Tarkista nämä asiat!

Astianpesukoneen poistoletku kuntoon – vältä vesivahinko

Sähkökiuas rätisee ja kipinöi: kyteekö saunassasi tulipaloriski?

Tip, tip, tip – miksi hana vuotaa ja miten vuodon saa loppumaan?

Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Estä vesiputkien jäätyminen: 7 tärkeää ohjetta