MAINOS

Pientalotohtori vastaa – Vettä kellarissa rinnetontilla

Talo

Rinnetontilla sijaitsevan rintamamiestalon kellariin tulee vettä. Pientalo ja piha -lehden suosittu Pientalotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin. Kysy tohtorilta suomela.fi/pientalotohtori. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä Suomela.fissä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Rintamamiestalomme on rakennettu kallion päälle, ja vesi tulee kellariin rakennuksen ja kallion välistä. Mikä tähän olisi ratkaisu?

Lemmikki

Pientalotohtori vastaa

Vedentulo johtuu siitä, että ulkopuolisen kosteuden vaikutuksia ei rakennusaikana riittävästi huomioitu. Kallioille perustettujen pientalojen pohjia ei yleensä louhittu, joten kalliopintaa pitkin valuvat vedet ohjautuvat perustuksiin ja sieltä liitosten kautta kellariin.

Yhtenä vaihtoehtona on kaivaa rakennuksen vierusta auki, puhdistaa kallion pinta ja valaa siihen vastakallistus betonista, jolla vesi ohjataan poispäin rakennuksesta. Vastakallistus kannattaa vedeneristää kumibitumikermillä, joka nostetaan myös perusmuuria vasten, jotta perusmuurin ja kallion väli saadaan tiivistettyä. Toisena vaihtoehtona on tehdä perustusten vierelle ns. kanaalilouhinta. Kanaalista vedet ohjataan yleensä salaojituksella ja pumppauksella pois ja tehdään vastaavanlaiset tiivistystoimet perusmuurin ja kallion liittymälle kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa.

Se, kumpi vaihtoehto valitaan, riippuu siitä mikä on kallion muoto ja kuinka suurelta alalta vettä rakennukseen päin kerääntyy. Työstä kannattaa ehdottomasti teettää suunnitelma tämäntyyppisiin korjauksiin perehtyneellä korjaussuunnittelijalta.

— Matti Kaijomaa, Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorin mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa suomela.fi/pientalotohtori >

Kuva: sxc.hu. Kuva ei liity tapaukseen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kellari kellarin vesivahinko


Lisää samasta aiheesta