Puutarhurin vihervinkki: äkämäpunkki riivaa mustaherukkapensaita

Piha
Mustaherukkapensaita riivaava äkämäpunkki on viheliäinen vaiva, jonka torjunta onnistuu keväällä ennen silmujen aukeamista. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.4.2023

Ilmat ovat lämmenneet ja kevät edistynyt siihen tahtiin, että etelä- ja lounaisosissa Suomea kannattaa käydä tarkistamassa mustaherukkapensaiden mahdolliset äkämäpunkkipesäkkeet. Ja tietysti löydettäessä myös tuhota heti.

Äkämäpunkit levittävät suonenkatovirusta ja se aiheuttaa kasvuston (lähinnä lehtien) epämuodostuneisuutta sekä heikentää kasvua ja satoa. Pahimmillaan kasvi joudutaan leikkaamaan kokonaan alas tai jopa kaivamaan kokonaan ylös ja hävittämään.

Äkämäpunkit pystyvät levittäytymään jopa kymmeniä metrejä tultuaan keväällä ulos silmun suojista. Joten niiden torjunta on sen jälkeen äärimäisen hankalaa, ellei jopa mahdotonta.

Tuossa Heikin ottamassa kuvassa näkyy loistavasti tuo turvonnut latvasilmu, eli tuollaisia jos näkyy, niin ne kerätään pussiin ja tuhotaan perusteellisesti, mieluiten polttamalla. Pahinta on kerätä ne ja heittää sitten avokompostiin tai maahan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valikoimaa riittää, mutta se hupenee kovaa vauhtia

Aurinkoisen ihanat ilmat on saaneet paitsi kasvihuoneessa kasvun räjähtämään, niin myös tilaukset ja varaukset kiihtymään huimaa vauhtia. Valikoima on vielä lähes täydellinen, mutta ei välttämättä enää kauaa.

Eli kipin kapin varamaan niin saat varmasti haluamasi taimet vielä tälle keväälle!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Lue myös nämä vihervinkit!

MAINOS
MAINOS LOPPUU