Puutarhurin vihervinkki: kevätleikkaukset

Piha
Lämmenneiden ilmojen ja väistyvien yöpakkasten myötä kevätleikkausten aika alkaa nyt. Ja mistä aloitetaan? Lue puutarhurin vinkit!

Katsellaan ensin kerran, tai vaikka toisenkin kerran, että onko tarvetta leikata ja jos on, niin mitä leikkauksella halutaan saavuttaa? Ja jos kyseessä on isomman leikkauksen tarvitseva puu, niin on hyvä muistaa, että lopullinen tavoite saavutetaan vasta kahden-kolmen vuoden päästä. Liian rajuja leikkauksia ei pitäisi tehdä pitkään leikkaamattomille puille. Jokainen joka on liian rajusti leikatun omenapuun vesiversoja repinyt seuraavat vuodet tietävät mitä tarkoitan.

Jos sitten päädytään siihen, että leikataan, niin pohditaan hiukan vielä sitä, että mitä sillä leikkauksella haetaan. Ettei nyt mennä leikkaamaan vain sen takia, kun naapurikin leikkaa.

Halutaanko siis:

  • Antaa kasville lisää valoa ja parantaa koko kasvin hyvinvointia ja satoisuutta? Leikkaa niin, että ikään kuin itse asetuttaisit auringon sijaan ja mieti, kuinka auringonvalo tulee ja leikkaa ikään kuin ”sateenvarjon” muotoon.
  • Pitää kasvun kurissa tilan, muodon tai muun suhteen? Leikkaa kasvikohtaisesti, eli tutustu ensin kasvin tapaan reagoida leikkaamiseen.
  • Nuorentaa kasvia? Leikkaa kasvikohtaisesti, joko kokonaan alas tai harvenna.

Kun ei kerralla leikkaa liikaa, niin on helpompi katsoa mitä tapahtuu ja jatkaa sen mukaan seuraavalla kerralla. Toisinpäin se onkin sitten jo aika paljon hankalampaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harvennus-, hoito- vai alasleikkaus – erot ja kasvit

Alasleikkaus tarkoittaa nimensä mukaan sitä, että koko pensas leikataan poikki samaan aikaan ja läheltä maanpintaa.

Alas leikkuuta kestäviä kasveja ovat mm: Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Harvennus-/hoitoleikkaus tarkoittaa sitä, että ensin poistetaan heikot, huonot ja vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois. Näitä leikkauksia kun tehdään, niin varotaan sitä liian rajua leikkausta. Etenkin jos kasvi on ollut useamman vuoden leikkaamatta, niin on hyvä olla varovainen ja jakaa leikkaustarve vaikka kolmelle vuodelle.

Harvennettavia kasveja ovat mm: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaavin kevätterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU