Puutarhurin vihervinkki: kevätleikkaukset

Piha
Lämmenneiden ilmojen ja väistyvien yöpakkasten myötä kevätleikkausten aika alkaa nyt. Ja mistä aloitetaan? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.3.2024

Puiden ja pensaiden kevätleikkaukset ovat nyt ajankohtaisia. Tarvetta leikkaamiselle on hyvä miettiä rauhassa ja leikata vain, jos siihen on tarvetta. Ja jos leikataan, niin mitä leikkauksella halutaan saavuttaa? Isommat leikkaukset kannattaa jaksottaa useammalle vuodelle niin että lopullinen tavoite saavutetaan vasta kahden-kolmen vuoden päästä. Liian rajuja leikkauksia ei pitäisi tehdä pitkään leikkaamattomille puille. Jokainen joka on liian rajusti leikatun omenapuun vesiversoja repinyt seuraavat vuodet tietävät mitä tarkoitan.

Jos sitten päädytään siihen, että leikataan, niin pohditaan hiukan vielä sitä, että mitä sillä leikkauksella haetaan. Rajoittaa kasvua? Kiihdyttää kasvua? Uusia koko kasvusto? Parantaa satoa?

Halutaanko siis:

  • Antaa kasville lisää valoa ja parantaa koko kasvin hyvinvointia ja satoisuutta? Leikkaa niin, että ikään kuin itse asetuttaisit auringon sijaan ja mieti, kuinka auringonvalo tulee ja leikkaa ikään kuin ”sateenvarjon” muotoon.
  • Pitää kasvun kurissa tilan, muodon tai muun suhteen? Leikkaa kasvikohtaisesti, eli tutustu ensin kasvin tapaan reagoida leikkaamiseen.
  • Nuorentaa kasvia? Leikkaa kasvikohtaisesti, joko kokonaan alas tai harvenna.

Kun ei kerralla leikkaa liikaa, niin on helpompi katsoa mitä tapahtuu ja jatkaa sen mukaan seuraavalla kerralla. Toisinpäin se onkin sitten jo aika paljon hankalampaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harvennus-, hoito- vai alasleikkaus – erot ja kasvit

Leikkausten yhteydessä puhutaan usein myös erilaisista leikkaustavoista.

Alasleikkaus tarkoittaa nimensä mukaan sitä, että koko pensas leikataan poikki samaan aikaan ja läheltä maanpintaa.

Alasleikkuuta kestäviä kasveja ovat mm: Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Harvennus-/hoitoleikkaus tarkoittaa sitä, että ensin poistetaan heikot, huonot ja vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois. Näitä leikkauksia kun tehdään, niin varotaan sitä liian rajua leikkausta. Etenkin jos kasvi on ollut useamman vuoden leikkaamatta, niin on hyvä olla varovainen ja jakaa leikkaustarve vaikka kolmelle vuodelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harvennettavia kasveja ovat mm: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

Puutarhan kevätruiskutukset rikkilannoitteella

Toinen asia näin keväällä on kevätruiskutukset. Ja eiköhän tuo vanha ja kauan elänyt tapa ruiskuttaa hedelmäpuut parafiinipohjaisilla kevätruiskutteilla voida jo unohtaa. Siinä ajatuksena on torjua silmuissa talvehtineita mm. omenakemppejä, lehtikirvoja ja hedelmäpuupunkkeja tukehduttamalla ne parafiinin sisään. Tuo tapa vaan ei paljon valikoi, vaan tapaa kaikki muutkin, vaikkei mitään noista edellä mainituista edes olisi talvehtimassa.

Vinkki! Uuden Ötökkäopas-kirjan sivulla 112 on esitelty tuo lehvänokkalude, joka on aivan verrattoman hyvä apuri, joka saalistaa nimenomaan omenapuissa. Ja niitähän meidän ei kannata tapaa noilla kevätruiskutteilla. Oikea tieto on arvokasta ja tärkeää, se säästää niin aikaa, rahaa kuin luontoa.

Mutta mitä taas kannatta tehdä, on rikkilannoitteen ruiskutus äkämäpunkkien vaivaamiin päärynä- ja luumupuihin. Se pitää tehdä ennen kuin silmut puhkeavat. Rikkilannoitetta saat 100 g (= 1 litra valmista seosta) pakkauksissa hintaan 4,90 € / pkt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaavin kevätterveisin

Juha Toikka
puutarhuri
Kodin Kukat Oy / Toikan Puutarha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU