Puutarhurin vihervinkki: taimien nyppimistä ja talvivalkosipulin viljelyä

Piha
Taimikasvatuksessa eletään vaihetta, jolloin nypitään kukkia pois paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Hangen alta paljastuu kasvua myös monivuotisten osalta. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.4.2023

Nypi taimien kukat pois – parantaa lopputulosta

Osa esikasvatetuista taimista aloittaa kukinnan hirmu aikaisin, ja vaikka millään ei raaskisi kukkia poistaa, niin kyllä se vain tässä kohtaa kannattaa. Samoin yksittäisen versojen kasvu on hyvä katkaista, jotta ne alkavat haaroa. Nuo molemmat toimenpiteet lisäävät taimien haarautumista ja kasvua, jolloin lopputuloksena on paljon upeampi ja isompi kasvi, kuin jos ei nypittäisi ja latvottaisi taimia.

Katso tätäkin ahkeraliisaa, millään ei olisi raaskinut nyppiä kukkia pois, mutta niin se vain oli mieli ”kovetettava” ja nypittävä kukat vielä pois. Ensi kuun puolivälin jälkeen lopetan, sitten annan kasvaa ja kukkia.

Talvivalkosipulit ’ Ljubashat ’ nousee

Heti kun lumet sulivat, niin hangen alta pilkotti Ljubashan alut. Tuo Ljubasha on uskomattoman varma ja hyvä lajike kasvamaan, oli talvi millainen vain, niin sieltä ne aina tulee ja voisi sanoa, että 100%.

Kunhan loputkin lumet sulavat ja pelto kestää, niin annan ensimmäisen lisälannoituksen – käytännössä siis kanankakkarakeita. Niissä on paljon typpeä ja ne liukenevat nopeasti sipulien käyttöön. Myöhemmin, kun nurmisilppua alkaa saamaan, niin sitä vielä suojaksi. Se estää hyvin maan kuivumista ja torjuu hyvin myös rikkaruohoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sitten sipulit saavatkin olla melko rauhassa aina juhannukseen asti, ellei sadetustarvetta tule. Juhannuksen tienoilla poistellaan skeipit ja herkutellaan niillä, annetaan tarvittaessa vielä lisälannoitus sekä lisää ruohokatetta. Ja sitten ei menekään enää kuin hetki ja päästään nostamaan herkullista uutta satoa heinäkuun lopulla / elokuun alussa. Helppoa, hauskaa, maistuvaa ja edullista oman sadon lähiruokaa parhaimmillaan!

Aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Lue myös nämä vihervinkit!