Puutarhurin vihervinkki: harsosääsket, taimikasvattajan vitsaus – torju ja ennakoi

Piha
Harsosääsket, tai tarkemmin sanottuna niiden toukat, ovat taimikasvattajan jokakeväinen vitsaus. Kevätkylvöjen ollessa käsillä kotipuutarhurin on hyvä varautua harsosääskien torjuntaan käsittelemällä kylvö- ja taimimulta toukkavapaaksi. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
21.2.2024

Aikuiset ja lentävät harsosääsket eivät aiheuta tuhoja, mutta ovat merkki siitä, että ongelmia voi olla luvassa. Inhottavia ne toki ovat kun pörräävät, mutta eivät itsessään vaaraksi. Kuoriutuneet toukat, jotka elävät kosteassa mullassa ja käyttävät ravinnokseen taimien juuria, ovat se ongelma. Jos juuria syöviä toukkia on paljon, niin pahimmillaan pikkutaimet voivat tuhoutua. Isoilla kasveilla juuria on jo niin paljon, että toukista harvemmin on harmia.

Syksyllä multasäkkeihin mahdollisesti munitut munat kannattaa tuhota nyt, kun on vielä pakkasia. Otetaan multasäkit sisälle lämpimään ainakin viikoksi, jolloin munat kuoriutuvat. Sitten viedäänkin säkit takaisin ulos pakkaseen ja annetaan olla siellä niin kauan, että ne jäätyvät läpi. Tällöin pakkanen tappaa kaikki toukat.

Joskus on ohjeistettu, että multa kannattaa kuumentaa yli +100°C-asteisessa uunissa, jolloin mullasta tulee puhdasta. No näinhän ei tietenkään tule tehdä, koska se ”tappaa” kaikki mullan hyvät mikrobit, eli mullasta tulee köyhää ja huonoa kasvualustaa kasveille.

Biologi Leena ja Heikki Luodon kirjoittamassa Puutarhurin Ötökkäoppaassa on esitelty yli 300 puutarhassa tavattavaa ötökkälajia. Tunnistuskuvat ötököistä ja vaurioista helpottavat tuholaisten torjunnan tarpeen arviointia. Kuvia oppaassa on noin 700. Määrityskuvien ja kaavioiden avulla on helppo selvittää, millaisesta otuksesta on kyse. Opas tarjoaa uusinta tietoa ötököiden merkityksestä puutarhassa ja auttaa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Tilaa omasi heti!

Harsosääsket munivat kosteaan multaan. Tämä on helppoa ehkäistä, eli annetaan mullan pinnan kuivahtaa välillä, eikä muutenkaan kastella liikaa ja mielellään alakautta, kastelumattoa apuna käyttäen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ruukkujen / kylvösten pinta on hyvä kattaa vermikuliittilla. Sillä on paitsi kosteutta tasaava ominaisuus, ja samalla se ehkäisee harsosääskien munimista.

Kelta-ansoja olisi hyvä pitää taimien lähettyvillä koko ajan. Näin ötökät eivät pääse yllättämään, vaan ne paljastuvat kelta-ansoista heti. Usein ne myös nappaavat ne muutamat yksilöt kiinni liimaansa niin, ettei jatkotoimia edes tarvitse tehdä. Halpa ja hyvä ”sijoitus”, etenkin puutarhurin mielenrauhaan ja parempiin yöuniin.

Raaka perunan pala toimii myös hyvin indikaattorina. Eli jos epäilet, että mullassa voi olla harsosääskiä, niin leikkaa muutama pala raa’asta perunasta ja työnnä ne multaan. Muutaman päivän päästä kaiva ne ylös ja jos mullassa on harsosääsken toukkia, niin ne löytyvät noista perunan paloista.

Terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >