Puutarhurin vihervinkki: kevätsuojaukset kuntoon nyt – kasvatusnappien käyttövinkki

Piha
Puutarhan nuorten ikivihreiden kasvien kevätsuojaus on ajankohtaista nyt ja tulevien viikkojen aikana. Lue myös puutarhurin vinkit kasvatusnappien käyttöön!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.2.2024

Nyt alkaisi olla aika laittaa suojat puutarhan nuorille ikivihreille paikoilleen. Suojauksen idea on suojata nuoria ikivihreitä kasveja (havut ja rodot yleisimpiä) kuivattavalta kevätahavalta. Nuorten kasvien juuret ovat usein routakerroksessa, eli jäässä, kun kevään lämpö ja aurinkoiset päivät saavat kasvin jo haihduttamaan. Näin solukkoon syntyy nestevajaus, koska juuret ovat vielä jäässä ja jäätä ei oikein voi juoda.

Ja ethän laita mitään ”kuumentavia telttoja” esim. juuttisäkkejä kasvien päälle. Yksinkertoisesti siksi, että kasvit ovat silloin päivisin kuin saunassa ja yöllä pakkasessa. Eli suojauksen ideana on myös tasata päivä- ja yölämpötilaeroja, ei korostaa niitä.

Kuvan varjostusverkko toimii hyvin ja vaikka pariin kertaan kietaistuna vielä paremmin. Bonuksena verkko suojaa kasveja mahdollisesti pihaan vierailulle tulleilta kauriilta / peuroilta.

Kasvatusnappien käyttövinkki

Nyt kun nämä mainiot kasvatusnapit ovat taas ajankohtaisia, niin pari pikku käytännönvinkkiä niiden käytöstä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Napit kannattaa turvotuttaa lämpimässä (reilussa kädenlämpöisessä) ja puhtaassa vedessä.
  2. Liota vain sen verran, kun niitä kerralla tarvitset.
  3. Älä liota liian pitkää. Vain sen verran, että napeista tulee täysikokoisia. Muuten kasvatusnappien sisällä oleva turve alkaa valua veteen.
  4. Turvonneet napit nostetaan pois vedestä ja laitetaan istutusastioihin. Nappien avonainen puoli ylöspäin ja siemenet / pistokkaat nappeihin saman tien.
  5. Kun on valmista, niin rasian päälle muovi ja tikut, ettei muovi ota kiinni kylvöksiin, sekä pieni ilmareikä muovin yläkulmaan. Itse tykkään käyttää styroxlaatikoita, jolloin lämpöisen veden lämpö jää talteen ja itäminen lähtee vielä paremmin käyntiin.

Näitä ammattilaatuisia kasvatusnappeja olen pussittanut 30 kpl pusseihin (4,95 €).

Tässä myös lyhyt opetusvideo tuosta aiheesta, liotuksesta, käytöstä jne.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU