Puutarhurin vihervinkki: kitke lupiinit, tee saunavihdat

Piha
Lupiinit lukeutuvat haitallisiin vieraslajeihin ja niiden hävittäminen on enemmän kuin suotavaa. Kuu suosii nyt myös vihtojen tekoa. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.6.2023

Moni pitää lupiinia kauniina ja on sitä mieltä, että ei siitä haittaa ole, mutta suosittelisin kuitenkin, että eiköhän tartuta toimeen ja torjuta sen leviäminen. Lupiini on määritelty haitailliseksi vieraslajiksi ja valtaa elintilaa alkuperäisiltä kasveiltamme – eikä siitä ole edes pörriäisille mitään iloa.

Nyt on hyvä aika kitkeä tai niittää kasvusto kun kukinta alkaa, mutta siemeniä ei ole ehtinyt vielä kehittyä. Kasvi on nyt muutenkin heikoimmillaan joten kitkennällä tai niittämällä saadaan hyviä ja pysyviä tuloksia aikaan.

Vihtoja talven varalle

Nousevan kuun aikaan (19.6 -3.7.2023) on paras aika tehdä vihtoja talven varalle – pysyy niin lehdet kuin tuoksutkin. Itse tykkään kerätä oksat aikaisin aamulla, joilloin niiden nestejännitys on parhaimmillaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valmiit vihdat käärin kelmuun ja pakastan. Toki kuivattuna nuo säilyvät yhtä hyvin, mutta jotenkin olen ihastunut tuohon pakastamiseen. Tuommoinen oikeaan aikaan tehty ja pakastettu vihta on muuten ollut erittäin tykätty joululahja, että vinkiksi vain sinullekin, jos haluat yllättää jouluna hiukan erilaisemmalla lahjalla, kuin sillä ”perinteisellä suklaarasialla”.

Samalla valmistuu löylyveteen tehtävät tuoksupussitkin, joista saa pitkin talvea ihanat ja luonnolliset tuoksut saunaan.

Tekotapoja näissäkin on varmasti useita, mutta itse teen niin, että laitan lehdet suodatinpusseihin ja kuivatan ne avonaisina pyykkitelineellä. Kun lehdet ovat kuivia, niin suljen pussit nitojalla kiinni. Sitten vain pussi löylyveteen edellisenä päivänä likoamaan! Ja yhdestä pussista on riittänyt monesti useamman illan löylyihin.

Aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >