Puutarhurin vihervinkki: hellekelien kasteluvinkit

Piha
Helteellä kastelun tarve lisääntyy, mutta liikakastelu hukuttaa kukat. Lue puutarhurin hellekelin kasteluvinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.6.2023

Kuinka kastella oikein helteillä?

”Janosta toipuu – hukkumisesta ei”.

Helteet tulivat ja jatkuvat, joten kastelulle on tarvetta enempikin, mutta muistetaan tolkku ja kohtuus. Tuo vanha viisaus, että kasvit kestävät kyllä kuivahtamisen, mutta liika kastelu tappaa ne. Kastellaan maltilla ja jos tuntuu sille, että ei ehdi kastelemaan tarpeeksi, niin hyvä keino on nostaa kasvit pois auringosta ja tuulesta johonkin varjoon ja suojaan siksi aikaa. Oletko muuten huomannut, että usein tuuli on se joka kuivattaa enempi kuin aurinko? Jo tuulen suojainen paikka auttaa paljon.

Kastelukiteet pelastavat myös liikakastelulta

Pääset kaikkein helpoimmalla, jos sinulla on mullan joukkoon lisättynä kastelukiteitä. Ne paitsi vähentää kastelukertoja, niin myös estävät mahdollisen liikakastelun (tai vaikka sateen) haittoja. Ne turpoavat saadessaan vettä ja taas kutistuvat, kun luovuttavat vettä, niin ne paitsi säätelevät automaattisesti mullan kosteutta niin ne myös ilmaavat kasvualustaa siinä samalla.

Minähän itse en istuta ulos mitään, ilman etten laita kastelukiteitä ja lannoitekäpyjä mullan joukkoon. Ne tekevät elämästä niin paljon helpompaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lannoitekäpyjä voi laittaa monivuotisille aina juhannukseen asti, sen jälkeen en suosittele. Menee ravinteiden (N–P–K) luovutusrytmi epäedulliseksi talvehtiville kasveille.

Turvaa tulppaaneiden ensi kevään kukinta

Yksi tärkeimpiä asioita, joilla varmistetaan tulppaaneiden ensi vuoden kukinta, tehdään nyt kun ne ovat kukkineet. Poistetaan tulppaanien siemenkodat, mutta jätetään kukkavarsi ja etenkin lehdet rauhaan niin pitkäksi aikaa kun niissä on vähänkin vihreää.

Näin kun tekee, niin tulppaanin kasvurytmi kääntyy saman tien pois siementen kasvattamisesta itse sipulin uudistamiseen. Näin siitä tulee uusi ja vahva sipuli, joka kukkii taas ensi keväänä.

Kukkasipulilannoitetta, kannattaa laittaa myös, jollei sitä ole aiemmin keväällä laitettu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU