Puutarhurin vihervinkki: latvonta moninkertaistaa kasvun

Piha
Latvonta on hauskaa puuhaa, jolla saat kesäkukat kukoistamaan koko kesän. Miten mikäkin kasvi tulee latvoa, lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.6.2023

Latvontahan on tuttua puuhaa pitkin kevättä, mutta sitä kannattaa tehdä edelleen. Oikeastaan teen sitä monelle kesäkukalle pitkin kesää. Täysikasvuisista kasveista napsasen latvoja poikki aina silloin tällöin vähän ohimennen. Etenkin petuniat, miljoonakellot, rautayrtit ja verenpisarat (paitsi lilliputit, jotka versovat ilmankin erittäin hyvin) ovat erittäin kiitollisia tästä. Näin ne eivät rojahda pitkiksi ja ennen kaikkea ne aloittavat uusien versojen kasvun lehtihangoista, eli kasvusto moninkertaistuu ja komistuu koko kesän tällä pienellä keinolla.

Usein kuulen, että ei uskalleta latvoa, kun ei tiedetä mistä kohdin latvoa. On toki ihan selkeitäkin ohjeita esim. verenpisaraa ei latvota ennen kuin on vähintään 3-4 lehtiparia. Mutta kun katsot kasvin versoa ja mietit, että periaatteessa jokaisesta jäljelle jäävästä lehden tyvestä versoo uusi, niin on helppoa ajatella mistä kohtaa leikkaa verson poikki. 1-2 lehteä on liian vähän, mutta siitä ylöspäin ei ole rajaa, ihan oman maun mukaan voit leikata ja kokeilla.

Taimia latvon toki myös nyt, etenkin näitä, jotka olen juurruttanut niistä ensimmäisistä latvonnoista. Verenpisarat näin:

Markettoja, pelargoneja, ahkera- ja aurinkoliisoja en latvo, poistan vain kukkineet kukat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miksi liljat tulee istuttaa syvään?

Liljoja istutettaessa näkee turhan usein sellaisia istutuksia, että ne painetaan vain muutaman sentin syvyyteen. Tokihan ne kasvaa niinkin, mutta syvemmälle istuttamisessa on monta hyvää puolta. Itse istutan liljat niin, että sipulin päälle tulee n. 10 cm maata. Ensinnäkin liljathan kasvattavat kahdet juuret. Sipulilla on omat juuret, jolla sipuli kasvaa, ja ns. varsijuuret, jolla taas itse kukkavarsi saa ravintoa ja kasvuvoimaa. Ja jos maata on vain sentti-pari, niin ei siihen paljon juuriakaan tule. Toinen syy on se, että tuon verran syvässä oleva sipuli talvehtii paljon paremmin ja varmemmin kuin ns. pintaan istutettu.

Milloin mitkäkin perennat jaetaan?

Nyt kun kukkapenkkejä käydään läpi ja osa perennoista olisi jakamisen tarpeessa, niin perusohjehan on, että ”keväällä kukkivat jaetaan syksyllä, syksyllä kukkivat keväällä ja kesällä kukkivat joko keväällä tai syksyllä”. Minusta helpointa on muistaa, että ”ei jaeta kun kukkii”.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU