Puutarhurin vihervinkki: oikean mullan valinta

Piha
Oikean mullan valinta on avainasemassa kaikessa kasvatuksessa. Mutta kuinka valita oikea multa? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
10.1.2024

Erilaiset mullat ym. kasvualustat saattavat olla toisinaan hyvinkin sekavia ymmärtää, ja pelkkä kaunis nimi ja kuva säkissä tai hinta ei välttämättä ole aina tae laadusta ja käyttötarkoituksesta.

Vaan eipä hätää, pakkausten tuoteselosteita, kun opetellaan hiukan lukemaan, niin johan menee valinnat helpommiksi ja oikein. Tästä aiheesta on tehty selkeyttävä webinaari. Tuon kun kerran katsoo läpi, niin moni asia kirkastuu.

Harsosääsket hengiltä – hyödynnä pakkaset

Kireä pakkanen on oiva tapa varmistaa, ettei kevään kylvömullissa ole eläviä harsosääskiä. Tämä on helppoa tehdä nyt, kun ulkona paukkuu pakkanen.

  1. Jos multasäkki on ollut nyt ulkona, tuo se sisälle ja anna lämmetä ainakin viikko. Ja sitten jatka seuraavasta kohdasta eteenpäin.
  2. Jos multasäkki on ollut sisällä, niin vie se ulos pakkaseen ainakin viikoksi. Ja tuo sitten säkki sisälle.
  3. Mikäli haluat pelata ihan varman päälle, niin toista. Eli viikko sisällä ja viikko ulkona pakkasessa.

Tämä perustuu siihen, että säkissä mahdollisesti olevat harsosääsken munat eivät kuole pakkasessa, mutta sisälle tuotaessa ne kuorituvat ja pakkanen tapaa toukat. Tämä kylmäkäsittely olisi hyvä tehdä etenkin kaikille niille multaerille, joita aiot käyttää keväällä siemenkylvöihin ja / tai taimikasvatuksiin.

Mitään multien lämmityksiä uuneissa ym. ei kannata tehdä, nehän ovat vanhoja ohjeita ja tappaa mullasta kaiken hyvän mikrobeja myöten.

Taulukot alkavat kirjan sivuilta 146.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja yhden hyvän vinkin jos saan vielä antaa, kun suunnittelet kevään kasvivalikoimaa. Nyt on hyvä hetki ja aikaa ottaa tuo Kasvikumppanit-kirja käteen ja katsoa kirjan selkeästä taulukosta, mitkä kasvit kannattaa olla vierekkäin ja mitkä ei. Säästyy monelta harmilta ja turhalta työltä, ihan pelkästään jo oikeilla kasvikumppani valinnoilla.

Kevään kuvastot tilattavissa

Tulevan kevään kuvastoista ensimmäinen (taimikuvasto) alkaa olla painoa vaille valmis. Ja lupaan, että siellä tulee olemaan taas toinen toistaan upeampia uutuuksia, joita on testattu ja kehitetty yhdessä jalostajien kanssa. Toki myös tuttuja ja varmoja suosikkeja.

Jos haluat tuon Taimikuvaston sekä myöhemmin keväällä ilmestyvän Kevätkuvaston, niin tilaapa ne täältä, niin saat ne suoraan kotiisi.

Molemmat kuvastot tulevat automaattisesti kaikille niille, jotka ovat tilanneet viimeisen kolmen vuoden aikana meiltä kasveja tai kasvatustarvikkeita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU