Puutarhurin vihervinkki: jäälyhtyjen tekoon, seuraile lämpökompostoria

Piha
Talvisen pakkaskelit innostavat jäälyhtyjen tekoon. Tarkkaile samalla lämpökompostorin toimintaa jäätymisen varalta. Kasvattaako amaryllis pelkkiä lehtiä? Lämpö auttaa - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.12.2023

Sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat, jopa hiukan kiristyvät ja sitten (ehkä) lauhtuvat, ja jouluviikolle joku ennuste ennusteli jopa plussakelejä. No sen näkee sitten, mutta näillä pakkasilla jäälyhtyjen teko onnistuu hienosti!

  1. Täytä ämpärit lähes täyteen vedellä ja siirrä ne ulos jäätymään.
  2. Kun jäätä on kertynyt noin 5 cm, irrota ne ottamalla yhteen tyhjään ämpäriin lämmintä vettä ja kastamalla jäälyhtyämpärin hetkeksi siihen.
  3. Kippaa lyhty pois ämpäristä ja nakuttele puukolla pohjapuolelle reilu reikä ja kaadan sulat vedet pois.
  4. Siinä se sitten on, kynttilä vain sisään ja nauttimaan tunnelmasta, eikä haittaa tuulet eikä tuiskut kynttilän palamista!

Vinkki: Kirkkaan jään salaisuus on kiehautettu vesi. Eli keitetään vesi ensin kiehuvaksi, jäähdytetään ja vasta sitten jäädytetään.

Jäälyhty: näin valmistat ja koristelet jäälyhdyn pihallesi.

Seuraile kompostia – lämpimät vesikanisterit auttavat

Pakkaset kun kiristyy, niin lämpökompostorit saattavat hiukan yskähdellä ja lakata käymästä. Mutta mitä nopeammin sen huomaa ja hiukan auttaa asiaa, niin sen paremmin ne käynnistyvät uudelleen. Pahimmillaan, jos ne nyt jäätyvät, niin vasta keväällä lähtevät uudelleen käyntiin. Menee monta kuukautta hukkaan.

Hyvä keino on täyttää muutama kanisteri kiehuvalla vedellä ja haudata ne kompostiin. Se yleensä riittää ”potkaisemaan” käymisen taas toimintaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvattaako amaryllis pelkkiä lehtiä? Lämpö auttaa

Amaryllisten kasvamiseen liittyen on tullut muutamia kyselyitä, että kun ne kasvattavat vain lehtiä. Tämä on siis joillekin lajikkeille (esim. Amorita Danu ja Esus) täysin normaalia eikä hätää, sillä kukkavanat tulevat sieltä kyllä kohta perässä.

Lämmöllä on ratkaisevan iso rooli, kuinka nopeasti kukkavanat kasvavat. Lämpö, etenkin alakautta tuleva, jouduttaa kukkavarsien nousua. Hyvä keino on nostaa ruukku lämpimän alustan päälle (takan- tai uuninpäälle, lattialämmitys, jne.) siksi aikaa, että kukkanuput alkavat nousta. Hiukan lämmintä vettä voi antaa myös, se jouduttaa myös hiukan, mutta se ei ole välttämätöntä.

Muistanet tämän kuvan, jossa kasvatin Alfrescoja eri lämpötiloissa ja erot olivat huimat!

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU