Puutarhurin vihervinkki: joulukuusen kaato

Piha
Taas se aika vuodesta, kun taatto lähtee innoissaan, joulukuusen hankintaan. Kaikki joulukuusen kaadosta ja hoidosta - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.12.2023

Joulukuusi tulisi kaataa aina nousevan kuun aikaan, ei kuitenkaan neljää viikkoa aiemmin. Tänä vuonna tuo aika alkaa 14.12. ja jatkuu aina jouluun asti.

Mikäli kuusi kaadetaan kovien pakkasten aikaan, niin sulatus pitää tehdä hyvin maltillisesti ja hitaasti. Ei suoraan lämpimään, muuten neulaset varisee vaikka olisi kuinka kuu ollut kohdillaan! Sama koskee myös koristehavuja, nekin pitää neulaset parhaiten, kun haet ja sulatat ne tuona aikana.

Kaadettu kuusi säilytetään pystyasennossa, viileässä ja sateelta suojassa. Säilytyksessä kuusen tyvelle on hyvä laittaa vedellä täytetty maitotölkki. Sulalla kelillä kuusi saa siitä vettä, ja jäätyessään se tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

Joulukuusen osto

Jos päädyt ostamaan joulukuusen, kysy kuusikauppiaalta aina kaatoajankohta. Testaa vetämällä oksaa kevyesti myötäkarvaan – neulaset eivät saisi irrota. Suosi aina kotimaisia kuusia!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulukuusen kuljetus

Joulukuusta ei saisi kuljettaa suojaamattomana kuin lyhyitä matkoja, etenkään kovalla pakkasella. Yli 10 kilometrin matkalle kuusi tulisi kääriä aina esim. muovin sisään.

Joulukuusen sulatus

Jos joulukuusi on jäässä, se olisi hyvä sulattaa ensin viileämmässä paikassa ennen sisälle tuomista. Liian nopea lämpöön tuonti aiheuttaa kuusen karisemisen. Koko sulatuksen ajan on hyvä pitää vesiämpäriä kuusen tyvellä ja varmistaa vedensaanti. Ellei sulatukselle muuta tilaa ole, niin kuusen voi tuoda vaikka pesuhuoneeseen, laittaa vesiämpärin tyvelle ja suihkutella puu läpeensä viileällä vedellä, ja vielä toisen kerran parin tunnin kuluttua.

Joulukuusen asettaminen jalkaan

Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaan mittaan (muista ottaa huomioon tähtivara). Vaikka kuusi olisi jo valmiiksi sopivan mittainen, niin tyvestä kannattaa sahata muutama sentti pois, jolloin puu saa uuden imupinnan ja vetää vettä hyvin – sama idea kuin leikkokukillakin. Huom! Sahaus on hyvä tehdä hiukan vinoksi, jolloin vesi pääsee paremmin tyvelle, kuin jos tyvi olisi tiiviisti kuusenjalan pohjalla. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa, ei etenkään siltä osin kun se ei ole vedessä.

Joulukuusen hoito sisällä

Vedenkulutus on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana, ja vesi ei saisi loppua tyven leikkauspinnan tasolta missään vaiheessa. Veteen ei tarvitse lisätä lannoitetta, puhdas viileä vesi riittää. Kasteluveden sekaan voit toki lisätä 4–5 palaa sokeria tai pussillisen leikkokukkavirkistettä. Vesi pysyy puhtaana, jos puristat sitruunasta pari tippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen. Ja jos vielä maltat sumutella joulukuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin neulaset pysyvät vieläkin paremmin!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sijoita joulukuusi etäälle pattereista, takasta yms. lämmönlähteistä.

Joulukuusen poisvienti

Joulukuusen elämän ei tarvitse loppua joulun jälkeen, vaan sen voi esim. pystyttää ulos lähelle lintujen ruokintapaikkaa. Näin ruokailevat pikkulinnut saa siitä hyvää suojaa eikä niiden tarvitse lentää kauemmaksi.

Oksat voi leikata myös kranssitarpeiksi, tai vaikkapa rappuhavuiksi.

Rungon voi kuivattaa ja polttaa myöhemmin uunissa/takassa/saunanpesässä jne.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keräyspisteissä joulukuuset päätyvät hakkeeksi ja näin myös hyötykäyttöön.

Nämä ohjeet löydät myös kotisivuiltamme.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU