Puutarhurin vihervinkki: taimipaakuissa on eroja

Piha
Taimikasvatus on hauskaa puuhaa. Alkuun pääsee joko siemenistä, pistokkaista - tai valmiiksi esikasvatetuista taimista. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.4.2024

Lokerikkotaimi, pikkutaimi, esikasvatettutaimi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikissa puhutaan siis yhdestä ja samasta asiasta: valmiiksi esikasvatetuista ja istutusvalmiista taimista. Osa on kasvatettu siemenistä, osa pistokkaista. Näiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja yhä useampi on huomannut näiden helppouden ja edullisuuden, sekä toki lajikevalikoiman. Siemenistä voi kasvattaa osan, mutta esimerkiksi pistokkaita ei voi käytännössä saada kuin pikkutaimina. Ja valtaosa uusista lajikkeista tulee pistokkaina, mikä on hyvä, koska silloin ne ovat 100% varmasti samanlaisia kuin ”äitinsä”. Siemenillä niin ei aina välttämättä ole.

Useissa taimissa on erilaisia ”verkkoja”, joista kaikki on tehty paperista tai muusta maatuvasta materiaalista. Joillakin kasvattajilla on käytössä vielä sellaisia muovipohjaisia verkkoja, jotka eivät maadu eikä kompostoidu. Mikäli sinulle tulee sellaisia vastaan (yleensä ne löytyy syksyllä, kun heitetään kesäkukkamultia kompostiin) niin älä laita niitä kompostiin vaan hävitä ne kaatopaikalle. Yksi hyvä keino varmistaa asia on polttaa sitä ”verkkoa” hiukan. Jos se haisee muoville ja palaa korpuksi, niin silloin ainut oikea suunta on sekajätteisiin. Paperiset on yleensä jo maatuneet kesän aikana niin hyvin, että niitä ei edes löydy mullan seasta.

Paras tapa on tietysti tämä, mitä minäkin valtaosin suosin, eli uudelleen käytettävät taimipohjat, joissa taimet juurtuvat ilman verkkoja ja ovat valmiita jatkoistuttaa sellaisenaan. Tämä on hyvä tapa niin kasveille kuin ympäristöllekin.

Ja näiden lähettäminenkin onnistuu kätevästi ja helposti, kun on nämä erikoisvalmistetut taimirasiat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja niin kuin viime viikon videossa oli puhetta, että tämä istutussyvyys on tärkeä asia. Valtaosa istutetaan tasan samaan syvyyteen kuin taimen mullanpinta. Liian syvä istutus mädännyttää, tai jos liian ylös niin että juuret näkyvät, taimi kuivuu ja kuolee. Kastelun ja lämpötilan suhteen malttia, mutta valoa reilusti, niin eipä se sen ihmeempää ole. Muutama viikko tarkempaa huolenpitoa ja kun juuret kasvaneet, niin annetaan vaan kasvaa ja ihaillaan uuden kasvun voimaa ja kauneutta.

Lokerikkotaimia valmiina uusiin koteihin

Nyt on niin hyvä tilanne, kiitos aurinkoisten ilmojen, että ihan kaikista esikasvatetuista lajikkeista löytyy nyt valmiita taimia lähetettäviksi. Joten piipahda katsomaan valikoimaa – niin kukat kuin hyötykasvit ja marjat yms.

Rikkilannoksen aika

Mikäli päärynä- tai luumupuilla on viime vuonna ollut havaintoja tai peräti oireita äkämäpunkeista, niin rikkilannos tehoaa nyt hyvin, kun ruiskutetaan se ennen silmujen puhkeamista. Eli käytännössä ihan lähiviikkoina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Olen pussittanut tätä valmiiksi 100 g pusseihin ja siitä saa valmiin käyttöliuoksen, kun sen sekoittaa 10 litraan vettä.

Rikkilannosta saat hintaan 4,90 € / pss, tai 11,95 € / 3 pss.

Terveisin

Juha Toikka
puutarhuri
Kodin Kukat Oy / Toikan Puutarha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >