Puutarhurin vihervinkki: tuhkan käyttö puutarhassa, kieloja jouluksi

Piha
Tuhka toimii maanparannusaineena kalkin tavoin, ja koska tuhka ei sisällä lainkaan typpeä, voi sen levittää jo syksyllä. Paljonko tuhkaa on sitten sopiva määrä? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.11.2023

Minulla on tapana näin talven kynnyksellä käydä kaikki tulisijat läpi ja viedä kertyneet tuhkat kiertoon. Näin on tulisijat puhtaat ja samoin tuhka-astiat tyhjinä talvella kertyville tuhkille. Ja koska tuhka ei sisällä lainkaan typpeä, niin sen voi hyvin levittää nyt syksyllä.

Tuhka suojaa maaperän mikrobeja ja sienilajistoa, jotka ovat elintärkeitä asioita maaperässä kasveille ja niiden hyvinvoinnille. Tuhka on myös vallan erinomaista maanparannukseen, kun vain pidetään tolkku levitettävissä määrissä. Tuhkahan on emäksistä (ph vaihtelee 10-13 välillä), joten sen vaikutus maan ph-arvoon vaikuttaa kalkin tavoin. Helposti 1-3 yksikköä.

Paljonko on sitten turvallista, mutta tehokasta laittaa? Itse lähden nykyisin sellaisesta helposta ja turvallisesta ajatusmallista, että kylvän sitä n. 1 litran yhdelle neliölle. Ja kompostiin laitan sitä sen verran, ettei tuhkan harmaa väri ala näkyä sekoitettaessa.

Kaikkineen tuhkan vaikutus kompostissa on positiivinen asia. Se mm. tasaa kompostin olosuhteita sekä nopeuttaa aktiivista toimintaa ja orgaanisten aineiden hajoamista. Tuhkaa kannattaa siis käyttää kompostissa säännöllisesti!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos sinulla on Puutarhan Parhaaksi -kirja, niin lisää hyviä ja tarkkoja tuhkankäyttövinkkejä löydät siitä sivulta 66. Ja ellei sinulla ole tuota yhtä alan parhaista perusteoksista, niin saat sen nyt kerhohintaan 24,90 € (ovh 38,-).

Tätä kirjaa voin suositella lämpimästi, niin aloittelijalle kuin jo hiukan kokeneimmille puutarhurille. Vaikka pukinkonttiin.

Luonnonkieloja jouluksi kukkimaan

Nyt kun maa jo hiukan pakasti, mutta ei kuitenkaan liiaksi, niin olisi oiva aika kaivella kielon juurakoita maasta ja kukittaa ne jouluksi.

  • Kaiva juurakot ylös isoina paakkuina.
  • Puhdista ja erottele juurakot.
  • Istuta ruukkuihin niin, että juuret menevät peittoon. Pieni kasvun alku saa jäädä pintaan näkyviin.
  • Vie ruukut pimeään ja viileään juurtumaan.
  • Nosta ruukut valoon ja lämpimään pari viikkoa ennen joulua, kastele ja anna kukkien tulla sulostuttamaan joulupöytää!

Jokaisenoikeushan (aiemmin jokamiehenoikeus) tuo ei tietenkään ole, eli maanomistajan luvalla kaivellaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikä ero premium-luokan sipulilla on normaaliin verrattuna?

Kaikki valikoimassani olevat amarylliksen sipulit ovat ns. premium-luokkaa. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Lyhykäisyydessään se tarkoittaa yhtä tai kahta kokoa suurempaa, terveystarkastettua, nuorta ja elinvoimista sipulia. Tällöin niiden kasvukyky on erinomainen, ja kukkavarsien sekä kukkien määrä on huomattavasti suurempi. Niiden jatkokasvatus on myös erinomainen seuraavia vuosia ajatellen.

Tuo kuva toivottavasti hiukan valottaa tuota eroa.

Terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >