Puutarhurin vihervinkki: vaahteran tervatäplätauti

Piha
Mustat pilkut syksyisissä vaahteran lehdissä ovat merkki vaahteran tervatäplätaudista. Haravoi ja hävitä lehdet huolella - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.11.2023

Tarkkanäköisimmät huomasivat viime viikolla, että kellarin nurkalta otetussa kuvassa näkyvissä vaahteranlehdissä oli muutamissa lehdissä pilkkuja, mikä on selkeä merkki vaahteran tervatäplätaudista (joissain julkaisussa siitä puhutaan myös vaahterantervatäpläsieni tautina).

Taudin torjunta ja leviäminen on hyvin yksinkertaista ja helppoa: harava käteen ja hommiin.

Tauti leviää keväällä maahan jääneiden ja saastuneiden lehtien kautta puihin. Haravoi siis lehdet pois mahdollisemman tarkkaan ja kompostoi ne niin, etteivät jää pintaan näkyviin. Siinä sen torjunta kaikessa helppoudessaan.

Haravoidaanko vai ei? Vaikutusta myös ensi kesän satoon

Vielä reilu vuosikymmen sitten olin kovasti sitä mieltä, että haravointi ja lehtien korjuu kuuluu syksyyn. Vaan enpä ole enää. Nykyisin ehkä ennemmin jopa toivon, että tuuli ei veisi lehtiä pois, vaan ne jäisivät maata elävöittämään ja muhevoittamaan. Toki pihalta ja poluilta harvavoin pois, mutta en muualta. Ja nekin haravoidut lehdet käytän ennemmin suojaamaan vaikka talvivalkosipulipenkkejä, tai pensaiden juurille maatumaan ja maata parantamaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pelkät lehdet kun ei oikein kompostoidu yksinään, mutta maanparannuksessa ja suojaamisessa ne ovat vallan verrattomia. Onhan se vähän hassua, että haravoisi ja kärräisi hyvää maanparannusainetta ensin kovalla työllä pois ja sitten keväällä kantaisi selkä vääränä säkkimultaa ja lannoitetta tilalle?

Toki on jokaisen oma asia ja omalla pihallaan varmasti itse tietää mikä parhaiten sopii. Mutta suosittelen hiukan pohtimaan ja kokeilemaan jättämään haravoimisen, tai ainakin osittain vähentämään. Moni on yllättynyt jo ensimmäisenä keväänä, seuraavista vuosista puhumatkaan.

Ja vaikka lehtiä on tuollainen määrä, niin usko tai älä, keväällä niistä ei ole kuin muisto jäljellä. Ja loputkin ”ruodot” maatuu ja häviää ihan hetkessä nurmikon sekaan. Maa ja maan matoset kiittää! Sekä tietysti myös pölyttäjät. Niillehän liian siistiksi haravoidut ja leikatut pihat ovat kuin ”asfalttikenttä”. Pörriäiset ei siellä viihdy, kun ei ole suojaa missä olla. Nyt kun ne talvehtivat ihan lähellä, niin matka pölytyspuuhiin on lyhyt. Luonto kiittää aina kun se otetaan huomioon meidän omissa toimissamme.

Amaryllissipulien istutukset alkavat – loihditaan joulun tunnelmaa ja odottamisen ihanuutta

Itse kasvatetut amaryllikset ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Eikä ihme, sillä se on paitsi helppoa ja edullista, myös varsin mukavaa puuhaa. Onnistuu kotioloissa ikkunalla, ja isoilla sipuleilla lopputulos on aivan vertaansa vailla. Ja onhan itse kasvatettu joulukukka myös sellainen lahja, että se kertoo aina paljon enemmän kuin pelkkä kukka.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sipulit on siis otettu varastosta esiin ja niiden lähetykset alkavat ensi viikolla ja jatkuen seuraavat pari viikkoa. Näin niiden kukinta ajoittuu sopivasti jouluksi. Nämä kaikki upeat sipulit löydät edullisesti suoraan puutarhaltamme!

Ps. myös erikoismullat ja ruukut saat samalla edullisesti mukaan.

Ensilumen valloittavin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU