Puutarhurin vihervinkki: tulppaanien ja magnolian hoitovinkit, varaudu kevätsuojauksiin

Piha
Kevätauringon säteitä odotellessa voimme nauttia tulppaanien ja magnolian leikkokukkien väriloistosta, ja varautua kevätsuojauksiin. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
7.2.2024

Tulppaanit eivät kestä maljakossa viikkoja, mutta muutamalla pikku kikalla, niistä on iloa pidempään.

Katso jo ostaessa, että nuput ovat vasta värittymässä, varret ovat napakat ja lehdissä ei näy nuutumisen merkkejä. Etenkin jos kimput ovat kaupassa vedessä, kuivina olevissa tuo on hiukan haastavampi asia katsoa.

Leikkaa kotona uudet ja vinot imupinnat veitsellä. Laita maljakkoon kylmää vettä n. 10 cm. Tiputa veden sekaan päivittäin pari jääpalaa, se pitää veden kylmänä ja näin hidastaa kukkien vanhenemista. Nosta maljakko viileään esim yöksi, tai kun et ole kotona kukkia ihastelemassa.

Magnolia avasi ensimmäiset kukkansa

Olihan näitä magnolian oksiakin ”pakko” ostaa tulppaanien lisäksi. Yllättävän nopeasti ensimmäiset nuput avautuivat ja onhan nämä ihan mielettömän upeita ja ihania!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näiden kukittaminen on aika helppoa, joskin vähän malttia koittelee, kun nuppujen avautuminen voi kestää muutaman viikonkin. Nämä ovat lämpöisten seutujen kasveja, joten lämpö on näille se ”juttu”.

Leikkaa uusi imupinta – veitsellä, ei saksilla. Laita maljakkoon lämmintä, melkein kuumaa vettä. Nosta maljakko lämpöiseen ja valoisa paikkaan, ja sitten malttia, kyllä ne siitä avautuvat. Vesi olisi hyvä vaihtaa lämpimään vaikka päivittäin, etenkin ennen kuin ensimmäiset nuput avautuvat. Myös uuden imupinnankin voi välillä vetäistä, etenkin jos vesi on yhtään samentunut.

Varaudu kevätsuojauksiin

Keväiset päivät herättävät puutarhurit nuorten ikivihreiden sekä rodojen suojauksiin. Täällä meillä roudan tilanne on sellainen, että maa, missä ei ole liikuttu on lumen alla sulaa. Periaatteessa tästä pääteltynä myös nuorten havujen ja rodojen juuret eivät ole jäässä, joten ne saavat vettä maasta jo nyt sitä mukaa kuin tarvitsevat. Mutta en kyllä silti luota siihen vaan kietaisen varjostusverkot niiden ympärille jossain kohtaa helmikuuta.

Vielä ei aurinko lämmitä niin paljoa, että haihtumiskuivumista tapahtuisi kovinkaan paljoa, mutta kuukauden päästä alkaakin tilanne olla jo toinen. Mutta nuo varjostusverkot on hyvä katsoa ja hankkia valmiiksi jo nyt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ei saunoteta vaan suojataan. Eli ne kaikki juuttikangassäkkisuojat yms. voi unohtaa, ja käytetään suojaverkkoja. Liian umpinaisten suojien sisällä voi haitat olla suuremmat kuin hyödyt. Keväällä auringon paistaessa umpinaisten suojien sisällä lämpötila nousee tavattoman suureksi, ja jos juuret ovat yhä jäässä, niin kasvithan haihduttavat itsensä kuoliaiksi. Verkon idea on suojata tuulilta ja auringolta, eli torjua ahavaa, mutta ei kuihduttaa.

Verkkoa, mitä itse käytän, löydät täältä. Verkkoa myydään jossain myös tuuliverkko-nimellä.

Uudet, tuoreet siemenet saapuivat

Uuden sadon siemenet saapuivat puutarhalle, ja valikoima on taas tuttuun tapaan tarkasti valikoitu. Takuuvarmasti hyviä lajikkeita, niin syötävissä kuin kukissakin – ja sopuhinnoin tottakai.

Koko siemenvalikoiman löydät täältä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU